*Sistemsizlik sanayi bölgelerinde kol geziyor...

*Kirli Sanayi Bölgesinde olması gereken tuğla fabrikası temiz sanayiye  zarar veriyor...

*Isıyı artırmak için yakılan Lastik ile çeşitli maddeler kirlilik yaratıyor...

*Haspolat Sanayi Bölgesindeki gıda üretim yerleri risk altında...


KKTC’de yaşanan sistemsizlik, kendini Ekonominin can damarı konumundaki Sanayi Bölgelerinde de gösteriyor. Temiz Sanayi ve Kirli Sanayi olarak ayrılan bölgelerin bir birinden uzak olmaları gerekirken, bu durumun göz ardı edilerek, temiz sanayi bölgesinin hemen yanında kurulan ve çevreyi kirleten tuğla fabrikası hijyene dayalı olması gereken gıda üretim yerlerini risk altına sokuyor.


TUĞLA FABRİKASI TOZ VE DUMAN SAÇIYOR

Haspolat Sanayi Bölgesinde, gıda üretimi ve toptancılığı yapılan  telli bölge olarak nitelendirilen, temiz sanayi bölgesindeki iş yerlerinin yanında faaliyet gösteren tuğla fabrikası, bacasından çıkan yoğun duman ve tuğla yapımında kullanılan toprak yığınları ile gıda üretimi yapan iş yerlerini risk altına sokuyor.



LASTİK VE ÇEŞİTLİ MADDELER YAKILIYOR

Tuğla fabrikasında üretilen tuğlanın yapımı esnasında, fazla ısı vermesi için yakıldığı öne sürülen lastik ile zeytin posalarının yanısıra çeşitli maddelerin yarattığı yoğun duman bölgenin duman altında kalmasına neden oluyor. Yakılan lastik, posa ile çeşitli maddelerin zerrecikleri, hem havayı hemde sanayi bölgesinin kirlenmesine neden olurken çevreyi yoğun bir koku altında da bırakıyor. İş yerleri zaman zaman ters esen rüzgar ile duman ve koku altında kalırken, iş yerlerinin önüne biriken toz zerrecikleri de temiz sanayi bölgesini kirli sanayi bölgesine çeviriyor.


FABRİKA ETRAFINDAKİ TOPRAK YIĞINI DA FELAKET

Haspolat Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren tuğla fabrikasının tuğla yapımında kullanılan etrafındaki toprak yığınları hem çevreyi görsel açıdan olmusuz etkiliyor, hemde rüzgarlı havalarda uçuşan toprak nedeniyle kirliliğe neden oluyor. Bacasından sürekli olarak püskürttüğü duman ve etrafa saçtığı toz ile fırınlarda yakılan maddelerin zerrecikleri nedeniyle kirlilik yaratan fabrikaya bölgedeki iş yerleri sahipleri de tepki gösteriyor.



KİRLİ SANAYİ BÖLGESİNDE NEDEN FAALİYET GÖSTERMİYOR?

Haspolat Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren bazı iş yeri sahipleri yaptıkları açıklamada, her ülkenin birçok sanayi bölgeleri var. Temiz sanayi ve kirli sanayi bölgeleri olarak bu bölgeler ayrılır. Haspolat Sanayi Bölgesinde ekmek üreten, gıda dağıtımı ve çeşitli şekerleme ürünleri imal eden fabrikalar var. Bu bölgenin hemen yanında toprağı ve dumanı ile kirlilik yaratan bir tuğla fabrikasının bulunması hijyen açısından son derece sakıncalıdır. İş yerlerimiz özellikle yaz aylarında toprak yığınlarının oluşturduğu toz altında, kışın da yakılan maddelerin zerreciklerinin yarattığı yoğun duman altında kalıyor. Ayrıca Haspolat’ta birde kirli sanayi bölgesi var ve bu tip fabrikalar hep orada toplanmış durumda . Neden tuğla fabrikası orada faaliyet göstermiyor ifadelerinde bulundular..



















KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER