KÜÇÜK, KURULTAYDA KONUŞTU: “YAKALADIĞIMIZ İSTİKRARI SÜRDÜRMEK İSTİYORUZ”

BEŞİR ATALAY, KÜÇÜK KONUŞURKEN SALONA GİRDİ

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Başkanı, Başbakan İrsen Küçük, haksız ve insafsız ambargoların yükünü çeken KKTC’de akılcı politikalarla zincirleri kırmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını söyledi. Küçük, planlı çalışmalara devam ettiklerini, yakaladıkları istikrarı sürdürmek istediklerini ifade etti.

UBP 19. Olağan Kurultayı’nda konuşan Genel Başkan İrsen Küçük, kurultayın hayırlı, Kurban Bayramı’nın kutlu olmasını diledi.

37 yıldır bıkmadan, usanmadan, yorulmadan ettikleri yemine bağlı kalarak çalışan, UBP’nin bayrağını yukarıya taşıyan partililerle ne kadar övünse az olduğunu kaydeden Başbakan İrsen Küçük, hizmet aşklarının süreceğini vurguladı.

Küçük’ün konuşması “UBP seninle gurur duyuyor”, “I love you Küçük” sloganlarıyla kesilirken Başbakan Küçük de “Sevgili kardeşlerim, UBP sizinle gurur duymaktadır” dedi.

UBP’nin KKTC’nin teminatı olmaya devam edeceğini ifade eden İrsen Küçük, ileriye yolculukta Anavatan’ın rehberliğinden asla ayrılmayacaklarını söyledi. Hükümetler arası yardımlaşmayı, iki müttefik devlet anlayışıyla doruklarda yaşattıklarını ifade eden İrsen Küçük, yıldızı parlayan büyük TC’nin kendileriyle birlikte olduğunu kaydetti.

Küçük, Türkiye hükümetiyle, meclisiyle birlikte olduklarını vurguladı.

Bu sırada Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve TC Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça salona girdi

Günlük sıkıntılar yaşanabileceğini; bunların farkında olduklarını ifade eden Küçük, hedeflerinin çağdaş bir KKTC, dünyalı bir devlet, günübirlik tedbirler yerine KKTC’yi AB normlarında bir devlet yapısına kavuşturmak olduğunu söyledi.

“Büyük düşünmeli, büyük planlanmalı ve çok çalışmalıyız” diyen Başbakan Küçük, rehberlerinin Anavatan Türkiye ve içlerindeki KKTC aşkı olduğunu ifade etti.

“Biz yeter ki birliğimiz, dayanışmamızı, güvenimizi, sevgimizi, saygımızı zafiyete uğratmayalım” diyen Başbakan Küçük, bunlar yapılırsa geleceğin ve gelecek nesillerin kazanacağını belirtti.

Küçük, inanmak ve güvenmenin başarının anahtarı olacağını kaydetti.

Ülkenin, dünyanın haksız ve insafsız ambargolarının yükünü çektiğini ifade eden Başbakan Küçük, akılcı politikalarla bu zincirleri kırmanın yollarını bulmak zorunda olduklarını söyledi.

Bu nedenle planlı çalışmalara devam ettiklerini, birliklerini korumak, istikrarı sürdürmek istediklerini kaydeden İrsen Küçük, ülkede önemli bir istikrar yakaladıklarını; bunun sürmesini ve KKTC’nin yürümesini istediklerini söyledi.


CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “BUGÜN PARTİNİZE, İRADENİZE SAHİP ÇIKMA GÜNÜ”

“SİYASET HALKA HİZMET ARACIDIR. BİR SİYASİ PARTİ EĞER HALKTAN KOPARSA, SADECE BELİRLİ BİR ZÜMRENİN YA DA ODAKLARIN GÜDÜMÜNDE, ONLARIN ÇIKARLARINA GÖRE HAREKET EDERSE, O PARTİ BAŞARISIZLIĞA MAHKUMDUR”

“ANAYASA, CUMHURBAŞKANI SEÇİLEN PARTİSİNDEN KOPAR DEMİYOR... ANAYASA, BİR CUMHURBAŞKANI ADAYININ PARTİLİ OLMASINA DA ENGEL OLMUYOR”

EROĞLU, SALONA POSTERİNİN ASILMAMASINI “BİR VEFA ÖRNEĞİ BEKLERDİM” DİYE SİTEMLE KARŞILADI

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, UBP’lilere “partilerine ve iradelerine sahip çıkma" gibi tarihi bir görev düştüğünü belirterek, “Bu parti için dönüm noktası niteliğinde bir gün yaşanıyor. Bugün partinize, iradenize sahip çıkma günüdür” dedi.

Eroğlu, siyasetçinin bir sonraki seçimi, devlet adamının ise bir sonraki nesli düşündüğünü ifade ederek, “Siyaset halka hizmet aracıdır. Bir siyasi parti eğer halktan koparsa, sadece belirli bir zümrenin ya da odakların güdümünde, onların çıkarlarına göre hareket ederse, o parti başarısızlığa mahkumdur” şeklinde konuştu.

Kurultayla ilgili değerlendirmelerde bulunmasının eleştirilmesine de değinen Eroğlu, Anayasa’nın bir Cumhurbaşkanı adayının partili olmasına engel olmadığı gibi, “Cumhurbaşkanı seçilen partisinden kopar” da demediğine işaret etti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, UBP’nin 19. Olağan Kurultayı’nda yaptığı konuşmada, duyduğu heyecanı ifade ederek, “Bu salonda yaptığımız toplantılar, kurultaylar bize ışık oldu, rehber oldu ve halkımızın takdiri ile milletimize, sizlere hizmet etme bahtiyarlığını, onurunu yaşadık. Biz bu yollarda hep beraber yürüdük... Hiç ayrılmadık. Eski ama eskimeyen dostuz” dedi.

Eroğlu, mayalarının sağlam olduğunu çünkü özünde, cefa ve vefa olduğunu; hamurlarının sağlam olduğunu çünkü birlikte yoğrulduklarını, birlikte gülüp,birlikte ağlayarak UBP’yi hep büyük tuttuklarını söyledi.

“KÜÇÜLTMEDİK, KÜÇÜK DÜŞÜRMEDİK, KÜÇÜK DÜŞÜNMEDİK”

Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Küçülmesine izin vermedik. Küçültmedik, küçük düşürmedik.

Küçük düşünmedik. Affedici, hoş görülü olduk. İyi niyetli düşündük, herkese kapımızı  ve gönlümüzü açık tuttuk. Kendimize güvendiğimiz için inandık. Belki de bu yüzden bazı istenmedik olaylar da yaşadık ve ben yaşadım,yaşıyorum... Ama hiç bir zaman insan sevgisini, insana olan saygıyı , kalbimizden, beynimizden silmedik, silmedim. UBP’nin pek çok seçim başarısında hep birlikteydik. Devletimizi, halkımızı, Anavatan Türkiye’nin de büyük desteği ile iyi bir yerlere taşıdık inancındayım” diye konuştu.

“VEFA ÖRNEĞİ BEKLERDİM”

Eroğlu, salonda Salih Miroğlu’nun posteri yer aldığını, bunun bir vefa örneği olduğunu ancak kendisinin posterinin yer almadığını kaydederek, neden fotoğrafının konulmadığını sordu.

“Bir vefa örneği beklerdim” diyen Eroğlu, UBP’lilerin gönlünde yer almanın kendisine yettiğini söyledi.

Eroğlu, dün neyseydi bugün de o, dün nerdeyse bugün de orada olduğunu vurgulayarak, “Zaten hiç başkalaşmadım, size hiç yalan söylemedim, rol yapmadım ki” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, partinin adının Ulusal Birlik Partisi olduğunu vurgulayarak, zaman zaman partinin adını farklı söyleyenler olduğu için dikkat çektiğini belirtti ve UBP’yi hazmedemeyenler, arkadan vurmaya çalışanlar olduğu yorumlarını da partililerin dikkatine getirmek istediğini kaydetti.

UBP’nin bugünkü durumuna gelmesinde, tek başına iktidarı göğüslemesinde hep partililerin yanında olduğunu ifade eden Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na çıktığı gün de tek başına iktidar olmuş bir partiyi emanet ettiğini söyledi.

“TARİHİ GÖREV…İRADENİZE SAHİP ÇIKMA GÜNÜ”

UBP’lilere tarihi bir görev düştüğünü söyleyen Eroğlu, “Bu parti için dönüm noktası niteliğinde bir gün yaşanıyor. Bugün partinize, iradenize sahip çıkma günüdür. Ben sizin sesinize kulak verdim, size güvendim, size inanmaya ve güvenmeye devam ediyorum. Sizin, yaşananlar karşısında seyirci kalmamı istemediğinizden eminim” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, kendisinin oybirliğiyle Cumhurbaşkanı adayı ilan edildiğini hatırlatarak, birçok UBP’linin kendisine “başkan yukarı çıkıyorsun ama bizi bırakmayacağına söz ver” dediğini belirtti.

UBP’nin acısını da tatlısını da birlikte yaşadıklarını vurgulayan Eroğlu, Cumhurbaşkanı olmasının bir partiye sempati duymasına engel olmadığını söyledi. Eroğlu, Türkiye’de anayasa değişikliğiyle bu yönde düzenleme yapılacağını hatırlattı.

İlk UBP kurultayının Mısırlızade Sineması’nda yapıldığını kaydeden Derviş Eroğlu, seçilecek kişilerin yarın yeni bir gün olacağını unutmamasını istedi.

2013’ün de yeni ve zor bir yıl olacağını ifade eden Eroğlu, “Bugün kazanan da, kaybeden de, yarından itibaren birbirini kucaklamasını bilmezse, bu kurultayın hiçbir anlamı olmayacak” diye konuştu.

Bu sırada “bölünmüş UBP istemiyoruz” sloganları atıldı. Cumhurbaşkanı Eroğlu da bunun üzerine “Güzel, bu salonda kimse istemediğine göre içiniz rahat olsun” dedi.

Kurultayların ne anlama geldiğini çok iyi bildiğini ifade eden Eroğlu, söylediklerinin kazananın parti olması için değerlendirilmesini istedi.

“YAZILMAMIŞ ŞEY KALMADI”

Kurultay nedeniyle, 23 yıl UBP’nin Genel Başkanlığını, 19 yıl Başbakanlık yapmış 36 yıllık UBP’li olarak kendisiyle ilgili medyada güdümlü olarak yazılmamış şey kalmadığını ifade eden Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Akla gelebilecek her yer karıştırıldı, hiç çekinmeden her türlü çamur atılmaya gayret gösterildi.

Televizyonlarda hakkımda neler söylendi neler. Bazı muhalefet partili milletvekillerinin Meclis’te  benim hakkımda ileri geri konuşması veya konuşturulması sırasında bir tepki gösterilmemesi beni üzdü. Mühim olan temiz politika yapmak. Siyaseti kendi için, ailesi için değil, halk için, ülkenin geleceği için yapmaktır. Politika hizmet için sadece araçtır, amaç değildir.”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1985’ten sonra ilk kez bir UBP’linin cumhurbaşkanı olduğunu belirterek, Anayasa’nın “Cumhurbaşkanı seçilen partisinden kopar” demediğini; “Cumhurbaşkanı’nın, Cumhurbaşkanlığı ile ilgili görevleri yaparken partilerden direktif alamayacağını, bağımsız davranmak zorunda olduğunu düzenlediğini” kaydetti ve aksinin de düşünülemeyeceğini söyledi.

Anayasa’nın bir Cumhurbaşkanı adayının partili olmasına engel olmadığını ifade eden Derviş Eroğlu, “Daha fazla bir şey söyleyecek değilim... Anlamak isteyen, çoktan anlamıştır” dedi.

36 yıllık siyasal yaşamında daima “halkın sesine ve UBP’linin nabzına” önem verdiğini belirten Eroğlu, bugün de aynı anlayışla hareket ettiğini söyledi.

“Bana da gelenler, gidenler oluyor...Özellikle UBP’lilerden” diyen Eroğlu, birlik beraberliğin önemini vurguladı; partinin şunun bunun adamı diye bölünmesinin yanlışlığını vurguladı;

Başbakanlık’ın bir parti merkezine dönüştürülmemesi gerektiğini söyledi.

EKONOMİK PROGRAM

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Ekonomik Programların gerekli olduğunu, bunlar hazırlanırken ilgili örgütlerin, sendikaların görüşlerinin alınması gerektiğini vurgulayarak şöyle dedi:

“Bu ekonomik program hazırlanır ve uygulanırken hükümetin başı sorumluluk üstlenmeli,ilgili sivil toplum örgütleri ve sendikaların görüşleri mutlaka alınmalı, mümkün olduğunca halk desteği sağlanarak, insanlarımıza bu programın yararları anlatılarak ilerlenilmelidir.

Her şeyi Anavatan Türkiye’den beklemek, her koşulda topu Türkiye’ye atmak, sürekli Anavatan Türkiye yetkililerinin açıklama yapma durumunda bırakılması, bizler için çok değerli ve önemli olan  ilişkilerimiz  açısından sıkıntı yaratabileceğinden dolayı, bu konularda çok dikkatli olunmalıdır.

Değerli kardeşlerim, sevgili konuklar daima yarınları düşünerek karar vermek lazım; Geçen Kurultay’da da söylemiştim.”

“SİYASET, HALKA HİZMET ARACIDIR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, siyasetçinin bir sonraki seçimi; devlet adamının ise bir sonraki nesli düşündüğünü ifade ederek, “Siyaset halka hizmet aracıdır. Bir siyasi parti eğer halktan koparsa, sadece belirli bir zümrenin ya da odakların güdümünde, onların çıkarlarına göre hareket ederse, o parti başarısızlığa mahkumdur” diye konuştu.

Eroğlu, Cumhurbaşkanlığı’na seçilirken verdiği sözleri harfiyen yerine getirme gayreti içinde olduğunu vurgulayarak, “Cumhurbaşkanlığı’nın kapısı halkımıza açıktır.

Cumhurbaşkanlığı halkın sorunları ile ilgilenmektedir. Kendimizi sadece Kıbrıs konusu ile görevli saymıyoruz” dedi.

Anavatan Türkiye ve hükümetleriyle ilişkileri en sıcak noktalara taşımada başarılı olduklarını; birçok dış temaslar yaptıklarını anlatan Eroğlu, Kıbrıs’ta var olan gerçeklere dayalı, kalıcı bir anlaşma olduğunu vurguladı.

Devletten, egemenlikten, özgürlükten, yaşanılan topraklardan ve bazı vatandaşların vatandaşlıklarından, Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden vazgeçmesinin beklenmemesini isteyen Eroğlu, Türkiye’yle birlikte kurulan bu politikanın süreceğini söyledi.

Güney’de başkanlık seçimleri yapılacağını hatırlatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1 Temmuz’dan itibaren öze yönelik görüşmelerin dondurulduğunu; sadece güven yaratıcı önlemlerin ele alındığını kaydetti.

Güney Kıbrıs’ta seçilecek yeni başkanla yeni bir dönem ve yeni bir masa için çok da umutlu olmadığını ama bu yeni masada görüşmelerin başlatılıp başlatılmamasını isteyip istemediklerini göreceklerini söyleyen Eroğlu, kendisinin halk adına masada olduğunu; Anavatan’ın desteğini de yanında hissettiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının menfaatine olacak bir anlaşma arayışında olduklarını; KKTC’nin varlığının müzakere masasında en büyük gücü olduğunu vurgulayarak, devlete ve UBP’ye sahip çıkılmasını; UBP’deki birlik ve beraberliği yıkmak isteyenlere karşı cephe oluşturulmasını istedi.

Eroğlu, UBP’de kurultay sürecinin çok uzun sürdüğünü, 6-7 aydır partililerin çok yorulduğunu kaydederek, konuşmasını “Yarın yeni bir gün olacak. 2013 de yeni bir yıl olacak ve zor olacak. Aday olan herkese başarılar diliyorum. Kurultayın halkımız, ülkemiz ve UBP için hayırlı olmasını diliyorum. İnşallah kurultay nedeniyle yaşananlar bir daha yaşanmaz. Baskı altında kalarak değil özgür iradenizle oyunuzu verin” diye tamamladı.

Eroğlu’nun konuşmasının ardından bir grup UBP’li salonda Eroğlu posteri açtı ve “Başbakan Kaşif” sloganları attı.