Devletin hastanesinde emar cihazı bozuk...

Onkoloji Servisi kapanma noktasında...

Ancak YDÜ Hastanesine Milyonlar ödeniyor.....

*Hakan Dünçyürek ’ YDÜ Hastanesinden 6.5 milyon TL. Fatura geldi. Faturalarda anomaliler var.

* Sağlık Bakanı olsam mahsuplaşma tamamlanana kadar Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesine tek bir hasta sevk etmem


*Eski Başbakan, YDÜ ile 30 milyon liralık mahsuplaşmadan söz etti, ancak devlete borçlar ödenmedi’



 Havutçu ‘Borçlarla ilgili de rakam bilmem ancak 1 Milyon TL ödedik’

 

 

Devlet Hastaneleri maddi sıkıntı nedeni ile tam randımanlı çalışamazken, geçmiş hükümetlerin YDÜ Hastanesine milyonlarca lira ödeme yapması tepkiye neden oluyor.


Lefkoşa Devlet Hastanesinde bozuk olan emarın yenisi maddi imkansızlıklar nedeni ile uzun süre alınmaz, halkın sağlığında önemli bir rol üstlenen Onkoloji Bölümü tek doktro ile işlevini sürdürmeye çalışırken YDÜ Hastanesine tanınan maddi olanaklar dudak uçuklatıyor.


DP-UG Milletvekili Hakan Dinçyürek sağlıkta tasarruf olmayacağını ancak devletin savurganlık da yapamayacağını dile getirirken,  YDÜ Hastanesine yapılan kıyağı da gözler önüne serdi.


Dinçyürek, ben Sağlık Bakanı olsam mahsuplaşma tamamlanana kadar Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesine tek bir hasta sevk etmem” derken, YDÜ Hastanesi’nden 6.5 milyon TL fatura geldiğini ve bunların tek tek incelendiğini faturalarda bazı anomalilere rastlandığını  bunun üzerine fatura gönderiminin kesildiğini belirtti.



DİNÇYÜREK: “SAĞLIKTA TASARRUF OLAMAZ”

Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) Gazimağusa Milletvekili Hakan Dinçyürek, sağlıkta tasarruf olamayacağını, devletin tasarrufla yola çıktığında aslında zarara uğradığını söyledi.

Dinçyürek, Maliye Bakanlığı’nın tasarruf konusundaki tutumundan vazgeçmesini istedi.

Hakan Dinçyürek, sağlığın bir bütün olarak ele alınması ve düzenlemelerin buna göre yapılması gerektiğini söyledi, “Sağlıktaki hizmet ötelenemez” dedi.


Ülkedeki adli tıp uzman eksikliğine, Gazimağusa Devlet Hastanesi’ndeki endoskopi cihazının arızalı olduğuna dikkat çeken Dinçyürek, “Tasarruf adı altında ülkedeki sağlık kuruluşları güçlendirilmiyor ama aslında bu paralar yine devletin bütçesinden hem de kat kat fazla çıkıyor” dedi.


Sağlıkta ek mesai konusuna değinen Dinçyürek, ek mesai konusundaki iradenin Sağlık Bakanlığı’nda olduğunu söyledi, “Hekim haklarının bu kadar aşağıya çekilmemesi gerekiyor. Ek mesailerin gerekli olduğu durumlarda ücretler gündeme getirilmesin” dedi.


Konuşmasında barem sisteminin yarattığı maaş farkına değinen Dinçyürek, bu uygulamaya karşı olduğunu söyledi, göreve yeni başlayan hekimlerin maaş düşüklüğüne dikkat çekti.


Devlet hastanesindeki MR cihazının bozulması durumunda yaşanan sıkıntılara  da değinen Hakan Dinçyürek, döner sermayenin uygulamaya koymanın pratikte mümkün olmadığını çünkü kaynağın nerden bulunacağının konusunun konuşulmadığını söyledi.


Devlet hastanelerinde tetkikler yapılamadığı durumlarda hastaları tetkik yapılabilecek diğer hastanelere sevk edildiğini anımsatan Dinçyürek, kurula konulan hastalara ve bunun için harcanan paralara dikkat çekti.


Hizmet bedelinin belli olmadığı durumlarda hasta sevki yapılmasını “karanlığa kurşun sıkma” olarak niteleyen Dinçyürek, “Ben Sağlık Bakanı olsam mahsuplaşma tamamlanana kadar Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Hastanesine tek bir hasta sevk etmem” dedi.



Genel Sağlık Sigortası’nın uygulanmasında olası sıkıntılara değinen Hakan Dinçyürek, tüm tarafların ve uygulayıcıların aynı yerden olacağı bir uygulamaya geçilirse, Sigortalar’ın normalin üzerinde faturalarla karşı karşıya kalacağını söyledi.

“Küçük bir ülkeyiz, insan sayımız azdır ve ilişkiler yakındır” diyen Dinçyürek, dikkat edilmezse, suiistimale açık bir sistem tehlikesi olabileceğini belirtti; verimlilik ve şeffaflık için elbirliğiyle çaba gösterilmesini istedi.


“Testiyi boş getirenle dolu getiren” arasında fark olduğunun da mutlaka gösterilmesi gerektiğini ifade eden Dinçyürek, yıllardır geçici olarak çalışan hemşirelerin yasal kadrolara kavuşturulmasının da şart olduğunu kaydetti.

YDÜ Hastanesi’nden 6.5 milyon TL fatura geldiğini ve bunların tek tek incelendiğini belirten Dinçyürek, faturalarda bazı anomalilere rastlandığını; bunun üzerine fatura gönderiminin kesildiğini; 2 yıldır fatura da gönderilmediğini; ne zaman geleceğinin belli olmadığını; eski Başbakan’ın YDÜ ile 30 milyon liralık mahsuplaşmadan söz ettiğini ancak devlete borçların ödenmediğini anlattı.


Dinçyürek, Sağlık Bakanlığı’nın devleti korumak için artık bir çizgi çekmesi gerektiğini vurguladı ve bir yandan tasarruf tedbirleri uygulanırken bir yandan böylesi olayların doğru olmadığını söyledi.


HAVUTÇU: “YDÜ HASTANESİ’YLE ANLAŞMADAN BİLGİMİZ YOK… GEÇEN YIL BİR MİLYON TL ÖDENDİ”

Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutçu, Bakanlığının YDÜ Hastanesi’yle hiçbir bağlantısı olmadığını; sağlık alanındaki işbirliği anlaşmasından bakanlığının bilgisi ve imzası da bulunmadığını söyledi.


Havutçu, sadece Sağlık Bakanlığı’ndan gelen ödeme emri çerçevesine ödeme yaptıklarını, geçen yıl da 1 milyon TL’ye yakın ödeme yaptıklarını söyledi.


YDÜ Hastanesi’ne var olduğu söylenen borçlarla ilgili de rakam bilmediklerini kaydeden Ahmet Havutçu, faturaların ortaya çıkması ve borç-alacak durumunun netleşmesi gerektiğini söylediklerini anlattı.

 

KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER