Müge Tancer

Nerede o eski bayramlar...

Üç Ayların müslüman alemi için önemi büyüktür. İlki Receb ayı, ikincisi Şaban ayı ve Üçüncüsü Ramazan ayıdır. Bu mübarek üç ayda dualar etmek makbuldür.

Ramazan Ayı 2020 yılında 24 Nisan tarihinde başlamış ve bu tarihten başlayarak 23 Mayıs 2020 Cumartesi günü sona erecek. 24 Mayıs’ta ise Ramazan Bayramı’nın birinci günü idrak edilecektir.

Bir ramazan ayının daha sonuna geliyoruz. Her yıl beklenen 11 ayın sultanı bir kez daha sonlanıyor. Dini duygularımızın yoğunlaştığı, manevi değerlerimizin arttığı, varlığı yokluğu tattığımız, yardımlaştığımız bir aydır ramazan ayı. Oruc tutmak insana huzur verir. Sahura kalkmak, iftar sofrası hazırlamak herkese kısmet olmaz oysa çok güzel bir telâşdir. İftara misafir çağırmak,birlikte oruç açmak da ayrı bir güzelliktir. Tabi bu yıl yaşanan covid 19 salgını için alınan tedbirlerden dolayi herkes iftarını kendi çekirdek ailesiyle açtı. Bunun yanında komşusuna, eşine, dostuna yaptığı yemeklerden göndermiştir. Ayrıca maddi durumu iyi olmayanlara gıda yardımı veya maddi yardımlar yapılmıştır.

Ramazan ayi içerisinde Kadir Gecesi'ni de barındırır. Hemen hemen herkesin dua edip af dilediği, dilek dilediği bir gecedir. Normalde Camiye gidip dua edilir fakat yine salgından dolayı alınan tedbirler içerisinde toplu ibadetin yasak olmasından dolayı ramazan ayı içerisinde camiye gidilemedi. Açılıma gittiğimiz bu günlerde 24 Mayıs' da da toplu ibadet yerleri açılacak. Böylece Bayram Namazı camilerde kılınabilecek.

Gerek hastalık yüzünden gerekse başka nedenlerden dolayı oruç tutamayan kişiler de ramazan fitresi verirler. Fitreler her yıl hesaplanır ve ihtiyaçlı kişilere evdeki kişi sayısı kadar verilir. Bu yıl ülkemizde fitre 35 TL olarak açıklanmıştır.

Oğlum Istanbul' da eğitim gördüğü süre içerisinde iki üç yıl ramazan ayında Türkiye ‘de bulundum. Oradaki komuşularımız ile oruç tuttuk. Gece camiye gittik. İftardan sonra herkes buluşur sohbet eder çay içerdik. Çoğu yer sabaha kadar açık olurdu.İstanbul’daki Ramazan ayları bende hep çok güzel anılar olarak kalmıştır çünkü orada ramazan ayının diğer aylardan farkı, hissedilir olandı. Esas bayramı oruç tutanlarımız ve çocuklarımız yaşayacak. Her şeyi farklı yaşamaya başladığımız covid 19 sonrası bayramı da geçmiş bayramlara göre daha farklı olacak. Büyüklerimizi yine ziyaret edeceğiz fakat sosyal mesafeyi korumayı unutmayacağız. Büyüklerimiz başımızın tacı onlara saygıda kusur etmeyeceğiz fakat yine onları korumak için onlardan uzak duracağız. Bu bayram kutlamalar, mesafeli ve bakışlardaki duygusallıkta olacak. Tabi gelenek ve kültürümüzde var olan ve vefat eden aile bireylerimize de Ramazan Bayramı arefesinde yani 23 Mayıs Cumartesi günü çiçeklerimizle ziyaret edeceğiz.

Herkesin bayramını şimdiden kutlarken tüm halkımıza sağlıklı günler ve nice bayramlar dilerim...