Avrupa Birliği (AB) spor bakanları, modern sporun önündeki en ciddi tehditlerden biri olarak niteledikleri şike ile mücadele için birlik olmaya çağırdı.

İtalya, Türkiye, Yunanistan, Malta, İsrail, Finlandiya gibi ülkelerdeki şike skandallarından sonra Güney Kıbrıs'ın başkenti Lefkoşa'da bir araya gelen AB spor bakanları, başta sınır ötesi suçlar olmak üzere şike suçu işleyenlere karşı ''caydırıcı, etkili, orantılı'' suç ve disiplin cezaları uygulanması gerektiğini belirtti. Bakanlar, Avrupa ve uluslararası düzeyde kanun uygulayıcılar, hükümetler, spor yetkilileri ve bahis şirketleri arasındaki koordinasyonun, şike olaylarının gözetiminin ve şikeye karşı bilinçlendirme konusundaki yeni açılımların geliştirilmesi çağrısı yaptı. Öte yandan bakanlar, Güney Kıbrıs'ta son iki yılda şike olaylarının arttığına da dikkat çekildi.


ŞİKEYLE MÜDACELE İÇİN TOPLANILDI


AB Spor Komisyonu Üyesi Androulla Vassiliou, şikenin, hiçbir ülkenin tek başına önüne geçemeyeceği boyutlara geldiğini ifade ederek, ''Tüm yetkililerin sonuca ulaşmak için birleşmesi gerektiği yönünde uzlaştık. Her ülke buna dahil olmalı. Şike, bazı ülkelerde bu yıl baş göstermemiş olabilir ama bu ileride de göstermeyeceği anlamına gelmez'' dedi.Vassiliou, AB'nin, üye ülkelerdeki şikeyle ilgili kanuni farklılıklara karşı AB çapında ortak bir mevzuat oluşturması yönünde bir baskı kurmak yerine, Avrupa Konseyi'nde önerilecek bir anlaşmayla şikeye karşı ortak uygulamalar oluşturarak, ülkeleri desteklemeyi hedeflediğini kaydetti.