İlişkilerde temel olan saygı ve sevgidir. Hatta saygı daha önemlidir. İlişkiler kelimesini; arkadaş, dost, aile, akraba, kadın- erkek, iş veya okul arkadaşlığı vb gibi hepsini kapsayan anlamında kullandım.

Karşımızdaki kişi kim olursa olsun saygı duymalıyız. Karşımızdaki kişiye saygı duymak aslında kendine saygı duymaktır çünkü insan ancak kendinde olan özellikleri karşısındaki insana verebilir. Hayatımızda olan insanların hepsini sevmek zorunda değiliz ama onlara, onların varlığına saygı göstermeliyiz. Ayni şekilde eğer saygı görmek istiyorsak da saygı göstermeliyiz. Hal böyle olunca ilişkilerde bir seviye bir ağırlık olur. Saygının olduğu ortamda tartışma bile belli bir seviyede olur. Saygı ortadan kalkınca herşey basitleşir ve anlamını kaybeder. Eğer sizin gösterdiğiniz saygıyı karşınızdakiler anlamayacak seviyedeyse bence hiç taviz vermeden, onların saygısız seviyesine inmeden, kim olursa olsun ilişkinizi bitirin. Çünkü saygısız bir ilişki içinde olmak ister istemez sizin de seviyenizi aşağılara çekecek ve istemediğiniz davranışlarda bulunacaksınız. Bu saygısızlığı kesinlikle kendinize yapmayın. Zaten saygı yoksa ilişki de yoktur.

Size inanmayan sizi sorgulayan insanlardan uzak durun çünkü onların kendilerine güvenleri olmadığı için size bu güvensizlik duygusunu yüklemeye çalışırlar. Kimsenin size bu saygısızlığı yapmasına izin vermeyin. Kendileri size net olamadığı için sizi de öyle zannederler, doğruyu söylediginize inanamazlar. Kimseye kendinizi ispatlamaya çalışmayın. Enerjinizi böyle boş şeylere harcamayın. Herkesi kendi hâline bırakın. Size inanan, güvenen insanların yanımızda olması ve kendimize güvenmemiz yeterlidir. Size inanmayan, güvenmeyen insanları hayatınızdan çıkarın çünkü bu insanlarin kendileri güvenilir olmadıkları için size hep bu şekilde yaklaşacaklardır.

Hayat herşeyi sevmekle başlar. İnsanları, doğayı, hayvanları koşulsuz sevin. Bunun karşılığı size kat kat sevgi olarak gelir. Sevgi bizi mutlu kılar, huzurlu olmamızı sağlar. Sevginin olduğu yerde samimi bir ortam vardır.

Size değer veren insanlarla beraber olun. Sizinle sevinen sizinle üzülen insanlarla birlikte olun. Değer vermesi icin saygı duyması gerektiğini de unutmayın. Saygı duymadığımız bir insana değer vermeyiz. Yani herşeyin temelinde saygı vardır.

Hayatımızdan saygı ve sevgi eksilmesin. Hayatımızda hep böyle insanlar olsun. Ve en önemlisi size duyulan saygı ve sevginin adınızın önündeki etikete değil adınıza olmasıdır... Herşey geçici adınız kalıcıdır...

Bol saygı ve sevgi dolu günlere...