Bu salgın süresinde her yer kapalı olduğu için koskoca dünyayı evlerimize sığdırdık. Gelişen teknoloji sayesinde sosyal medya araçlarıyla internetle herşeye ve herkese ulaşabiliyoruz. Her şey elimizin altında. Bizlere bir tuş kadar uzakta ... Uzakdaki yakınlarımızı görüntülü arayıp konuşabiliyoruz. Dünyanın herhangi bir yerinde olan bir olayi anında öğrenebiliyoruz. Salgının tüm dünyadaki durumunu an ve an takip edebiliyoruz. Böyle bir salgın yaklaşık 20 yıl önce olsaydı olaylara bu kadar hakim olamayacaktık. Evimizde televizyon, radyo ve ev telefonu olacaktı.  Televizyon ve radyodan ne duyarsak bilgimiz o kadar kalacaktı.  Okullar kapanacağı için okullarda eğitim otomatik olarak aksayacaktı. Yani eğitim hayatımız belki de bir dönem uzayacaktı veya okullar açılınca hızlandırılmış eğitim alacaktık. Tam da bu nedenden dolayı teknolojinin bu kadar gelişmesi bugünün çocuklarına, gençlerine bir avantaj olmuştur. Çocukların evlerinden on-line eğitim alarak eğitimleri aksamamaktadır. Bu süreçte okul hayatları ev ortamlarında güven içinde devam etmektedir. Bizlerin de evde olmamızdan  dolayı ara sıra on-line eğitimlerini görme, duyma fırsatı buluyoruz. Üniversiteler, okullar, öğretmenler çok iyi hazırlanmışlar kendilerini tebrik ediyoruz. Çocukların de ev ortamında olmaları, eşofmanlarıyla derslere katılmaları onları bayağı mutlu etmiştir.  Annelerin de evde olmasıyla çocuklara ders sıralarında sunulan atıştırmalıklar, içecekler de ayrıca çocuklara güzel bir motivasyon olmuştur. On-line eğitim güzel. On-line eğitimin dezavantajı çocukların nasıl  sosyalleşeceğidir. Bunun için de çocukların arkadaşlarıyla olmaları ve sosyallesmeleri icin ise farklı formüller geliştirilebilir. Örneğin beden eğitimi, el işi dersleri, tarım, laboratuvar vb gibi fiziki faaliyetler gerektiren dersler haftanın belirli günlerde okullarda olabilir. Sosyal sorumluluk projeleri oluşturulup görev alabilirler. Bu arada belirtmeliyim ki bu öneri içerisinde mutlaka Corona virüs salgınını için  korunma tedbirler mutlaka alınmalıdır.

Eğitimlerden yararlananlar sadece öğrenciler değil yetişkinler de internet üzerinden birçok kurslara, eğitimlere katılarak kendilerini geliştiriyorlar, yeni hobiler oluşturuyorlar. Yani bu süreci avantaja ceviriyorlar. İnternetin sadece sosyal medya değil eğitim amaçlı da kullanılabileceğini biliyorduk ancak bu süreçte ön plana çıktığını  fark ettik.

Tüm bunların yanında internetten yemek tarifleri, ekmek yapımı tarifleri, bahçe düzeni, ağaç, çiçek bakımı, yoga, plates, ev dizaynı gibi araştırmalar da bayağı yapılıyor. Herkes birçok yeni şeyler deniyor ve başarılı oluyor.

Gözümüzde büyüttüğümüz ne çok şey varmış. Hepsinin elimizin altında olduğunu, eğitimin, araştırmanın, yeni şeyler öğrenip uygulamanın, hem kendimize hem de etrafımızdaki kişilere faydalı olmanın önemini tekrar hatırtladığımız günlerdeyiz. Elimizde olanın kıymetini bilip tadını çıkaralım, güzel, faydalı amaçlar için kullanalım ve halimize şükredelim. Kendimize hedefler belirleyip amaçlarımız doğrultusunda ilerleyelim. Siyasette , ekonomide ve sosyal hayatta hedeflerimiz olsun. Her ailenin mali gücünde iyileştirme yapılsın, siyasilerin bu süreçteki ağırlığı alınacak kararları ile ekonomide refahı sağlamalıdır. Sağlıklı,mutlu, huzurlu günler ancak bu şekilde hayat bulacaktır. Evdeyiz,takipteyiz...