Kalecik’te bulunan AKSA Elektrik santralinin yeni taktığı filtre sisteminde meydana gelen arıza bacadan yine zehir çıkmasına neden oldu. Bölge halkını tedirgin eden arızanın üç haftadır devam ettiği öğrenildi.

Geçtiğimiz yıl bacasına filtre takılması sonucu zehirli dumanların çevreye ve insan sağlığına etkisinin önlendiği AKSA elektrik santralinde yine tehlike sinyalleri çalmaya başladı. Santralde 24 Nisan’da meydana gelen arıza sebebiyle filtre sisteminin devre dışı kaldığı arızanın yaklaşık üç haftadır devam ettiği öğrenildi. Arızanın giderilmesi için Almanya’dan teknik ekip getirildiği ve ekibin halen çalışmalarını sürdürdüğü bilgisine ulaşılırken, Çevre Koruma Dairesi yetkililerinden alınan bilgiye göre şirketin ÇED süresinin tamamlanmadığı gerekçesiyle firmaya filtre arızası nedeniyle cezai bir müeyyide uygulamalarının söz konusu olmadığı öğrenildi. 

“FİLTRE ARIZASI GÖSTERİYOR” 


Çevre Koruma Dairesi ayrıca şu andaki yakıtlardan çıkan kükürt oranının yüzde 3 buçuk olduğunu Avrupa standartlarını uygulamak ve bu oranı yüzde 1’lere indirmek için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Çevre Koruma Dairesi yetkilileri şu anda çıkan zehirli gazı ölçmek için olanaklarının olmadığını bu sebepten de filtredeki ölçüm cihazının online bağlı olduğu merkezdeki bilgisayarın filtre arızası gösterdiğini belirtti.



SEYİRCİ KALMAYIN 
Kalecik bölge sakinleri yıllarca bu santralin zehirli dumanını içlerine çektiklerini, santrale filtre takılmasına rağmen arıza sebebiyle devre dışı kalması konusunda yetkililerin derhal önlem almasını istediler. Yeni çevre yasasına göre “kirleten öder” mantığının doğru olduğunu kaydeden çevre sakinleri, bu tesisin tekrar çevreyi zehirlemesine seyirci kalınmamasını istediler.