Töre, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı “KKTC’nin tanınması” çağrısına Meclisin sahip çıkması gerektiğini vurguladı

Cumhuriyet Meclisi'nin 10. Dönem İkinci Yasama Yılı bugün düzenlenen törensel toplantıyla başladı. Törene, Cumhurbaşkanı Ersin Tatar da katıldı.

Meclis açılış törenine UBP Genel Başkanı ve Başbakan Ünal Üstel rahatsızlığından ötürü, Ana Muhalefet CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman ise annesinin rahatsızlığından dolayı katılamadı.

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre başkanlığında saat 10.30’da toplanan genel kurul törensel toplantısına, 2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Yüksek Mahkeme Başkanı Narin Ferdi Şefik, Sayıştay Başkanı Osman Korahan, Başsavcı Sarper Altıncık ve Ombudsman İlkan Varol da katıldı.

-Töre

Cumhuriyet Meclisi Başkanı Zorlu Töre, genel kurulun açılışında yaptığı konuşmada, yeni yasama yılının hayırlı olmasını diledi. Töre, yeni dönemde milletvekillerinden, Meclisin zamanında açılması için daha dikkatli ve titiz olmalarını istedi.

Töre, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu'nda yaptığı “KKTC’nin tanınması” çağrısına Meclisin sahip çıkması gerektiğini vurguladı.

Zorlu Töre, bu çağrının uzun zamandır beklendiğini ve bu çağrının tarihe not düşüldüğünü ifade ederek, bu çağrının kendilerini mutlu ettiğini kaydetti, Töre, KKTC’nin milli bir devlet olarak yoluna devam ettğini kaydetti.

TBMM Başkanı Mustafa Şentop’a Cumhuriyet Meclisi'ne verdiği destekten ötürü teşekkür eden Töre, iki meclis arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi adına atılacak adımları selamladı.  

Yeni yapılacak Cumhurbaşkanlığı yerleşkesi, Meclis binası ve millet bahçesi projesini desteklediğini söyleyen Töre, Cumhurbaşkanlığı ve meclis binasının bir an önce bitirilmesini temenni etti.

Töre, Rum tarafındaki silahlanmayı ve din adamları ile yetkililerin silahlarla atış yapmasını kınayarak, bu gibi aktivitelerin gerginliği artırdığını ve Türkiye’nin adadaki garantisinin daha da önem kazandığını vurguladı.

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu Onuncu Dönem İkinci Yasama Yılı bugün başladı.

-Akansoy

Anamuhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) adına konuşan CTP Genel Sekreteri, Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, başarılı bir yasama yılı dileğiyle başladığı konuşmasında, Meclis çalışmalarının verimliliği ve üretkenliğinin demokrasinin kalitesi ve siyasetin itibarının göstergesi olduğunu dile getirdi.

Akansoy, halktan kopuk bir anlayışın ve Anayasanın ihlalinin güven sorunu yaratacağını belirtti.

Halkın iradesinin siyasete yansımasının Anayasayla güvence altına alındığını söyleyen Akansoy, Kıbrıslı Türklerin uzlaşı kültürünün geriletildiğini savundu.

Akansoy, Kıbrıs Türk halkının kendi kendini yönetme isteğinin önemine vurgu yaparak, Kuzey Kıbrıs’ta iradenin Kıbrıs Türk halkında olduğunu söyledi.

Her halkın kaderini özgür iradesiyle belirlediğini dile getiren Akansoy, varolan durumun sürdürülebilir olmadığını ve geçen yasama yılının sıkıntılarla geçtiğini savundu.

Yerel seçim tarihi ve belediyelerin birleştirilmesi konularında uyarılarının dikkate alınmadığını savunan Akansoy, “Meclis, Anayasa'ya rağmen yasa düzenlemesi yapabilir mi?” diye sordu.

Akansoy, son yapılan araştırmalarda, kurumlar ve hükümete güvenin düştüğünün görüldüğünü dile getirerek, "halkın görüşlerini yansıtmayan ve beklentileri karşılamayan" hükümetin meşruluk tartışmaları yarattığını iddia etti.

Külliye konusunun sağduyuyla değerlendirilemediğini, CTP’nin toplumsal gerileme ve kışkırtmalara prim vermeyeceğini savunan Asım Akansoy, yürürlükteki mevzuata göre yapılması gereken projenin gayri yasal bir şekilde yapıldığını iddia ederek, bu duruma müdahale edilmesi gerektiğini söyledi.

Akansoy, külliyenin öncelikli olmadığını söyleyerek, hükümete halkın beklentilerine sahip çıkma çağrısı yaptı.

-Arıklı

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı, YDP Başkanı Erhan Arıklı da konuşmasına, yeni yasama döneminin hayırlı olması dileğiyle başladı.

Arıklı, ekonomik açıdan oldukça zorlu bir süreçten geçilmekte olduğunu ve bu krizin ülkeyi doğrudan etkilediğini söyledi.

Hizmet sektörüne dayalı üretken olmayan ekonominin krizin daha derin yaşanmasına yol açacağını dile getiren Arıklı, ABD’nin bölgedeki askeri faaliyetlerine değindi.

ABD’nin Yunanistan’ı silahlandırdığını, Güney Kıbrıs’ın ise silah ambargosunu kaldırdığını söyleyen Arıklı, bu konuya karşı hep bir ağızdan protesto edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Arıklı, yerel yönetimler konusunda atılmak istenen adımların engellenmek istediğini ancak statükoya rağmen bu adımların atılacağını belirtti.

Erhan Arıklı'nın konuşmasının ardından törensel oturum sona erdi.

Meclis Başkanı Töre, Meclisin birinci döneminde yaptığı çalışmalar ile de bilgi verdikten sonra sözü parti başkanlarına verdi.