IŞISAL: “KAN AKMASIN, ANALAR AĞLAMASIN”

TOLGA: “O GÜN KAHRAMANCA SAVAŞIP HAYATTA KALANLAR SESSİZCE ARAMIZDA YAŞIYOR”

 Alaminyo şehitleri Değirmenlik Köyü’ndeki Alaminyo Şehitleri Anıtı’nda dün akşam düzenlenen törenle anıldı.

Rum ve Yunan milis ve askerleri tarafından öldürülen 1967’de 5 ve 1974’te 15 Kıbrıslı Türk’ün anıldığı törene, Lefkoşa Kaymakamı adına Merkez Kaymakamı Salih Gökpınar, Kıbrıs Türk Barış Kuvvetleri temsilcisi Tankçı Albay Fevzi Canbeyoğlu, Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı temsilcisi 1’inci Piyade Alay Komutanı Kurmay Albay Ertan İnaltekin, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, muharip derneklerin temsilcileri, şehit yakınları ve köylüler katıldı.

Tören, çelenklerin protokol sırasına göre anıta konulması ile başladı. Saygı Duruşu ve saygı atışının ardından İstiklal Marşı eşliğinde bayraklar göndere çekildi.

Değirmenlik Lisesi öğrencileri Berfe Kaçar ve Hazal Unuz’ün günün anlam ve önemini belirten şiirlerinin ardından, Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal ve şehit yakını Mustafa Tolga konuşma yaptı.

IŞISAL: “KAN AKMASIN, ANALAR AĞLAMASIN”

Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal törende yaptığı konuşmada, adada 39 yıldır kan dökülmediğini ifade ederek, “Kan akmasın, analar ağlamasın” diye konuştu.

Işısal, Kıbrıs sorununa taraf olan tüm kesimlere adanın tüm gerçeklerini göz önünde bulundurarak barışı sağlama çağrısında bulundu.

“Aziz şehitlerimizin vatan uğruna verdiği kıymetli mücadelenin değerini zamanla anlamaktayız”  diye konuşan Işısal, şehitleri saygıyla andığını, ailelerine metanet dilediğini ekledi.

TOLGA: “O GÜN KAHRAMANCA SAVAŞIP HAYATTA KALANLAR SESSİZCE ARAMIZDA YAŞIYOR”

Şehit yakını Mustafa Tolga da karma bir köy olan Alaminyo’da yaşananları anlattı. Köyde Kıbrıslı Rumların Kıbrıslı Türklerin iki katı nüfusa sahip olduğunu dile getiren Tolga, 20 Temmuz 1974’te bin kadar Rum milisin köyü sararak saldırıya geçtiğini söyledi.

Tolga, eli silah tutan 40 Kıbrıslı Türk’ün çarpıştığını, esir alınan 15 Kıbrıslı Türk’ün kurşuna dizilerek topluca gömüldüğünü anlattı.

Topluca gömülen 15 şehidin 2006 yılında KKTC’ye getirildiğini söyleyen Tolga, “Huzurluyuz çünkü şehitlerimizi katliam çukurlarından aldık” diye konuştu.

“O gün kahramanca savaşıp hayatta kalanlar sessizce aramızda yaşıyor” diyen Tolga, gazilere de gösterdikleri kahramanlık için teşekkür etti.

Tolga konuşmasının sonunda günün anlam ve önemini belirten bir şiir okudu.

1967’de Rumlar tarafından hazırlanan bombalı tuzak 5 Kıbrıslı Türk’ün ölümüne yol açmış, 20 Temmuz 1974’te ise Alaminyo köyüne saldıran Rum milis ve Yunan askerleri teslim aldıkları 15 Kıbrıslı Türkü kurşuna dizdikten sonra topluca gömmüştü.