ÇEVRE, TURİZM, EKONOMİ VE KIBRIS SORUNU KONUŞULDU

 UBP Girne Milletvekili Ergün Serdaroğlu “Çevre ve Turizm” ile ilgili güncel konuşmasında CMC konusunun kendisinin de gündeminde olduğunu belirterek halkın iradesine rağmen politika yapılmayacağını vurguladı.

Yaşananların, insanların sağlığını düşündüğünün göstergesi olduğunu kaydeden Serdaroğlu, çevre konusunda mutlu olmadıklarını söyledi. Gördüğü ve duyduğu kadarıyla Gazimağusa Limanı’nın durumunun içler acısı olduğunu belirten Serdaroğlu, Girne Limanı’nın da aynı durumda olduğunu belirterek turistlerin bunları gördükten sonra ülkeye niye geleceğini sordu.

Taş ocaklarına da değinen Serdaroğlu, taş ocaklarının çok önemli olduğunu, denetim istediğini kaydederek sadece görüntü açısından değil sağlık açısından da tehlike taşıdığını kaydetti. CMC sorununu çözmeden herhangi bir maceraya girilemeyeceğini belirten Serdaroğlu, halkın sağlığı açısından da çok önemli olduğunu söyledi.

Elektrik santralları konusuna da değinmen Serdaroğlu, Teknecik Santrali’nin filtresinin bir an önce takılması gerektiğini, zaman kaybının halkın sağlığını tehlikeye soktuğunu belirtti.

Güneş enerjisinden yararlanılması için bir an önce faaliyete geçilmesi gerektiğini ifade eden Serdaroğlu, Çevre Yasası’nın çıkmasının lüks olmadığını, yasanın bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini kaydetti. Çevrede eğitimin önemine de işaret eden Serdaroğlu, çevre eğitimin ilkokullardan başlaması gerektiğini vurguladı.

Yangın helikopteri satın alınamaması durumunda en azından kiralanması gerektiğini belirten Serdaroğlu, geçtiğimiz günlerde Girne’de bir otelde çıkan yangına değinerek otelde iki turistin ölmesinin çok ayıp olduğunu belirterek bir otelin yangın merdiveni olmamasının çok yanlış olduğunu böyle durumdaysa kapatılması gerektiğini belirtti.

Ergün Serdaroğlu, Mare Monte Otel’in plajının mahkemelik olduğunu belirterek bu konunun araştırılmasını ve bakanın kendilerini bilgilendirmesini istedi. 2009 yılında teşviklerin gündeme geldiğini de anımsatan Serdaroğlu, “Bu teşvikler 3 yıllıktır, 2014 yılının başında tekrar önlem alınsaydı daha iyi durumda olunacaktı” dedi.

Yasaların çıkması, komitelerin çalışması konusunu Meclis Başkanı’nın gündeme getirdiğini belirterek idari komitede 3 başkan değiştiğine dikkat çeken Serdaroğlu, turizm sezonunda rehberler konusunda gerekli önlemlerin alınmasını ve yerli rehberin korunmasını istedi.

DİNÇYÜREK

Serdaroğlu’nun konuşması üzerine söz alan Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hakan Dinçyürek, çevre ile ilgili 2012 yılında geçen yasanın geniş içerikli bir yasa olduğunu dile getirerek bu konuda yeni bir yasaya ihtiyaç olmadığını söyledi.

Öte yandan çevre ile ilgili daha geniş düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu belirten Dinçyürek, taş ocakları konusunda getirilen düzenleme ve çalışma ilkelerinin ileriki yıllar için büyük önem taşıdığını söyledi.

Bu düzenlemeyle taş ocağının nasıl işletileceğinin gösterildiğini anlatan Dinçyürek, bunun reform niteliğinde bir düzenleme olduğunun altını çizdi.

TÖRE

Daha sonra UBP Lefkoşa Milletvekili Zorlu Töre, “Toprak, mülkiyet, harita ve nüfus” ile ilgili güncel konuşma yaptı.

Halkın müzakerelerin detaylarıyla ilgili bilgilendirilmesini isteyen Töre, Kıbrıs Türk halkının önemli bölümünün yeniden göçmen olacağını söyleyerek bu insanların nereye yerleştirileceğini sordu.

Annan Planı’nda Kıbrıslı Rumlara verileceği söylenen bölgelerde yaşayan halkın kendilerini ne beklediğini bilmek istediğini söyleyen Töre, Kıbrıslı Rumların Türk askerinin adadan ayrılmasını talep ettiğini ifade ederek, Kıbrıslı Rumların attığı adımlara bakıldığında Rumlara güven olmayacağının görülebileceğini söyledi.

“Garantiler bizim can güvenliğimizdir” diyen Töre, Kıbrıslı Türklerin garantörlerden asla vazgeçmemesi gerektiğini ifade etti.

SUCUOĞLU

Ardından UBP Lefkoşa Milletvekili Faiz Sucuoğlu ekonomik sorunlarla ilgili konuşma yaptı.

Konuşmasında Başbakan’ın “22 ayda 113 yasa yapıldığı” yönünde ifadesi olduğunu ancak bakıldığı zaman sayının 106 olduğunun görüldüğünü belirten Sucuoğlu, yasaların sayısı konusunda çelişkiler olduğunu söyledi.

Bazı yasaların hazırlandığını ancak tüzüklerinin hazır olmadığını belirterek bu durumu eleştiren Sucuoğlu, UBP döneminden daha çok yasa çıkarıldığının söylendiğini ancak rakamlara bakıldığı zaman UBP döneminde daha çok yasa çıktığının görüldüğünü belirtti.

Hükümetin kurulduğu günden bu yana kendi iç dinamikleri içerisinde çelişkilerde olduğunu belirten Sucuoğlu, Pazartesi günden sonra hükümetin en azından işlevsel olarak olmayacağını söyledi.

Sucuoğlu, Tufan Ehürman’ın istihdamlar konusuna yaptığı açıklamaya değinerek “Keşke 2 ay önce bunları söyleseydi” dedi.

Eğitimin ve turizmin bu ülkenin lokomotif sektörü olduğunu belirten Sucuoğlu, turizm konusunda ülkeye gelecek yatırımcıların başvurabileceği bir danışmanlık ofisinin olması gerektiğini söyledi.

Ülkeye gerçek anlamda tatile gelen turistlere verilen hizmetlerin yetersiz olduğunu kaydeden Sucuoğlu, turistlerin ülkeye geldiği andan itibaren çevre kirliği ile karşılaştığını da ifade etti.

Ülkeye turist getiren Corondon firması ile ilgili sorunlar çıktığını belirten Sucuoğlu, bu konuda çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.
Dövizin yükselişine de değinen Sucuoğlu, yükseliş karşısında Türk Lirası’nın eridiğini belirterek şu andaki asgari ücretin bir evin kirası kadar olduğunu, hiçbir tedbir alınmadığını kaydetti ve bu durumu eleştirdi.

Sucuoğlu, üniversitelerde KKTC ve TC vatandaşı öğrencilerin ödeyeceği paranın ya Türk Lirası olması, ya da kurun sabitlenmesi gerektiğini kaydetti.