KAZAMİAS: “YABANCI ŞİRKETLERİN YATIRIMLARIYLA İLGİLİ ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE RESMİ AÇIKLAMA YAPACAĞIZ”

Rum İçişleri Bakanı Neoklis Silikiotis, Rum basınında dün çıkan, Çin devi “CNOOC” (China National Offshore Oil Corporation) adlı şirketin 12. parseldeki doğalgaz ile ilgilendiğine ilişkin haberleri teyit etti.

“China National Offshore Oil Corporation” (CNOOC) adlı şirket, Rum Yönetimi’ne, Güney Kıbrıs’ın tek yanlı ilan ettiği “Münhasır Ekonomik Bölgesi”nde (MEB) bulunan hidrokarbon yataklarından faydalanmaya ve Noble Energy ile Delek şirketlerini satın almaya yönelik bir öneri sunmuştu.

Politis gazetesinin “Silikiotis Çinlilerin Doğalgaza Müdahil Olma İlgisini Teyit Etti” başlıklı haberine göre Silikiotis, CNOOC’nin yanı sıra, 12. parselle ilgilenen başka şirketlerin de bulunduğunu kaydetti.

Silikiotis, şu anda ikinci tur izinlerle ilgili ihale sürecinde bulunulduğunu, ihaleyle ilgili hafta içinde Londra’da üçüncü bir sunum yapılacağını ve bu ihaleye birçok teklif gelmesinin beklendiğini söyledi.

Silikiotis, 12. parselde bulunan doğalgazın önemli bir veri olduğunu ve bu verinin, diğer parsellere olan ilgiyi de artıracağını kaydetti.

Hidrokarbon yataklarıyla ilgili bir devlet şirketi oluşturulmasının öncelikleri arasında bulunduğunu belirten Silikiotis, ellerinde bir plan bulunduğunu ve geriye, nihai karar için Noble Energy şirketi ve diğer şirketlerle yapacakları müzakerelerin kaldığını söyledi.

KAZAMİAS YABANCI YATIRIMLAR KONUSUNDA İYİMSER

Öte yandan Haravgi gazetesi de, Rum Maliye Bakanı Kikis Kazamias’ın yabancı şirketlerin Güney Kıbrıs’a yapacağı yatırımlarla ilgili iyimser olduğunu ve önümüzdeki günlerde bu konuda resmi açıklama yapılacağını söylediğini yazdı.

Habere göre Kazamias, yabancı şirketlerin yatırım yapmaya olan bu ilgisinin, 12. parselde bulunan hidrokarbon yataklarıyla ilgili ikinci tur izin ihalesine çıkılmasının ardından oluştuğunu ve şirketlerin önceliğinin, doğalgazı birincil enerji üretim kaynağı olarak temin etmek olduğunu kaydetti.

Kazamias, “Belki de şimdi, Kıbrıs’ın yüzyıllar sonra coğrafi konumundan faydalanmasının zamanıdır” dedi.