Güncel

Takasları durdurun!

Takasları durdurun!

KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

Rum Yönetimi kredi ödemeleri ve faizler konusunda moratoryum kararı alırken KKTC Hükümeti bu konuda sınıfta kaldı.

İş çevrelerinden sonra, finans çevreleriyle Hukuk çevreleri de kapalı işyerlerinin çeklerinin takasa verilmesinin kabul edilemez olduğunu belirttiler.

KIBRIS MANŞET’e konuşan hukuk çevreleri “Mücbir sebep” gerekçesiyle işyerleri kapatılan işletmelerin çeklerinin takasa verilmesinin yasalara aykırı olduğunu belirterek, Devletin ileride açılacak tazminat davalarına taraf olabileceğini ve çok yüksek tazminatlara da mahkum edilebileceğini söylediler.

Bankacılık ve finans çevreleri ise işyerleri kapalı olan işletmelerin çeklerinin takasa verilmesinin hem yasal hem de etik olmadığını belirttiler ve takas işlemlerinin kapalı işyerleri için işyerleri açıldıktan en erken 3 ay sonra işleme konulmasının daha etik ve piyasanın sürdürebilirliğine karşı daha doğru bir karar olacağını söylediler.

Bu arada Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Bakanlar Kurulu Koronavirüs salgını sebebiyle durma noktasına gelen ekonomik hayatın devamlılığı için kritik bir karar alarak kredi ödemeleri ve faizleri üzerinde 9 ay moratoryum kararı alarak piyasadaki ekonomik aktörlerin darbe almasını engellemişti

MUCBİR SEBEP MEVCUT MORATORYUM ŞART !!!

İş çevrelerinden sonra, finans dünyası ve hukuk camiası da Covit-19 salgını tedbirleri çerçevesinde kapalı işyerlerinin çeklerinin takasa verilmesinin sosyal, hukuksal ve ekonomik sorunlar doğuracağından kabul edilemez olduğunu belirtti.

KIBRIS MANŞET’e konuşan hukuk çevreleri “Mücbir sebep” gerekçesiyle işyerleri kapatılan işletmelerin çeklerinin takasa verilmesinin yasalara aykırı olduğunu hatırlatarak , Devletin ileride açılacak tazminat davalarına taraf olabileceğini ve çok yüksek tazminatlara da mahkum edilebileceğinin altını çizdiler.

Bankacılık ve finans çevreleri ise işyerleri kapalı olan işletmelerin çeklerinin takasa verilmesinin hem yasal hem de etik olmadığını belirterek takas işlemlerinin kapalı işyerleri için işyerleri açıldıktan en erken 3 ay sonra işleme konulmasının daha etik ve piyasa ekonomisinin istikrarı ve sürdürebilirliğine karşı daha doğru bir karar olacağına vurgu yaptılar.

KKTC’de Takas İşlemlerinin Sürmesi Reel sektörü Tehdit Etmekte

KKTC Bakanlar Kurulu ise 14 Mart 2020 tarihinde yaptığı olağanüstü toplantıda Covit-19 salgını tedbirleri çerçevesinde belli sektörlerdeki işletmelerin işyerlerini 28 Mart 2020 tarihine kadar kapatarak personellerine idari izin verirken aldığı kararlar arasında çekler ile ilgili olan kararın reel sektörü tehdit eder nitelikte olduğu ve piyasalarda onarılması güç sonuçları da doğuracağına dair endişeler artmakta.  

İş çevrelerinin uygulama ve sonuçlarından endişe duyduğu Bakanlar Kurulu kararı şöyle :

Karar no: 19- Çeklerle ilgili; piyasadan gelen talep de dikkate alınarak; bakanlar Kurulu kararıyla, faaliyetleri durdurulacak olan işletmelerin, tarihi 14-24 Mart olan çeklerin, tarihi 30 Mart’a ötelenecek. 30’undan önce bunların takasa gitmesi mümkün olmayacak kararı almıştı.

Bakanlar Kurulu daha sonra yaptığı toplantılarda işyerlerini kapatma kararını önce 6 Nisan’a bilahare aldığı kararla da 10 Nisan 2020 tarihine değin uzatmış ancak kapalı işletmelerin çekleriyle ilgili kararını revize etmeyerek 30 Mart 2020 tarihinde takas işlemlerini başlatma kararı almıştır.

FAİZ LOBİSİNE TESLİM Mİ OLDULAR!!!

Bakanlar Kurulunun kapalı işletmelerin çeklerinin takasa konulmasıyla ilgili kararının faiz lobisinin yaptığı baskılar sonucu aldığı iddiaları iş çevreleri içerisinde konuşulurken reel sektörde ekonomik kaosa dair endişeler  günden güne artmakta.

“AÇIKLANAN KREDİ PAKETLERİ İŞLEVSEL DEĞİL”

KIBRIS MANŞET’in konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Bankacılık çevreleri, Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan “Kredi kullan çekini öde” kampanyalı kredilerin başvuru ve sonuçlanma süresi düşünüldüğünde yaklaşık 4000 – 5000 civarında kredinin görüşülmesinin en iyimser tahminle 5 – 6 ay bulacağını, bu sürede ülkedeki işletmelerin %90’ına yakının çek yasağına gireceğinden kredi kullanamayacak müşteri kategorisine gireceğini belirterek bu kredilerin çeklerin ödenmesi noktasında işlevsel olmadığına dikkat çektiler.

TAPU DAİRESİ KAPALI

Reel Sektör ve Bankacılık çevreleri kredilerdeki ipotek işlemlerinin yapılabilmesi için Tapu Dairelerinin açık olması gerektiğini, halbuki mücbir sebep gerekçesiyle tapu dairelerinin kapalı olmasından dolayı ipotek işlemlerinin yapılmasının da içerisinden geçtiğimiz günlerde mümkün olmadığı için hiç kimsenin kredi kullanarak çeklerini ödeyemeyeceğini hatırlatarak Hükümeti tüm kesimleri kapsayacak yeni bir model üzerinde çalışması gerektiğini ifade ettiler.

MORATORYUM ŞART OLDU

Devlet gelirlerinin esasını teşkil eden Reel Sektörün yapılan uygulamalardan olumsuz etkilenmelerinin en az düzeyde tutabilmek için KKTC’de de Güney Kıbrıs’ta olduğu gibi bir moratoryum ilan edilmesinin şart olduğu artık her kesim tarafından daha da yüksek sesle dillendirilmeye başlanmıştır.

Hükümetin süratle Moratoryum kararı almasını talep eden Ekonomik Örgütler Platformu içerisindeki Birlik ve Oda başkanları ile iş çevreleri aksi durumda yapılanların kabul edilemeyeceğini vurguladıkları açıklamalarında söz konusu karara imza atanların hem mahkemelerde tazminat ödemeye hem de siyasi diyet ödemeye hazır olmaları gerektiğinin altını çizerek Bakanlar Kurulunu sağduyu ile vatandaşlarına eşit davranmaya davet ettiler.

GÜNEY KIBRIS 9 AYLIK MORATORYUM İLAN ETTİ

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Bakanlar Kurulu, Koronavirüs salgını sebebiyle durma noktasına gelen ekonomik hayatın devamlılığı için kritik bir karar alarak kredi ödemeleri ve faizler üzerinde 9 ay moratoryum kararı alarak ekonomik aktörlerin darbe almasını engelleme yoluna gitmişti.

“Hedefimiz Bankaları değil, Piyasayı korumaktır!”

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Merkez Bankası Başkanı Konstantinos Heredotu da 9 aylık moratoryum kararının 60.000 şirket ile 260.000 çalışanı ilgilendiren bir konu olduğuna dikkat çeken söylemişti. Heredotu açıklamasının devamında sözlerini şöyle sürdürmüştü : "hedefimiz bankaları değil, piyasayı korumaktır. Burada esas amacımız reel sektörü ayakta tutmaktır."

Devletin öncelikle vatandaşı için var olduğunun da altını çizen Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Merkez Bankası Başkanı Heredotu, yaptığı açıklamada reel sektörü korumanın birincil öncelikleri olduğuna dikkat çekmişti.