Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda ele alınan Mahkemeler Bütçesi, 17 Milyon 35 bin 987 TL olarak oyçokluğuyla onaylandı.

Mahkemeler Bütçesi üzerine söz alan Cumhuriyetçi Türk Partisi- Birleşik Güçler  Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, yargının önemine işaret ederek mahkemelerin gündemindeki konular ve işleyişleriyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gecikmiş adaletin adalet olmadığını ifade eden Yorgancıoğlu, özelleştirmeler konusunda da hükümetin icraatlarını eleştirdi.

Adi suçlarla ilgili vakaların arttığına işaret eden Yorgancıoğlu, uyuşturucu suçlarında yakalananların çoğunun kullanıcılar olduğunu, işin patronlarının, satanların hiç mahkeme koridorlarında görünmediğini söyledi.

Bu konuda polisin kendini daha sorumlu hissetmesi ve “bu işin sefasını sürenleri” de yakalamaları gerektiğini ifade eden Yorgancıoğlu, hükümete de bu konuda görev düştüğünü söyledi. Bu suçların cezalandırılmasıyla yargıya ve hükümete güvenin de artacağını söyleyen Yorgancıoğlu, ülkenin yargıya güvenmeye ihtiyacı olduğunu ifade etti.

Yargının öneminin tartışılmaz olduğunu ancak suçluların etkin şekilde yakalanıp cezalandırılması için gereken yasal değişikliklerin de yapılması gerektiğini kaydeden Yorgancıoğlu, adaletin ve yargının daha iyi duruma gelmesi, güvenilirliğinin artması için katkı koymaya hazır olduklarını ifade etti.

AVCI

ÖRP Genel Başkanı Turgay Avcı da geciken adaletin adalet olmadığını belirterek  bunun mazaret olamayacağını, kimsenin bunun arkasına saklanamayacağını söyledi.

Mahkemelerdeki dava sayısının fazlalığına işaret eden Avcı, özellikle boşanma davalarının arttığını; ailelerin dağıldığını  belirterek bunu, ekonomik sorundan öte toplumsal bir sorun olarak değerlendirdi.

Yargıçların 60 yaşında emekli olmasını eleştiren Avcı, bu maddenin  değiştirilmesi gerektiğini söyledi.

Hukuk davalarında ihtisas mahkemelerinin kurulması gerektiğini ifade eden Avcı, davalardaki gecikmelerin özellikle borç-faiz konularında   gerek alacaklı, gerekse verecekliler açısından olumsuzluklar yarattığını anlattı.

Yargıç kadrolarının boş olduğunu belirterek neden bu kadroların doldurulmadığını soran Avcı, “diğer taraftan siyaseten istihdamlar yapılırken bu taraftan yargıç kadroları doldurulmuyor” diye eleştiride bulundu.

Avcı, yargıçlara ağır sorumluluk yüklendiği ancak maaşlarının da düşük olduğunu ifade ederek “insanların bunun için  buna yanaşmadığını, bunu tercih etmediklerini” savundu.

Mukayitlik kadrolarının da yetersiz olduğunu belirten Avcı, gerek Meclis, gerek muhalefet gerekse hükümet olarak bu konuların masaya yatırılması gerektiğini söyledi.

ANGOLEMLİ

TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli, yargıdaki sorunların aşılması, bazı şeylerin değişmesi için bazı şeylere “hayır” demek gerektiğini belirterek “aksi halde böyle geldi böyle gider” yaklaşımıyla bir yere varılamayacağını söyledi.

Yargıya güvenin azaldığı görüşünü savunan Angolemli, “yargı politikacıların, siyasetin etkisinde olmayacak, süratli olacak. Halk bunu bekler” dedi ve ” yargıyı bu noktaya çekmemiz gerekir” diye  ekledi.

Herkesin hakkını arayabilmesi için yargının maliyetinin ucuzlatılması, yargıçların maaşlarının ise artırılması gerektiği görüşünü ortaya koyan Angolemli, buna yabancı ülkelerden örnekler verdi.

Hükümeti, Yargıyı  her açıdan ele alarak sorunları, eksiklikleri gidermesi yönünde önlem almaya çağıran Angolemli Mahkemeler Bütçesi’ne ret oyu vereceklerini söyledi.

DENKTAŞ

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, Mahkemelerde emeklilik için 60 yaşın erken olduğunu belirterek bu yaşın 70’e çıkarılması gerektiği görüşünü ortaya koydu.

Ticari mahkemelerin mutlaka oluşturulması gerektiğini ifade eden Denktaş, özellikle faiz ve alacak-verecek davaları açısından bunun gerekliliği üzerinde durdu.

Denktaş, “Hızlı, etkili, adil davranabilen bir yargı sistemini oluşturmak hepimizi görevi olmalıdır” dedi.

Bütçenin genelini de değerlendiren Denktaş, bütçedeki gelir gider  rakamlarından alıntılar yaparak gelecek yıl,   birçok şeye zam geleceği ve  sıcak paranın da güneye kaymasının hızlandıracağı öngörüsünde bulundu.

Denktaş, “Mahalli gelirleri  artırmak için hükümet  daha fazla vergi koyacak, zam yapılacak ve hayat daha da pahalılanacak. Maaşlarda düşüş bile gündeme gelecek” şeklinde konuştu.

Hükümetin borçlarını ödemek için borçlanma durumunda kalabildiği ve bunun olumsuzluklar yarattığı  görüşünü ifade eden Denktaş,  Hükümetin de devlet bankalarına olan borçlarını ödemeye başlaması gerektiğini söyledi.

Faizler konusunda mağdur duruma düşen birçok insan bulunduğunu belirten Denktaş, mağdur durumdaki bu insanların kurtarılması için avukatiye masraflarının da belli bir takside bağlanması gerektiği önerisinde  bulundu.

Ekonomik sıkıntıların aşılması için Türkiye’ye başvurmadan önce,  hükümetin ülkede ilgili kesimlerle, muhalefetle bir araya gelerek kendi programını hazırlaması gerektiğini belirten Denktaş, bu yönde atılan olumlu adımlara da destek verdiklerini kaydetti.

Bütçeye ret oyu vereceklerini de ekledi.

KÜÇÜK

Eleştirileri yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük, mahkemelerin çok daha süratli kararlar alması ve vatandaşların beklentilerinin karşılanmasını arzu ettiklerini belirterek  bu konuları  zamana zaman Yüksek Mahkeme Başkanı ile bir araya gelerek ele aldıklarını söyledi.

Personel ve salon sıkıntılarının aşılması için de çalışmalarının sürdüğünü belirten Küçük, mahkemelerde emeklilik için uygulanan 60 yaşın erken olduğunu ve bunu yeniden değerlendirebileceklerini de kaydetti.

İleriye dönük ekonomik planlamalarla ilgili olarak öncelikle ülkedeki uzmanlar ve ilgili kesimlerle bir araya gelip değerlendirmelerde bulunacaklarını belirten Küçük, 2011’de hayat pahalılığı ödemesi yapıldığını anımsatarak 2012’de de hayat pahalılığı ödeneğini erteleme düşünceleri bulunmadığını ifade etti.

Daha sonra oylamaya geçildi ve Mahkemeler Bütçesi oyçokluğuyla kabul edildi.