Dünya Tuvalet Derneği’nin kurucu Koreli Sim Jae-Duck’ın Seul yakınlarındaki Suwon şehrinde müzeye dönüştürülen tuvalet şeklindeki evi büyük ilgi görüyor.

Dünya çapındaki tuvalet modellerinin de sergilendiği evin arazinin bir eğlence parkına dönüştürüldüğü müze, kurulduğu temmuz ayından bu yana 40 bin kişi tarafından ziyaret edildi.

Reuters’in haberine göre, hijyenik tuvaletin faydalarını dünyaya anlatmak amacıyla Dünya Tuvalet Derneği’ni kurduğu için “Bay Tuvalet” olarak da bilinen Sim Jae-Duck, 2002’de dünya kupasına ev sahipliği yapan Güney Kore’nin futbol hayranlarına portatif tuvalet sağlamasıyla adından söz ettirmişti.

Oldukça fakir ailede ve büyükannesinin bahçedeki tuvaletinde doğduğu söylenen Sim, metal işinden kazandığı parayla zengin olmuş ve bir dönem de Suwon Belediye Başkanlığı yapmıştı. Sim, 2009’da tuvalet şeklindeki evinde hayatını kayettiğinde70 yaşındaydı.

Sim, Singapur’da kurulan ve kendisiyle aynı amacı taşıyan Dünya Tuvalet Organizasyonu ile işbirliği içinde hijyen tuvaletin önemini dünyaya yaymaya çalıştı.

“Bay Tuvalet”in evi, Suwon şehrine bağışlanıp, müzeye dönüştürülmeden önce de ziyaretçilere açıktı. İsteyen ziyaretçiler, 50 bin dolar karşılığında bir geceliğine evde konaklayabilirdi. Toplanan ücret  tuvalet yapımında kullanılıyordu.

Girişin bedava olduğu müzenin bulunduğu parkın yakınındaki bir araziye, 2014’de Sim’in oğulları tarafından tuvalet kültür merkezi inşa edilecek.

(HG/FEZ)  FOTOĞRAFLI