DENKTAŞ VE ŞİİR

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Denktaş siyasi kimliği ile tanınmış bir devlet adamı. Beşinci ölüm yıldönümünde onu saygı ve rahmetle anarken onun az bilinen bir yönüne, şiir sevdasına değinmek istiyorum bugün. Çoğumuz onu fotoğraf hobisiyle biliriz. Ama merhum Denktaş lirik, coşkun kahramanlık şiirleri de kaleme almış, hem de onlara emek harcamış bir dava adamıydı. Genç yaşlarda başlayan bu şiir sevdasının arkasında duygusal mizacı kadar, öğretmenlerinin de etkisi vardı. Özellikle de hocası Turgut Sarıca’nın rolü. Sevdiği şairler arasında Namık Kemal, Mehmet Emin Yurdakul, Ziya Gökalp gibi isimleri söylerdi. Denktaş, Avrasya Radyo Televizyonun (ART)’daki “Denktaş’ın Gündemi” programını da bir şiirle sona erdirirdi. Kaleminden dökülen şu satırlar onun ateşli siyaset ve dava insanı mizacını ifade eder:

Köpüren bir ateşiz, ateşten erleriz biz. Bu ateşi kül etti azgın sular, hepimiz, İrkilmeden bahtımız sönen bu ateşlere Demlerinden kül olan adsız kalmış bu erlere.

Şiir alanında da Denktaş’ın karakterinin milliyetçi bir insan olarak dile gelmesinde, İngiliz Sömürge yönetiminin Türk bayrağı ile kırmızı beyaz renk yasakları kadar Rumların düşmanca tutumu mutlaka etkili olmuştur. Rauf Denktaş, Enosis çığlıklarına şiirle de cevap veriyordu. Yılların his ve yaşantı birikimi, siyaset ve vatan mücadelesi, Türkiye ve mücahitlerin emeğiyle sonunda bağımsız KKTC devletinin ilanı, şiir alanında Rauf Denktaş’ın ünlü “Bayrak” şiirini yazmasını sağlamıştı:

Benim iki bayrağım var
Biri ana, birisi kız
Benim iki bayrağım var
İkisinin de bağrında
Namusumdur ayla yıldız

Biri damarlarımda kan
Biri alnımda aktır
Benim iki bayrağım var
Birisi gönül yarası
Biri tükenmeyen aşktır



Raif Denktaş oğluna armağan ettiği ”Oğluma Öğütlerim” adlı şiir aslında merhum Kurucu Cumhurbaşkanı’nın hayata bakışını, yaşantı ve mizacını da verir gibidir:


Gıpta etme paraya,
Düşme sakin sefâya,
İşinde tutumlu ol,
Dayan daima cefaya.

Îmânına dayan sen,
Kuvvetine inan sen,
Fakat sakın saldırma,
Ortada sebep yokken.

Yalana sapma sakın,
Düşmanlarından sakın,
Herkesi dost bil de sen,
Daima güleryüz takın.

Saat gibi durmadan,
Gece gündüz çalışan,
Temiz kalpli insan ol,
İmrensin sana bakan.



Fotoğraf ve şiir yani sanat, Rauf Denktaş için bir anlamda gergin siyasi çekişmeler içinde veya üzüntülü bir anında, ruhunu, kafasını rahatlatma işlevi görmüştür kanımca. Ölüm yıldönümünde bu büyük insanın bir kez daha rahmetle anarken, öte dünyadaki ruhuna kucak dolusu sevgi şiirleri yolluyorum.