İsrail’in, Leviathan ve Afrodit bölgesinin arasında kalan kısımda yeni doğalgaz rezervi ve keşfedilmeyi bekleyen 19.3 trilyon metreküplük doğalgaz bulunduğuna ilişkin rapor açıkladığı öğrenildi

Afrodit’te yeni cevher

 Güney Kıbrıs’ın sözde Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) olan Afrodit parseline yakın bir yerde İsraillilerin bir kez daha yeni doğalgaz rezervi bulduğu öğrenildi. Yeni doğalgaz yataklarının bu seferki adresinin ise Leviathan ve Güney Kıbrıs’taki 12’inci parselin arasında bulunan bölgede olduğu kaydedildi

Öte yandan İsrail’li Ryder Scott adlı petrol şirketinin açıkladığı raporda, Leviathan ve Güney Kıbrıs’taki 12’inci parselin arasında bulunan bölgede keşfedilmeyi bekleyen 19.3 trilyon metreküplük yeni doğalgaz yataklarına rastlandığı ifade edildi

İsrail’in geçtiğimiz ay Tamar- Afrodit bölgesinde yeni bulgu bulduğu açıklanırken, geçen hafta düzenlenen toplantı bu seferki yeni rezervin Leviathan ve Güney Kıbrıs’taki 12’inci parselin arasında bulunan bölgede olduğu öğrenildi

İsrail Fırsat Enerji Kaynakları’nın geçtiğimiz hafta Tel Aviv’de gerçekleştirdiği İsrail’in kıyılarına yakın bölge olan Leviathan ve Güney Kıbrıs’taki 12’inci parselin arasında bulunan bölgede 5.5 trilyon metreküplük,  530 milyon varillik petrol kaynağının bulunduğu açıklandı.

KIBRIS MANŞET’in diplomatik kaynaklardan elde ettiği bilgilere göre, İsrail menşeli olan Ryder Scott Şirketi’nin geçtiğimiz hafta açıkladığı raporda, Tamar, Afrodit ve Leviathan üçgeninde bulunan bölgede yeni rezervlerin bulunduğunu ve ortaya çıkan değerlerin kesin olduğuna işaret edildi. Leviathan ve Afrodit bölgesinin arasında kalan kısımda 13.5 trilyon metreküplük doğal gaz yatağının bulunduğu açıklandı.

530 MİLYON VARİLLİK PETROL KAYNAĞI

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre, Ryder adlı şirket tarafından hazırlanan raporda, İsrail kıyılarına yakın ve İsrail için son derece değerli olduğuna inanıldığı Leviathan bölgesi ve Güney Kıbrıs’taki Afrodit’tin 12’inci parselinde devam eden doğalgaz arama çalışmalarının yakınında yeni bulguların rastlandığının net bir şekilde açıklandığı öğrenildi.

Raporda, İsrail’in Afrodit yakınlarındaki bölgede doğal gaz çalışmaları konusunda yeni umut olarak gördüğü petrol çalışmalarına hız vereceği ifade edilirken, diplomatik kaynaklar yeni bir bulgu sonrası Akdeniz’in daha da ısınacağı yönünde tahmin yürütüyor. Rapora göre İsrail’in söz konusu bahsettiği bölgede yeni bir potansiyel fark ettiğini duyurduğu, söz konusu yeni petrol yataklarının değerinin ise yaklaşık 530 milyon varil petrol ve ya 5.5 trilyon metreküp olduğu öğrenildi.

KEŞFEDİLMEYİ BEKLEYEN

19.3 TRİLYON METREKÜPLÜK DOĞALGAZ

İsrail’li Ryder Scott adlı petrol şirketinin Leviathan ve Afrodit bölgesinin arasında kalan kısımda 13.5 trilyon doğal gaz, bunun yanı sıra ise en yoğun katmanda keşfedilmeyi bekleyen 19.3 trilyon ayak küp potansiyelinde doğalgaz ve 500 milyon yoğunlaştırılmış gaz olduğu belirtiliyor.

JEOLOJİK BAŞARI ORANLARI

Şirketin yeni bulguların jeolojik başarı olarının da açıklandığı raporda, Leviathan ve Afrodit arasında yüzde 28. 5 ve 76. 6 arasında değiştiği belirtildi. Afrodit bölgesi tek başına 3. 7 trilyon metreküp doğal gaz içerdiği belirtilirken, İsrailli’lerin söz konusu bölgedeki yeni bulgunun en yoğun katmandaki jeolojik başarı oranının yüzde 5.3- 12.3 arasında değiştiği de elde edilen bilgiler arasında yer aldı. EMRE DİNER(ÖZEL)