Öncelikle netleştirmemiz gereken ‘’RUS PAZARI’’ dendiği zaman hangi ülkelerin bu tanıma dahil edileceği. İşin doğrusunu yakın zamanda Minsk’te (BELARUS) birçok ajans ile çözüm ortaklığı kurmuş bir isme, Dijital Pazarlama Uzmanı GÖKHAN HANÇER’e sorduk. Aslında Rusça konuşan ülkeler olarak bizim dilimize çevirmemiz bu pazarı daha anlamlı hale getiriyor çünkü yurt dışında bu ülkeler ‘’Commonwealth of Independent States (CIS)’’ olarak adlandırılıyor.  Üyeleri ise Ermenistan, Azerbaycan, Belarus, Gürcistan, Kazakistan, Kırgızistan, Moldova, Rusya, Tacikistan, Türkmenistan, Ukrayna ve Özbekistan. Bu ülkelerin toplam nüfusu ise 250 milyon civarında.

BU DENLİ BÜYÜK BİR DENİZDE BOĞULMADAN NASIL YÜZÜLÜR?

GÖKHAN HANÇER’e göre işin sırrı yerel çözüm ortaklarında. Hali hazırda Japonya ve Türkiye’de faaliyetlerini sürdüren HANÇER GROUP başarısının sırrının bölgeyi iyi tanıyan firmalar ile kurduğu bağlantılar olduğunu söylüyor. Aksi taktirde reklam bütçenizin çöp olması işten bile değil. Çünkü insanların satın alma alışkanlıkları sosyo-kültürel yapı ile doğrudan bağlantılı. Haliyle tanımadığınız bir bölge için her ne kadar dijital bile olsa reklam yapmanız riskli. Akıllara hemen gelen ilk soru ise nasıl bağlantı kurulacağı ve güven konusu. Her ülkede olduğu gibi bu pazarda da reklam bütçenizi bilinçsizce harcayacak binlerce ajans var. Doğru ajansı seçmek ise uzmanlık isteyen ve sadece işine hakim beyinler tarafından mümkün olabilen bir konu.

RUS PAZARI BİZLERE NE SUNUYOR?

Tabi ki daha fazla para… 2020 yılında herkes anladı ki mümkün değil diye bir kavram yok artık. Aylarca evlere kapanıldı, işler durma noktasına geldi, nakit sıkıntısı ve çok daha fazlası derken alternatif pazar arayışları başladı. Ülkemiz yurt dışından bakıldığında bir cennet. Uygun emlak fiyatları, başarılı tüp bebek ve estetik klinikleri, otelleri, tarihi, doğası… Tek yapmanız gereken ilgilerini çekebilmek. İskele ve Girne’de güzel bir popülasyon bu anlamda oluşmaya başladı. Önümüzdeki yıllarda ise katlanarak artması bekleniyor çünkü kulaktan kulağa pazarlama kendini gösterecek. Siz de rekabete dahil olmak ve pastadan payınızı almak istiyorsanız elinizi hızlı tutmanız gerektiğini unutmayın.

Danışma hattı: 05338823030