Anastasiadis-Guterres Görüşmesi

Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs sorununda kısa bir süre içerisinde diyaloğun başlaması ihtimalinin çok muhtemel olduğu değerlendirmesinde bulundukları haber verildi.

Fileleftheros gazetesi “Yeni Müzakere Çerçevesi” başlığıyla manşetten verdiği ve iç sayfalarında “En Yakın Zamanda Diyalog Yeniden Başlıyor…

Guterres ve Anastasiadis Yeni Bir Çerçeve Olması için Görüş Alışverişinde Bulundu” başlığıyla ayrıntılarını aktardığı haberinde, Anastasiadis’in dün New York’ta Guterres ile olan 40 dakikalık görüşmenin ardından yaptığı açıklamada, diyaloğun kısa süre içerisinde başlaması ihtimalinin olduğuna dair ortak bir değerlendirmenin olduğunu söylediğini aktardı.

Habere göre görüşmeyi “oldukça yaratıcı” olarak nitelendirerek, ortaya konan tezler konusunda memnuniyetini dile getiren Anastasiadis, askıda bekleyen temel konuların özüne girdiklerini belirtti.

Diplomatik kaynaklara göre, görüşmede müzakere sürecinin daha etkili adımlarla ilerlemesi yönünde bazı imkanlar kazanması için nasıl “yeni bir çerçevenin” olabileceğine dair görüş alışverişinde bulunulduğunu savunan gazete, belirtildiği üzere Guterres’in dile getirdiği görüşlerin, özellikle de dört özgürlüğe ilişkin Türk talebi ve Kıbrıs sorunu metodolojisi konusunda Kıbrıs Özel Danışmanı Eide’nin zaman zaman sunduğu görüşlerden “farklı renk tonuna” sahip olduğunun görüldüğünü ileri sürdü.

Gazete, Portekiz eski Başbakanı Guterres’in Kıbrıs sorunu parametrelerini ve AB müktesebatını çok iyi bildiği ve özellikle hakemlikler ve sıkı zaman takvimleri ima edilerek geçmişin hatalarını tekrarlamayacağının söylendiğini de aktardı.

Rum kaynakların Guterres’in görüşlerinden memnun olduğunu da yazan gazete, görüşmede, “sadece diyaloğun başlayıp başlamayacağı ve ne zaman başlayacağının değil, müzakereler masasında ortaya konan tezler ve (diyaloğun) özlü olması için koşulların oluşup oluşamayacağının da bir öneminin olduğuna vurgu yapıldığını ileri sürdü.

Aynı kaynaklara göre, özel danışmanı ya da iş arkadaşlarının yazılarından destek alan  eski Genel Sekreter Ban Ki Moon’un aksine Guterres’in önünde notların olmadığını belirten gazete, ayrıca, Guterres’in Kıbrıs sorununa müdahil bir tarafın liderliğiyle olan önemli bir görüşmeye ikinci kez özel danışmanın çağrılmadığına dikkat çekti.

Haberde, Guterres’in İstanbul’da Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmede yine Eide’nin hazır bulunmadığı anımsatıldı.

Dünkü görüşmede “dikenli konuların” (dört özgürlük, Türk ordusu ve garantiler) da ele alındığını aktaran gazete, görüşmelerin metodolojisinin de gündeme getirildiğini belirterek, Anastasiadis’in hakemliği hiçbir durumda kabul etmeyeceklerini vurguladığını aktardı.

Öte yandan Haravgi gazetesi haberinde, dünkü görüşmenin ardından yapılan açıklamaları aktardı.

Habere göre Anastasiadis, kendisinin ve BM Genel Sekreteri’nin diyaloğun kısa bir süre içerisinde yeniden başlaması ihtimalinin olduğuna dair ortak bir değerlendirmelerinin olduğunu, ancak Türkiye’deki referandum beklenirken, muhtemelen önemli konularda ilerleme kaydedilmesinin bağlı olduğu kişilerin, gerekli kararları alması için uygun bir zamanın olmadığına dair ortak bir değerlendirmelerinin de olduğunu belirtti.

Türk tarafı ve Akıncı tarafından yapılanların ardından onlara güvenin devam edip etmediğinin sorulması üzerine Anastasiadis, aktardığı tezlere güvendiğini belirterek, bu tezlerin Kıbrıs Rum tarafının tezleri olduğunu vurguladı.

Türk vatandaşlarıyla ilgili dört özgürlük konusunda Guterres’in ne hissettiği sorusuna karşılık Anastasiadis, bir Genel Sekreter’den bu şekilde bir açıklama yapmasını bekleyemeyeceklerini söylerken, hem Kıbrıslı Rumların, hem de Avrupalıların endişelerini karşılayacak yollarının bulunması gerektiğine dair net tezlerinin olduğunu belirtti.

Guterres ile Eide arasında farklı bir yaklaşım saptayıp saptamadığı sorusu üzerine “farklı bir yaklaşım olduğunu sanmıyorum” diyen Anastasiadis, “Bu, ne herhangi bir arabulucu ne de Avrupa Birliği’nin meselesidir” şeklinde konuşarak, nüfusun demografik oluşumunu değiştirebilecek ya da Helenizm’i tehlikeye atacak bir isteğin uygulanması Kıbrıs Helenizm’i için bir tehlike teşkil ediyorsa, hiçbir üçüncü şahsın bunun kabul edilmesi ve uzlaşıya varılması konusunda dayatma uygulayamayacağını savundu.

Anastasiadis, sonuç olarak, üçüncü şahıslara ne düşündüklerini sormalarının gerekmediğini, günün sonunda referandumda karar verecek olanın Kıbrıs Helenizm’i olduğunu belirtti.

Görüşmeyi anlatırken bunun çok yaratıcı geçtiğini söyleyerek, atmosfer ve ortaya konan  tezlere ilişkin memnuniyetini dile getiren Anastasiadis, hiçbir şekilde sorumluluk yükleme yapılmadığını belirtti.

Anastasiadis, görüşmede, askıda bekleyen önemli konuların özüne girdiklerini ifade etti.

Habere göre, Anastasiadis ile Guterres kayıplar konusunu da görüştü.

BM’nin, kayıplar konusunda var olan her türlü verinin serbest bırakılmasını hızlandırması için çağrıda bulunan Anastasiadis, Mayıs ayında Kayıplar Komitesi’nin, bu konuda daha fazla ilerleme sağlanması için BM’nin New York’taki ofisini ziyaret edeceğini söyledi.

FARHAN HAQ’DAN AÇIKLAMA

BM Genel Sekreter Sözcü Yardımcısı Farhan Haq ise, Anastasiadis-Guterres görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, görüşmede, müzakerelerde çıkmaza neden olan son gelişmeler üzerinde durularak, mevcut durumun ele alındığını belirtti.

BM Genel Sekreteri’nin çıkmazın yakın gelecekte aşılması için gösterilen ciddi çabaları kaydettiğini ve müzakerelerin mümkün olan en kısa sürede yeniden başlaması umudunu dile getirdiğin aktaran Haq, Guterres’in, sürecin kararlılıkla bütünlüklü çözüme doğru ilerlemesi için görüşmelerin yeniden başlamasıyla iki liderin, 22 ayda ulaştıkları ilerlemeyi değerlendirerek çalışmalarını hızlandıracağına dair inancını belirttiğini söyledi.

Haq’a göre Guterres, Birleşmiş Milletlerin, liderlerin yürüttüğü Kıbrıslılara ait süreci kolaylaştırmaya ve desteklemeye devam etme taahhüdünü de tekrarladı.

ANASTASİADİS AMERİKAN BAŞPİSKOPOSU VE ENERJİ ŞİRKETİ YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜ

Haberde Anastasiadis’in dün Amerikan Başpiskoposu Dimitrios’la da görüştüğü belirtildi.

Gazeteye göre Anastasiadis, görüşmede Kıbrıs sorunundaki gelişmelerle ilgili bilgiler verirken, Dimitrios, Anastasiadis’in çabalarında başarıya ulaşması dileğinde bulundu.

Gazete Anastasiadis’in, Güney Kıbrıs’ın sözde “Münhasır Ekonomik Bölgesi” içerisinde 10’uncu parselin ruhsatını alacak olan şirketlerden ExxonMobil’in yetkilileriyle görüşerek imzalanacak sözleşmeyle ilgili bazı ayrıntıları konuştuğunu aktardı.