Türkiye’nin Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, UEFA Avrupa Ligi'nde 25 Ekim Perşembe günü oynanacak AEL Limasol-Fenerbahçe maçında yaşanabilecek en ufak sorunu uluslararası kurumlara taşıyacaklarını Rumların da bildiğini söyledi.


Hafta içinde, İtalya'ya 3 günlük ziyarette bulunan AB Bakanı Bağış, Milano'dan Roma'ya hızlı trenle geçerken, UEFA Avrupa Ligi'nde yaklaşan AEL Limasol-Fenerbahçe maçı ve Türkiye'nin AB sürecine ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı.


Rum kesiminde daha önce Türk takımlarının başına gelenlerin AEL Limasol-Fenerbahçe maçı için de kamuoyunda aynı endişelere neden olduğu hatırlatılan Bağış, "En ufak bir sorunu, uluslararası kurumlara taşıyacağımızı Rumlar da çok iyi biliyor" dedi.


“RUMLARIN GEÇMİŞTEKİ HATALARI, KABİLE BİLE OLMADIKLARINI ORTAYA KOYDU”

Bakan Bağış, Rumların bu konuda geçmişten tecrübesi olduğunu belirterek, "Bu Fenerbahçe maçı, Rumların devlet olup olmadıklarını ispat etmeleri için bir fırsat. Çünkü geçmişteki hataları, değil devlet, kabile bile olmadıklarını ortaya koydu. Şimdi ellerinde bir fırsat var. Fenerbahçeli oyuncu ve taraftarların, güvenli bir şekilde maça gidip dönmeler, onların kendi ülkeleri içerisinde güvenliği sağlayıp sağlayamadıklarının göstergesi olacaktır" diye konuştu.


“İSTANBUL’DAKİ MAÇA GİDERİM”

"Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ndeki maça gitmeyi düşünür müsünüz" şeklindeki soruya Bağış, hem yoğun temposu nedeniyle, hem de bir Türkiye Cumhuriyeti Bakanı olarak Rum kesimine gitmeyi doğru bulmadığı için maça gitmeyeceğini belirterek, "Geçmişte Karşıyakalı basketbolcularımıza, Galatasaraylı oyunculara, Güney Kıbrıs'ta yapılan muameleleri gördükten sonra oraya benim gitmem doğru olmaz. Ama İstanbul'daki maça gitmeyi düşünüyorum" dedi.


İstanbul'daki maç için Rum lideri Dimitris Hristofyas'a, maçı Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile birlikte izleme ve ardından yemek daveti yaptığını hatırlatan Bakan Egemen Bağış, "Hristofyas gerçi ona çok sıcak cevap veremedi. Halbuki, defalarca Türkiye'ye gelmek istediğini farklı beyanlarında dile getirmişti. Ama böyle bir davet yapınca biraz çekindi. O, KKTC Cumhurbaşkanı olmadan gelmek istiyor. O zaman ancak gelir, turist olarak İstanbul'u gezer döner. Ama eğer bizimle oturup konuşmak istiyorsa Sayın Eroğlu ile gelmesi lazım" diye konuştu.


"İNŞALLAH ENİNDE SONUNDA AKIL, AKILSIZLIĞA GALİP GELECEKTİR"

Fenerbahçe'nin, Ercan Havaalanı üzerinden adaya gidememesine ilişkin Bağış, sarı-lacivertli takımın UEFA ve AB kuralları nedeniyle AB'nin tanımadığı bir ülke olması hasebiyle buradan gidemediğini söyledi.


"24 Nisan 2004'teki Annan Planı’na Kıbrıslı Türkler, 'evet', Rumlar 'hayır' oyu verdikten iki gün sonra 26 Nisan'da bir karar alınmış ve KKTC'ye uygulanan izolasyonların kalkmasına yönelik bir çağrıda bulunulmuştu. Maalesef o çağrıya, Rumların vetosu nedeniyle AB üyesi ülkeler uyamadılar" hatırlatmasında bulunan Bağış, "Biz AB üyesi ülkelere yaptığımız temaslarda, Rumların bu vetosunun kalkması için bu 26 ülkenin daha baskın olmasını gerektiğini vurguluyoruz" dedi.


Rumların, veto ettikleri konsey kararını kendilerinin uyguladığına dikkati çeken Bağış, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çok çelişki dolu başka bir gerçek varsa, o kararı uygulayan tek ülke Güney Kıbrıs'tır. Güney Kıbrıslılar rahatlıkla Kuzey Kıbrıs'a gidebilmektedirler, alışveriş yapabilmektedir, orada birtakım ticari faaliyetlere girebilmektedir, ithalat-ihracat yapabilmektedir. Ama maalesef diğer AB üyesi ülkelerin, bu haktan yararlanmasını engellemektedirler. İşte bu çarpık zihniyeti, AB ülkelerine yaptığımız her girişimde, her ziyarette dile getiriyoruz. İnşallah eninde sonunda, akıl akılsızlığa galip gelecektir ve Kuzey Kıbrıs'ın önündeki engeller kalkacaktır."