Karpaz bölgesinin simgesi haline gelen “hür eşeklerle” ilgili bölge halkının şikayetleri bitmiyor.

Vatandaşlar, hükümetin, Karpaz’daki hür eşeklere sahip çıkmasını istiyor.

Karpaz halkı, ekinlerinin zarar görmesinden ve evlere kadar giren yabani eşeklerin kendilerini korkuttuğundan yakındı.

Bölgedeki vatandaşlar, eşeklerin devlet tarafından bir alanda toplanması talebini de dile getirdi.

“Eşekleri bir alana toplasınlar, bu hayvanlara da yazık, ama bize de yazık” diyen bir köylü, devletin hem kendilerine hem de hür eşeklere sahip çıkmasını talep etti.

Mustafa Dal adlı bir vatandaş, “Eşekler başımıza bela oldu. Ekin ekeriz eşekler ekinin içinde, soğan ekeriz eşekler yine içinde. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Buna bir önlem alınmalı” dedi.

Ali Bilener ise şunları kaydetti:

   “Eşekler, Karpaz’ın korkulu rüyası oldu. Yenierenköy, Dipkarpaz, Kaleburnu, Kuruova, Avtepe, Derince, Adaçay, Boltaşlı ve Gelincik olmak üzere dokuz köydeki herkes, eşeklerden şikayetçi. Bu yıl kuraklık var. Ekinler olmadı. Eşekler de olmamış ekinlerin içinde gezerek olanı yiyor. Yetkililerin bir an önce bu hayvanları bir yere toplayıp olaya sahip çıkmasını istiyoruz.”

   Karpazlı Hasan Bimici, “Eşekler çok zarar veriyor. Evlerin içine kadar giriyor. Evlerimizin önüne ne meyve ağacı, ne de sebze ekebiliyoruz” derken,  Mustafa Gürler de şöyle konuştu:

“Benim istediğim devletin bu eşekleri bir yere toplayarak eşek çiftliği oluşturmasıdır. Devlet Karpaz halkına teşvik versin. Eşekler evcilleştirilip inekler gibi evlerde bakılsın. Çok değerli sütünden faydalanılması gerekir. Ya da devlet bu eşekleri toplayıp bakımını kendi yapmalı.”




Vatandaş ne dedi?

 
 Karpaz bölgesinde konuştuğu bazı vatandaşların görüşleri şöyle:

 

 

Halil Mani:

“Eşekler Dipkarpaz’dan kaçıp Kaleburnu, Kuruova, Avtepe, Derince, Taşlıca, Adaçay, Boltaşlı ve Gelincik köylerine geldi. Yaz kış hep bu bölgelerdedirler. Defalarca hem geçmiş hükümetlere, hem de şimdiki hükümet yetkililerine şikayette bulundum, ancak hiçbir önlem alınmadı. Vatandaş şikayetçi. Bu yıl yağmur da yağmadı. Yüzlerce eşek ekinlerin içinde geziyor. Kırsal kesim köylerini yetkililer unutuyor ancak seçim zamanı gelip vatandaşı dinliyor. Kırsal kesim köylerinin acilen kır bekçilerine ihtiyacı var. Yabancılar ve avcılar gelip zeytin ve harnup ağaçlarını kesiyor. Özellikle medoş lalelerinin korunması için kır bekçilerine ihtiyacımız var.”

 

   Musa Danacı:

“Eşekler köye kadar geldi. Vatandaş şikayetçi. Yağmur yağmadı çiftçi zor durumda. Bir de eşekler ekinlerin içinde gezerek hem eziyor, hem de ekinleri yiyerek çiftçiye çok zarar veriyor. Yetkililerin bir an önce önlem alması gerekiyor. Eşekler bir de gece olunca yollara çıkıyor ve trafikte tehlike yaratıyor.”

 

   Bayram Çelik:

“Eşekler ekinlere çok zarar veriyor. Ekin ektik eşekler ekinlerin içerisinde... Yağmur yağmadı. Kurak bir yıl yaşıyoruz. Eşekler, olmayan ekinlerin içinde gezip yuvarlanıyor ve ekinleri talan ediliyor. Öte yandan trafikte de çok büyük bir tehlike oluşturuyorlar... Gece aniden yola fırlıyorlar ve trafik kazalarına sebep oluyorlar.”


KIBRIS