Orfoz ve Lagos avı yasaklanmalı

Biyologlar Derneği, “Orfoz (Epinephelus marginatus) ve Lagos (Epinephelus aeneus)” balığı avının yasaklanmasını istedi.

Dernekten yapılan açıklamada, Uluslararası Doğa Koruma Birliği’nin (IUCN) Kırmızı Listesi’nde durumu tehlikede olarak belirtilen bu türlerin neredeyse bütün Akdeniz ülkelerinde avlanmasının yasaklandığına işaret etti.

Bu türlerin avlanmasının Türkiye’de de 2020 yılına kadar yasaklandığını ve stoklarının iyileştirilmesini amaçlayan bu yasaya uymayanlara para cezası verildiğini belirten dernek, orfoz ve lagos gibi avcı balıkların korumaya çalışılmasının türlerinin korunması ve ekosistem açısından da önemli olduğuna dikkat çekti.

Dernek, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın bu adımı atmak için gerekli “cesaret ve iradeye” sahip olmadığını savunarak, eleştirilerde bulundu.

Biyologlar Derneği, bakanlığı kara avcılığı konusunda da eleştirirken, Avcılık Federasyonu’nun bakanlık üzerinde etkili olduğunu savundu ve buna örnek olarak 18 Eylül Pazar günü Avcılık Federasyonu tarafından organize edilen ve Lapta bölgesinde yapılacak “zıpkınla balık avlama yarışmasını” gösterdi.

Avcılık Federasyonu’nun böyle bir yarışma düzenlemesi ve Tarım Bakanlığı’nın da buna izin vermesinin kabul edilemez olduğunu belirten dernek, bu yarışmanın derhal iptal edilmesini, ayrıca bakanlığın orfoz ve lagos türlerin üreyebilmeleri ve nesillerinin devam edebilmesi için 2020 yılına kadar yasak getirmesi ve ağır cezai uygulamalar koymasını istedi.

Biyologlar Derneği, “Ülkemiz için birer değer olan bu balıkların geleceği Avcılık Federasyonu yetkililerine teslim edilemez. Unutulmamalıdır ki, denizler hepimizindir ve denizleri en çok denizle iç içe olanlar ve ondan gelir elde edenler korumalıdır” dedi.