“AKARYAKIT FİYATLARININ ARTIŞ ORANI FATURALARA AYNI ORANDA YANSIMAYACAK”

“160 BİN ABONENİN 90 BİN 362’Sİ ELEKTRONİK FATURA KULLANIYOR”

“SAYAÇLARIN YÜZDE 80’İ DEĞİŞTİ”

 Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, maktu ücret ve sayaç kesme bağlama ücretlerinde  indirim yaptı.

Güncel teknolojiden yararlanarak maliyetleri düşüren KIB-TEK, bu tasarrufu elektrik faturalarında indirime dönüştürdü.

KIB-TEK’ten yapılan yazılı açıklamada, özellikle borçtan dolayı kesilen elektik akımının yeniden bağlanması için alınan 89.32 TL’lik bağlama ücretininyüzde 77.60 oranında indirimle 20 TL’ye, 16.95 TL olan maktu ücretin de yüzde 20 indirimle 12 TL’ye düşürüldüğü kaydedildi.

Bugünkü Bakanlar Kurulu toplantısında onaylanan KIB-TEK Yönetim Kurulu’nun indirim kararları, Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından yürürlüğe girecek.

Bakanlar kurulu kararıyla, elektrik tarifelerinin belirlenmesinde yeni dönem de başladı. Tarifeler artık, bugünkü koşullarda toplam enerji maliyetinin yüzde 42’sini oluşturan akaryakıt maliyetleri esas alınarak en fazla 3 aylık sürelerle düzenlenecek. Tarife değişikliği, böylece uluslararası piyasadaki yakıt hareketleri ile objektif bir kritere bağlanmış oldu.

“AKARYAKIT FİYATLARININ ARTIŞ ORANI FATURALARA AYNI ORANDA YANSIMAYACAK”

KIB-TEK yetkilileri, akaryakıt fiyatlarının artış oranının faturalara aynı oranda yansımayacağını da vurgulayarak, şöyle dedi:

“Akaryakıt maliyetinin yüzde 10 artması durumunda, üretim maliyetinin yüzde 42’sini oluşturan bu kalem, faturaya sadece yüzde 4.2 oranında yansıyacak. Aynı oranda düşüş olması durumunda da faturalarda yüzde 4.2’lik indirim olacak. Faturalar, akaryakıt hangi oranda artarsa o oranda zamlanacak diye bir hesap söz konusu değildir”.

TEKNOLOJİ TASARRUF GETİRDİ

Açıklamaya göre Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu, yüzde 90 tasarruflu led sokak aydınlatma sistemi, akıllı sayaçlar ve elektronik fatura uygulaması ile fatura basımı ve dağıtımı maliyetlerinden de tasarruf sağladı. Kurum, bu tasarrufları doğrudan abonelerin fatura bedellerine yansıttı. 

Bu durumda elektrik faturasını elektronik ortamda almayı tercih eden aboneler maktu ücret indiriminden yararlanacak.

“90 BİN 362 ABONE ELEKTRONİK FATURA KULLANIYOR”

KIB-TEK yetkilileri, 160 bin abonenin 90 bin 362'sinin elektronik fatura uygulamasını kullanmaya başladığını da açıkladı. Yetkililer, “Hedefimiz, akıllı fatura tercih eden 90 bini aşan abone sayımızı, çok kısa sürede daha da yaygınlaştırmaktır" dedi.

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu yetkilileri, kısa bir süre önce faturalarını elektronik ortamda almayı tercih eden tüketicilerin maktu ücretinde indirim yapılması için gerekli düzenlemenin tamamlandığını, kararın Bakanlar Kurulu'nda onaylanmasını beklediklerini duyurmuştu.

“TÜKETİCİ DOSTU UYGULAMALAR”

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK), elektronik fatura uygulaması için tüketici dostu yeni kanallar oluşturduğunu da açıkladı.

Buna göre, elektrik faturalarını  kısa mesaj (sms) ve e-mail ile göndermeye başlayan KIB-TEK, tüketici iletişim bilgilerini güncellemek için akıllı uygulamaları da devreye aldı.

Tüketicilerin iletişim bilgilerini sadece mesaj atarak güncellemekte SMS mesajlarının 160 karakter sınırlaması nedeniyle güçlük çekmesi üzerine, kurumun bölge müdürlüklerinden yazılı başvuru yanında, ilave 4 yeni güncelleme kanalı daha oluşturuldu.

Elektronik fatura uygulamasından yararlanmak isteyen aboneler, www.kibtek.com, www.kibtek.pluraldata.com internet sayfalarından  iletişim bilgilerini güncelleyebiliyorlar.

GooglePlay ve AppStore'dan KIB-TEK uygulaması ile de aynı işlemler kolayca yapılabiliyor.

KIB-TEK bölge amirliklerinden de mesai saatleri içinde güncel fatura bilgilerini telefonla öğrenmek mümkün.

Basılı fatura kullanım ve dağıtım giderlerini, güncel teknolojiden yararlanarak azaltmak suretiyle hem mali, hem de personel tasarrufunu hedeflediğini açıklayan KIB-TEK, GooglePlay ve AppStore'dan ücretsiz indirilebilen aplikasyonları da hizmete sundu. Tüketicileri akıllı uygulamaları kullanarak, iletişim bilgilerini güncelleyerek elektronik fatura uygulamasından yararlanabilecek.

SAYAÇLARIN YÜZDE 80’İ DEĞİŞTİ

KIB-TEK yetkilileri, gezici personele gerek kalmaksızın kurumun data merkezinde uzaktan okunabilen akıllı sayaçların eski sayaçlarla ücretsiz değişiminin yüzde 80 oranında tamamlandığını da açıkladı.

KIB-TEK yetkilileri, “Elektronik fatura uygulaması ile 160 bin sayacı okumak için mesai harcayan personelimizi akıllı sayaç montaj programına yönlendirdik. Akıllı sayaç değişim programı kasım sonunda tamamlanmış olacak" ifadelerini kullandı.