Yargı Kararı Neden Uygulanmıyor?

Sağladığı katma değerle turizmden çok daha önemli bir konuma yerleşen "Kıbrıs Yükseköğretim Sektörü"nde yaşanan sorunların mahkeme kararlarına rağmen devam ediyor olması, siyasi erkin "konulara yeterince eğilmemesinden" kaynaklandığını ortaya koymaktadır.

Yasama, Yürütme ve Yargı'nın uyumlu çalışmaması, Yürütme'nin yargı kararlarını yeterince ciddiyet göstererek uygulamaması bu konularda yaşanan sorunların kronikleşmesine neden olmaktadır.

Geçtiğimiz hafta KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nin, "Girne Amerikan Üniversitesi tarafından kullanılan “Girne” isminin bir başka üniversite tarafından kullanılamayacağına" dair aldığı Ara Emri Kararı'nın halen uygulanmaması, ülke demokrasisi adına da ciddi şüpheler yaratmıştır.

Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararına baktığımızda GAÜ adına tescil edilmiş "Girne" isminin bir başka üniversite tarafından kullanılamayacağı emrediliyor.

Eğer bir ülkede Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararları uygulanmamış, verilen emre riayet edilmemişse, bu elbette demokrasi ve yasal haklar bakamından çok ciddi bir suç teşkil etmektedir.

Girne Amerikan Üniversitesi (GAÜ) Kurucu Rektörü ve Yöneticiler Kurulu Başkanı Serhat Akpınar'ın, GAÜ adına tescil edilmiş bir markanın izinsiz ve yasadışı olarak kullanılması konusunda Yüksek İdare Mahkemesi’ne başvurması, “Girne” isminin bir başka üniversite tarafından kullanılamayacağı kararı alınmasına rağmen, KKTC Yüksek İdare Mahkemesi'nin aldığı kararın yok sayılması gibi bir durum ortaya çıkmıştır.

Türkiye Yüksek Öğrenim Kurumu’na da intikal eden bu konu, halen hukuksal açıdan ele alınma aşamasında, KKTC'de ise karar alınmış durumdayken ilgililerin mahkeme kararını adeta ayaklar altına alarak "yok" farzetmesine göz yumulması, elbette adalete olan güveni ve adalet mekanizmasının prestijini zedeleyecek bir yaklaşımdır.

KKTC Yüksek İdare Mahkemesi’nin Girne Amerikan Üniversitesi tarafından kullanılan “Girne” isminin bir başka üniversite tarafından kullanılamayacağına dair kararı sonrası ortaya çıkan bu durum, aynı zamanda ülkemizde demokrasinin temel taşı olan "Yargı"nın, kanun ve yasa tanımazlara karşı ne gibi bir tavır takınacağı konusunda da merak uyandırmıştır.

KKTC eğer bir hukuk devleti ise -ki bize göre öyledir- kanun, hukuk ve demokrasi konusunda bildiğini okuyanların anladığı dilden konuşmak bir zaruret arzetmektedir.

Bu konuda verilen kararın tartışılmaz bir şekilde uygulanması gerekirken, Yüksek İdare Mahkemesi'nin kararını dikkate almayanlara gereken yanıt verilmelidir.

KKTC Devlet ve Hükümet yetkililerininin bu konuda hiç bir girişimde bulunmaması, ilgili bakanlık, daire ve kurumların harekete geçirilmemesi anlaşılır bir durumu değildir.

Eğer bu ülkede adaletin verdiği kararlar da uygulanmayacaksa, hükümetin hangi şartlarda yürütme görevi yapabileceğini anlamak mümkün değildir.