Ulusal Birlik Partisi (UBP) Kurultayı davasıyla ilgili bu sabah başlayan duruşmaya saat 14.30’a kadar ara verildi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi Kıdemli Yargıcı Emine Dizdarlı huzurundaki görüşmede Başbakan ve UBP Genel Başkanı İrsen Küçük ile kurultaydaki divan üyelerini temsilen Ergin Ulunay ve Salih Doratlı mahkemeye hitaplarını yaptı. Mahkemede davacı UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif de hazır bulundu.

ULUNAY

Avukat Ergin Ulunay, davacı UBP Gazimağusa Milletvekili Ahmet Kaşif’in 21 Ekim’deki kurultayda oy kullanan delegelerin katılımıyla ikinci tur yapılması yönünde talebi olduğunu hatırlatarak, 21 Ekim’deki kurultay delegelerinin bugün yapılacak bir kurultayda oy kullanacak delegelerle aynı olmadığını ifade ederek, ikinci tur yönünde verilecek bir emrin uygulanmasının mümkün olmayacağını, böyle bir kararın ayrıca antidemokratik olacağını iddia etti.

Ayrıca Ahmet Kaşif’in mahkemeye başvurmadan sorunu parti içi organlarla çözmeye çalışması gerektiğini savunan Ulunay, bu kapsamda Kaşif’in konu ile ilgili parti meclisine başvurması gerektiğini, bunu yapmadığından dolayı parti içi çözüm yollarını tüketmemiş olduğunu kaydederek, “Dolayısı ile bu davanın açılması mevsimsizdir” dedi.

Ulunay, kurultayda karar yeter sayısının katılanların salt çoğunlu olarak yorumlanması gerektiğini örneklerle savunarak, bu nedenle divanın 21 Ekim’de verdiği kararın doğru olduğu iddia etti.

Avukat Ergin Ulunay ayrıca, mahkemelerin dernek sınıfına giren siyasi partiler üzerinde emir hükmü veremeyeceğini ancak tespitte bulunabileceğini savundu.

DORATLI

Avukat Salih Doratlı da, mahkemenin vereceği bir emrin icrasının mümkün olmayacağını ve divan üyelerinin davaya taraf olmaması gerektiğini savundu.

UBP Kurultayı’nda başkanlık için iki adayın yarıştığına atıfta bulunan Doratlı 2 adaylı bir seçimde,  aynı adayların bir hafta sonra aynı delegelerin seçimine sunulmasının “Pek çok hukuksuzluğu” doğurabileceğini söyledi.

NAMSOY

Mahkemede şahadet veren UBP Genel Sekreteri Fuat Namsoy, 21 Ekim’de mevcut delege listesinde 26 ismin değiştiğini 3 kişinin de listeden düştüğünü kaydetti.

Namsoy, 21 Ekim kurultayı listesinin bugünkü ile aynı olmadığını ifade etti.