“CTP’NİN LEFKOŞALIYA BAŞARILI BİR ADAY GÖSTERME BORCU VAR”

“SEÇİM İTTİFAKI, HER HAL VE ŞARTTA ORTAK ADAY ANLAMINA GELMİYOR... BİZİMLE İTTİFAK KURMAK İSTEYENLERİ BAŞKA BÖLGELERDE DESTEKLEMEK MÜMKÜN”

Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) Genel Sekreteri Asım Akansoy, seçim ittifakının, her hal ve şartta ortak aday anlamına gelmediğine işaret ederek, ittifak kurmak isteyenleri başka bölgelerde desteklemelerinin mümkün olduğunu belirtti.

Ancak CTP’nin Lefkoşalıya “başarılı bir aday gösterme ve başarılı olma borcu bulunduğunu” söyleyen Akansoy, parti örgütlerinde Lefkoşa için kendi adaylarını çıkarma konusunda “baskı ve heyecan”  bulunduğunu  ifade etti. Akansoy, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeleri seçimlerinin birleştirilmesi konusunda Meclis’teki muhalefet partileriyle birlikte girişimleri olduğunu da bildirdi.

CTP-BG’den yapılan açıklamaya göre Akansoy, bu sabah konuk olduğu Kanal Sim’de seçimler, ortak aday ve ülke gündemindeki diğer önemli konularla ilgili açıklamalarda bulundu.

“LEFKOŞA’YI SEÇİM TEMİZLER”

Akansoy, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki krizin çıktığı dönemden beri seçim üzerinde durduklarına işaret ederek, sürecin sonuna gelinmesi için atılması gereken yasal adımların bir an önce hayata geçmesi gerektiğini belirtti. Lefkoşa’yı seçimin temizleyeceğini kaydeden Akansoy, UBP’nin hala istifa etmemiş 8 belediye meclis üyesinin de istifa etmesi gerektiğini söyledi.

Asım Akansoy, bazı partilerin Lefkoşa için “ortak aday” arayışına ilişkin soruyu yanıtlarken, “İttifak her hal ve şartta ortak aday demek değildir. Ortak aday olabilir ancak farklı bölgelerde siyasi partilerin karşılıklı desteği de olabilir” dedi.

Güç birliği ve işbirliği politikasının şartlar, ihtiyaçlar ve bu politikayı yürütenlerin pozisyonuyla değişen bir şey olduğunu kaydeden Akansoy, CTP-BG örgütlerinde kendi adaylarını çıkarma konusunda “baskı ve heyecan”  bulunduğunu söyledi.

“BİZİMLE İTTİFAK KURMAK İSTEYENLERİ DESTEKLEMEK MÜMKÜN”

Akansoy, Lefkoşa üzerinde iddialı olduklarını ve CTP’nin adayının bu seçimi kazanacağından kuşku duymadığını belirterek, şöyle devam etti:

“Henüz bu kararı netleştirmedik. Bunu netleştirip yolumuza devam etmeliyiz. Çünkü zaman çok azaldı. Başkan adayı belirleme sürecini en kısa sürede başlatacağız. Bizimle ittifak kurmak isteyenleri de başka bölgelerde desteklemek mümkündür ve bunu yapmaya da her zaman hazırız. Çünkü konu sadece seçimi kazanmak değildir, seçimden sonra Lefkoşa Türk Belediye’sini ayağa kaldıracak proje ve programları üretecek niteliğe sahip olmak, Lefkoşa halkını kucaklamak, tüm toplum kesimleri ile verimli ilişkiler kurmak ve çağdaş bir kent yaratmaktır. Bu denli zor bir görev için saptanacak aday çok önemlidir. Bizim Lefkoşalıya başarılı bir aday gösterme ve sonuna kadar arkasında durma, başarılı olma konusunda borcumuz var”.

İKİ SEÇİMİN BİRLEŞTİRİLMESİ İÇİN MECLİS’TE GİRİŞİM

Asım Akansoy, belediye başkanlığı ve belediye meclis üyeleri seçimlerinin birleştirilmesi konusunda Meclis’teki muhalefet partileriyle birlikte girişimleri olduğunu da kaydetti.

Akansoy, “Bu zorluğu aşmamız gerekiyor. UBP’li 8 meclis üyesi görevde. Ortada bir Lefkoşa sorunu var. İnsanlık sorunu var. Bu üyelerin acilen istifası etmesi gerekir. Bu UBP’nin sorunudur ve çözmesi gerekir” dedi.

ATALAY’IN AÇIKLAMALARI

Asım Akansoy, Türkiye Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’ın dün bir gazetede yer alan açıklamalarına ilişkin soruyu yanıtlarken de, ülke ekonomisiyle ilgili bazı saptamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi.

Hiçbir şeyin yolunda gitmediğini belirten Akansoy, “Ekonomi çökmüş durumda. Birinci paket başarılı oldu deniliyor, aksine ülkede fakirlik arttı. Yatırım yok. Özel sektör ayakta değil. Bunları neye göre değerlendiriyorlar, anlamış değiliz” diye konuştu.

Atalay’ın, “UBP içindeki kavga bir şekilde uzlaşıyla çözülmezse KKTC çöker” yönünde açıklamalarda bulunduğunu ancak bunların doğru olmadığını söyleyen Akansoy, “Şu anki durum kaosun ötesinde bir durumdur. Yolsuzluk, ilkesizlik ve beceriksizlik içeriyor. Tüm bunları görmezden gelerek nasihatlerde bulunulması gerçeklerin ötesinde bir durum tespitidir” dedi.

TÜRKİYE İLE İLİŞKİLER

Asım Akansoy, bir soru üzerine, Türkiye ile iyi ilişkiler olması gerektiğini ancak buradaki asıl meselenin “kendi kendini yönetebilme” düzeninin tesisi olduğunu söyledi.

Kıbrıs Türklerinin kendi kendini yönetmesi için ekonomik, sosyal ve siyasal olarak yeniden yapılandırılması gerektiğini kaydeden Akansoy, “Bu süreçte Türkiye buna destek olacaksa buna kimsenin bir itirazı olmaz. Bu anlamda bizim programımız da bu unsurlar üzerine kuruludur. Ekonomik ve teknik bağlamda, proje bazlı yardım almamızda da hiçbir sorun olamaz” dedi.

“NÜFUSU BİLMEDEN PLANLAMA YAPILAMAZ”

Akansoy, UBP’nin her alanda usulsüz kararlar verdiğini ileri sürerek, petrol dolum tesisi kurulmasıyla ilgili iddiaların araştırılmasını da istedi. Vatandaşlık ve istihdamların kurultay uğruna artırıldığını  kaydeden Akansoy, ülkede kaç kişinin yaşadığını bilmeden planlama yapılamayacağını söyledi.

Akansoy, KOP ve KTFF arasında yeniden başlayan görüşmelere de değinerek, sürecin 2007’de başladığını hatırlattı. Akansoy, “Gençlerin sporla ilerlemesi isteniyorsa, bu girişimin desteklenmesi gerekir. Bunu engellemek ne Sayın Eroğlu’nun ne de sözcüsünün elindedir. Bir sürü sıkıntıyla karşı karşıyayken herhangi bir formül bulunmuşsa, bunu sadece alkışlayabiliriz. Bu girişim sonuçlandırılmalıdır” dedi.