Avrupa Birliği uyum yasa tasarılarını görüşmek üzere oluşturulan Cumhuriyet Meclisi, Geçici ve Özel Komitesi, bugün; ‘Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nı görüştü.

Meclis’te yapılan açıklamaya göre, CTP-BG Güzelyurt Milletvekili Armağan Candan başkanlığında toplanan Geçici ve Özel Komite  bugün gündeminde yer alan ‘Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı’nı görüştü.

Komitenin bugünkü toplantısına, CTP-BG Milletvekili Komite Başkanı Armağan Candan, UBP Milletvekili Komite Başkan Vekili Hamza Ersan Saner, DP-UG Milletvekili Dr. Özdemir Berova, CTP-BG Milletvekili Prof. Dr. Mehmet Çağlar, UBP Milletvekili Tahsin Ertuğruloğlu, CTP-BG Milletvekili Dr. Salih İzbul ve DP-UG Milletvekili Hasan Taçoy katıldı.

Komite, yasa tasarısı ile ilgili çalışmalarını bir sonraki toplantıda ele almaya devam edecek.

Tasarının genel gerekçesi şöyle;

“Ülkemizde şu anda gıda güvenliği ile ilgili uygulamalarda Gıda güvenliği açısından büyük sıkıntılara yol açan ve yetki karmaşalarının yaşandığı yetersiz mevzuat ve sistem varlığının devam etmemesi, yetkilerin ve sorumlulukların tekrar yeniden net olarak belirlenip, güçlü ve etkili idari yapının oluşturulması ve oluşturulup güçlendirilecek bu otoritenin yetersiz mevzuat sıkıntısını ortadan kaldırması için Bakanlığımız tarafından ilgili paydaşlarla görüşülerek ilişikte bir sureti sunulan Genel Gıda ve Yem Yasa Tasarısı hazırlanmıştır. Bu Yasa hazırlanırken Avupa Birliğinin 178/2002 sayılı Gıda Yasası referans olarak kabul edilmiştir. Bakanlığımız tarafından hazırlanan bu Gıda Yasası ile Gıda Güvenliği konusunda Avrupa Birliğinin koymuş olduğu genel ilkeler tamamı ile kabul edilerek kendi yapımıza uyum sağlanmasına çalışılmıştır. Bu çalışma ile bu yasa yasallaşıp idari yapıların oluşturulması ve güçlendirilmesi ile Yasa altında çıkarılması gereken Tüzükler ile Gıda Güvenliğini düzenleyen diğer mevzuatların da yürürlüğe girmesinden sonra ülkemizde gıda güvenliğinde mutlak, bir yeterliliğe ulaşmak mümkün olabilecektir.”