KADÜK BAŞKAN

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı tarafından büyük umutlarla YÖDAK Başkanlığına atanan Prof. Dr. Akile Büke ülke gündeminde yerini korumaya devam ediyor.

Bulut Akacan’a 13 ay ara ile 2 üniversite izni verilmesi yanında YÖK’ün Kuzey Kıbrıs üniversitelerine yönelik aldığı birtakım tedbirleri içeren Genelge ile ilgili KIBRIS MANŞET’in sorularına henüz yanıt vermeyen Prof. Dr. Akile Büke’nin göreve geldiği günden beri mesai günlerinin büyük bir bölümünü özel nedenlerle yurtdışında geçirdiği iddia edildi.

Kamu görevine başlarken imzaladığı sözleşme ile 7/79 Kamu Görevlileri Yasasına bağlı olan Prof. Dr. Akile Büke’nin YÖDAK Başkanı olarak tam zamanlı görev yapması gerektiği  Yükseköğretim (Değişiklik) Yasasında açıkça belirtilirken  YÖDAK Başkanlığına resmi olarak atandığı günden itibaren mesai günlerinin ne kadarında görevinin başında ne kadarında yurtdışında  olduğu sorusu cevap bekliyor.

CUMHURBAŞKANI MUSTAFA AKINCI’NIN HABERİ VE ONAYI VAR (MI) !

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’nin  görevlendirme yazısında “tam zamanlı görev yapar” ifadesinin yer alıp almadığı merak edilirken Prof. Dr. Akile Büke’nin Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile mesai günlerinin yarısında görevinin başında olacağı yönünde anlaştığını ve onay aldığını söylediği de  diğer bir iddia.

Mesai günlerinin yarısında görev başında olmasının yasaya uygunluğu konusunda  hukukçular ve eski Yargı mensuplarından da görüş aldığı iddia edilen Prof. Dr. Akile Büke’nin ilgili yasanın “YÖDAK’ın Oluşumu, Başkan ve Üyelerin Atanması, Görevden Alınması ve Bağlı Olduğu Yasaklar” başlıklı maddesinde açıkça belirtilen “Başkan ve üyeler tam zamanlı görev yapar” hükmüne uymayarak yasayı çiğnemiş olduğu tartışma konusu olarak gündemdeki yerini aldı. 

SÜREKLİ YURTDIŞINDA OLMASI GİZEMİNİ KORUYOR !

Yükseköğretim (Değişiklik) Yasasında belirtilen diğer bir hükümde ise “Başkan ve üyeler ne sıfatla olursa olsun işbu Yasanın kendilerine yüklediği görevler dışında başka iş yapamazlar, çalışma saatleri içinde veya dışında ücretli veya ücretsiz bir iş tutamazlar ve serbest meslek yapamazlar; Devletin veya kamu kuruluşlarının herhangi bir yüklenme işini doğrudan doğruya veya dolaylı olarak kabul edemezler ve herhangi bir ticari banka veya şirketin yönetim kurulu üyesi olamazlar…….” İfadesi açıkça yer alırken YÖDAK Başkanı’nın sürekli neden yurtdışına olduğu gizemini koruyor.

KAMU GÖREVLİLERİ YASASI 28 GÜN İLE İZİN SÜRESİNİ KISITLIYOR

Kamu görevine başlarken imzaladığı sözleşme ile 7/79 Kamu Görevlileri Yasasına bağlı olan ve YÖDAK Başkanı olarak tam zamanlı görev yapması gereken Prof. Dr. Akile Büke’nin yasada belirtildiği üzere mazaret izinleri dışında 28 gün izin kullanma hakkı bulunurken YÖDAK Başkanının mesai günlerinin en az yarısında izinsiz ve mazaretsiz yurtdışında olduğu iddiasını da cevapsız bırakıp bırakmayacağı merakla bekleniyor.

ÜLKEYE GİRİŞ ÇIKIŞ MUHACERET BİLGİLERİNİ AÇIKLA AKİLE BÜKE

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke’nin yasada belirtilen süreden fazla görev yerine mazaretsiz gelmediği iddiasının doğru olması durumunda kamu görevinin devam etmeyeceği ve sözleşmesinin de kendiliğinden fesholarak Başkanlığının kadük olacağı bürokrasi ve kamusal alanda tartışılmaya başlarken Kıbrıs Manşet olarak Akile Büke’ye göreve başladığı günden itibaren KKTC’ye giriş çıkış kayıtları ve muhaceret bilgilerini kamuoyuna açıklamaya davet ediyor ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı başta olmak üzere Sayıştay Başkanlığı , Personel Dairesi ve Kamu Hizmeti Komisyonunu göreve çağırırken soruyoruz:

Prof. Dr. Akile Büke’nin sürekli yurtdışında olmasından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’nın haberi var mı?

Yurtdışına geliş gidiş uçak biletleri Cumhurbaşkanlığı tarafından mı ödeniyor?

Prof. Dr. Akile Büke’nin seyahat giderlerinin devlet tarafından ödenmesi talebi oldu mu?

Sayıştay Başkanı Osman Korahan’ı iddiaları araştıracak mı?

İddiaların doğru çıkması durumunda Maliye Bakanı Serdar Denktaş YÖDAK Başkanı sıfatı ile Prof. Dr. Akile Büke’nin görevinin başında olmadığı günleri kapsayan  çektiği yüksek maaşları devlet adına geri talep edecek mi?

YÖDAK Başkanı Prof. Dr. Akile Büke göreve geldiği günden itibaren aldığı toplam maaş tutarı ne kadar?

Kamu Hizmeti Komisyonu Başkanı Kamil Kayral iddiaları değerlendirecek mi?