İÇİŞLERİ BAKANLIĞI BÜTÇESİ ONAYLANDI

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, , 157 milyon 73 bin 520 TL olarak öngörülen İçişleri Bakanlığı bütçesini oyçokluğuyla kabul edildi

UBP Milletvekili Hamza Ersan Saner yaptığı konuşmada, özelikle Mağusa ilçesindeki bazı köylerin ağıllar bölgesindeki yol sıkıntısına değinerek, seçimlerden önce hükümetin bu  sorunu çözeceğini vaat etmesine karşın, hükümet olduktan sonra unutulduğunu söyledi.


Akaryakıta değil ama tüp gaza yapılan zamların kabul edilemez olduğunu dile getiren Saner, bu kış kıyamette halka hizmet edilmesi gereken yerde halkın mağdur edildiğini belirtti.

Saner, daha önce başlatılan projeler çerçevesinde nüfus sayımı konusunda başlatılan çalışmaların şuanda ne durumda olduğunun da halka açıklanması gerektiğini kaydetti.

Trafik ve ulaştırma hizmetlerinin halen İçişleri Bakanlığı’nın kontrolünde olduğunu ve Trafik Hizmetleri Komisyonu’nun halen daha toplanmamasının mantığını anlamadığını söyleyen Saner, trafik konusunda sivil toplum örgütlerinin yeterli olmadığını söyledi.

Ersan, Trafik Hizmeti Komisyonu’nun hala daha   neden atanmadığını,  atanmadıysa da eskilerin neden toplanmadığını merak ettiğini kaydetti.

Hız kameralarından dolayı birçok insanın birikmiş cezalarından dolayı ehliyetsiz araç kullanma zorunda olduğunu dile getiren Saner, hız kameralarının bu kadar çok noktaya konmasının gerekli olup olmadığı sorusunu sorarak, yapılan çemberlerle trafik akışı ve hız kısıtlamasına daha etkin kullanılabilineceğini kaydetti.

Merkezi Cezaevi’nde yaşanan sorunları da dile getiren Ersan, merkezi cezaevinde hızlandırılmış veya yaygınlaştırılmış eğitim vermenin şart olduğunu, eğitimle suç oranının aza indirilebileceğini belirtti.

ÇAKICI

TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı ise, vatandaşlıklar konusunda yapılan konuşmaları anlamaya çalıştığını söyleyerek, her ülkenin kendi vatandaşını kendilerinin belirlediğini, pek çok ülkenin de çift vatandaşlıklara karşı olduğunu, çünkü her ülkenin kendi kriterini kendisinin koyduğunu kaydetti.

Çakıcı, çok uzun süre burada yaşayan insanların var olduğunu ve bunlarla ilgili bir karmaşanın var olduğunu, bunun da oturulup bir kriterle karara bağlanabileceğini belirtti.
 
El altından vatandaşlık verilmesinin daha cazip hale gelindiğini, vatandaşlık yasasının da hasır altı edildiğini savunan Çakıcı, bugüne kadar yapılan vatandaşlıkların bir kritere bağlı olmadan gelişi güzel yapıldığını ileri sürdü.

GÜNDÜZ

DP Milletvekili Menteş Gündüz, Bakanlığın kaymakamlık, belediyeler ve muhtarlıklarla birlikte çalışması gerekirken,  maalesef bu görevlerin yerine getirilmediğini söyledi.

Kamu Reformu Yasası’nın da bazı sorunların düzeltilmesi açısından ivedilikle geçirilmesi gerektiğini belirten Gündüz,  “Kamuda reform şart” ifadelerini kullandı.

Kaymakamlıklara önem verilmesini gerektiğini söyleyerek,  bunu Bakan’dan talep eden Gündüz, yaşanan bir çok sıkıntılardan dolayı da mülk yönetimleri ile ilgili  yasanın da ivedilikle değişmesi gerektiğini kaydetti.
 
ULUÇAY

İçişleri Bakanı Teberrük Uluçay da eleştirilere verdiği yanıtta, vatandaşlık işlemlerinin devam ettiğini, söyledi.

Evlilik gibi durumlarda vatandaşın kazandığı hakları vermeye devam ettiklerini dile getiren Uluçay, Vatandaşlık Yasası’yla ilgili çalışmaların ise halen sürdüğünü kaydetti.

Vatandaşlık işlemlerinden dolayı insanların siyasilerin kapısında günlerce beklenmesine karşı olduklarını söyleyen Uluçay, vatandaşlık hususunda belli süreyi doladuranların sırayla vatandaş olmasını öngördüklerini, tüm çalışmalarını da bu doğrultuda olduğunu belirtti.

Belediyelerin içinde bulunduğu zorlukların giderilmesi için İçişleri Bakanlığı bünyesinde çalışmalar yapılacağını anlatan Saner, katkı paylarıyla ilgili de UBP döneminde görev yapan Bakanların katkı paylarının yeterli olmadığını söylediklerini, fakat yapılan önerileri yapamadıklarını söyledi.


Uluçay, belediyelerin katkı paylarının artırılmasının kaynak sorunundan dolayı yapılmasının mümkün olamayacağını, katkı payı konusuna takılmadan fikir jimnastiği yapılarak belediyelere nasıl kaynak yaratılabileceği konusunda çalışma yapılması gerektiğini belirtti.

Kırsal kesim arsalarıyla ilgili de çalışmaların devam edeceğini söyleyen Uluçay, daha önce dağıtılan arsaların alt yapısız olduğuna dikkat çekerek, kırsal kesim arsalarıyla ilgili yeni bir politika uygulayarak alt yapısız arsa vermeyi düşünmediklerini kaydetti.

Mehmetçik Belediyesi’nde uzun zamandan beri devam eden sorunu çözdüklerini söyleyen Uluçay, Haziran’a kadar çalışanların ödeneceğini, sorunun çözümü ile bölge halkının yeniden hizmet alabilmesini sağladıklarını belirtti.

Yabancıların mal alımıyla ilgili yapılan çalışmalara devam edeceklerini kaydeden Uluçay, Merkezi Cezaevi’nde de başlatılan çalışmaların yoğunlaşacağını kaydetti.


Konuşmaların ardından, 157 milyon 73 bin 520 TL tutarındaki İçişleri Bakanlığı bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.