“KUZEYDEKİ EGEMENLİĞİN TANINMASI ŞART”

KKTC Karadeniz Kültür Derneği Genel Başkanı Turan Büyükyılmaz, bugün Kıbrıs’taki eksikliğin, iki komşu halk arasındaki ilişkilerin düzenlenmesi olduğunu belirterek, “Bunun sağlanabilmesi için dış güçlerin, Kıbrıs Türk halkının adanın kuzeyindeki egemenliğini tanıması şarttır” dedi.

Büyükyılmaz, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı’nın 40’ıncı yıldönümü nedeniyle yayımladığı mesajda, “faşist Yunan Cuntası’nın darbesinin ardından Türkiye’nin 1960 Garanti Anlaşması’ndan doğan hakkını kullanarak 20 Temmuz 1974’te Ada’ya müdahale ederek özgürlüğü getirdiğini” belirtti.

20 Temmuz 1974’teki harekâtın yalnız Kıbrıs Türk halkının can ve mal güvenliğini değil, aynı zamanda Rumların da hayatını kurtardığını ve Ada’ya barış ve huzuru getirdiği için ‘Barış Harekâtı’ adı verildiğini kaydeden Büyükyılmaz, şöyle devam etti:

“Bugün Kıbrıs konusunda uluslararası alanda sürdürülen barış tartışmaları tek yanlı çıkarlara dayanmaktadır. Adada barış 1974’ten beri sağlanmış ve korunmaktadır. Adada sağlanması gereken çözümdür. Bu nedenle bugün Ada’da barışın yokluğundan veya işgalden söz etmek, gerçeklerle bağdaşmamaktadır.

Bugün Kıbrıs’ta eksik olan, iki komşu halk arasındaki ilişkilerin düzenlenmesidir. Bunun sağlanabilmesi için dış güçlerin, Kıbrıs Türk halkının adanın kuzeyindeki egemenliğini tanıması şarttır. 20 Temmuz Barış Harekâtı ile sağlanan güven ortamı ‘özgürlük isteyen toplumların, dış baskılar karşısında ezilen ülkelerin ‘bir umut ışığı’ olmuştur.”

Kıbrıs Türk halkının geçmişteki acı günlerine bir daha geri dönmeyeceğini kaydeden Turan Büyükyılmaz, halkın bayramını kutladı; şehitlere rahmet diledi, gazilere şükranlarını sundu.