Lefkoşa’da beklenen aşırı yağışların sele yol açmaması için önlemler alınmaya başlandı.

Lefkoşa Türk Belediyesi  ve Lefkoşa Kaymakamlığı’nın birlikte yürüttüğü çalışmalar çerçevesinde Sanayi Bölgesi’nin arka tarafından Kanlıdere’ye bağlanacak şekilde 2 bin 700 metrelik dere yatağı oluşturuldu.

Çalışmaları yerinde inceleyen  İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, LTB ve Lefkoşa Kaymakamlığı’nın birlikte geliştirdiği bu çalışmayla sorunun tarihe gömüleceğini söyledi.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, Lefkoşa Kaymakamlığı’nın Lefkoşa’da beklenen şiddetli yağmura karşı oluşturduğu kriz masasının son değerlendirmelerini öğle saatlerinde gerçekleştirdiği toplantıda ele aldığı belirtildi. Açıklamada, şiddetli yağmurun sele dönüşmemesi için Lefkoşa’nın birçok noktasında çalışma yapıldığı, kanalların temizlendiği,  birçok noktada kasislerin söküldüğü kaydedildi.

Her şiddetli yağışta sele teslim olan Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy’de bu kez aynı görüntülerin yaşanmaması için Sanayi Bölgesi’nin arka tarafından Kanlıdere’ye bağlanacak şekilde bir dere yatağı oluşturuldu. Böylece dağlardan geleceği düşünülen su, Sanayi bölgesinin arkasından Kanlıdere’ye akacak.

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Lefkoşa Kaymakamı Kemal Deniz Dana ve Lefkoşa Türk Belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları oluşturulan dere yatağını yerinde inceledi.

ÇAVUŞOĞLU

Bakan Çavuşoğlu, Lefkoşa’da su taşkınlarının önüne geçmek amacıyla Belediye, Kaymakamlık ve özel sektörün araç-gereç takviyesi ile bir çalışma gerçekleştirildiğini söyledi.

Çavuşoğlu, imece usulü ile gerçekleştirilen bu çalışmayla sorunun tarihe gömüleceğini vurguladı.

Nazım Çavuşoğlu, “Temennimiz ülkemize bereket yağsın. Bir taraftan bereket yağarken diğer taraftan da acı olmasın. Bunun için LTB ve kaymakamlık gerek üzerine düşen kısımları, gerekse sorumluluk gereği sahiplendikleri kısımları, yıllar içinde yapılmış birçok hatayı görerek bu sorunu en ucuza çözmeye çalışıyoruz. İnancım odur ki buradaki çalışmayla yağacak olan bereket bir aksilik olmazsa soruna dönüşmeyecek ve sorunu çözmüş olacağız” dedi.

İki gündür 24 saat esasına göre bir çalışma yapıldığını vurgulayan Çavuşoğlu, “Eminim ki bir daha Sanayi bölgesinde ve Taşkınköy’de su basması olmayacak” ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, bu çalışmanın çok geciktiğinin bilinci içinde olduklarını ve bu nedenle halkın gösterdiği anlayışa teşekkür etti.

“KEŞKE BUGÜNE KADAR BU TEDBİRLER ALINMIŞ OLSAYDI”

Çavuşoğlu, “Keşke bugüne kadar bu tedbirler alınmış olsaydı. Keşke kurumlar bir şey yaparken hep planları projeleri konuşmuş olsaydı. Biz Belediye ve Kaymakamlık bu işi sahiplendik , bu sorunu çözmeye kararlıyız. Bu yaptığımız çalışmayla da sorunu çözdüğümüzü düşünüyoruz. Yağıştan sonra buradaki akışı göreceğiz. Eksik kalan bir şey varsa da onu görüp tamamlayacağız. Bir daha su basmasına izin vermeyeceğiz” dedi.

BULUTOĞLULARI

Lefkoşa Türk belediyesi Başkanı Cemal Bulutoğluları da, Lefkoşa Kaymakamı ile bir haftadır bölgede inceleme yaptıklarını ve bir proje oluşturduklarını anlattı.

Geçmiş yıllarda yapılan hatalar sonucu şiddetli yağışlarda Sanayi Bölgesi ve Taşkınköy’de su taşkınları yaşandığına işaret eden Bulutoğluları, oluşturulan dere yatağından bahsetti.

Bulutoğluları, oluşturulan dere yatağının 2 bin 700 metre uzunluğunda olduğunu belirterek, “Atatürk Stadyumu’nun yanına gelen suların da faaliyeti ile ilgili yağışlardan sonra yaklaşık 2 kilometre kadar bir yer kazıp buraya bağlamış olacağız ve umarım bu işi tarihe gömmüş olacağız” dedi.

Bulutoğluları, son dönemlerde bölgedeki inşaatların artması ile aşırı yağışlarda dağlardan gelen 3 metre yüksekliğindeki suların tek noktada toplandığını ve bölgede su taşkınlarına yol açtığını belirterek, artık bu sorunun ortadan kalkacağını söyledi.

Bulutoğluları, Lefkoşa’nın drenaj hatlarının yağışlara elverişli olduğunu da ifade etti.

Olası bir su taşkını durumunda aranabilecek numaralar ise şöyle açıklandı:

“Lefkoşa Türk Belediyesi: 185 numaralı hat.

Lefkoşa Kaymakamlığı: 227 59 32, 227 71 05, 228 29 66, 228 49 59, 227 05 74, 228 20 54, 228 56 78