14 yaşındaki çocuğa tecavüze 2 yıl hapis…

Evrim Kamalı
KIBRIS MANŞET ÖZEL HABER

Lefkoşa Ağır Ceza Mahkemesi’nde cinsel tecavüz suçundan yargılanan üç sanık hakkındaki önceki günkü mahkûmiyet kararından sonra bugünde aleyhlerine verilen cezalar açıklandı.



Lefkoşa Ağır Ceza mahkemesi heyeti Başkan Ömer Güran, Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı ve Yargıç Alev Ulunay’ın oybirliği ile vermiş olduğu ceza kararını Kıdemli Yargıç Melek Esendağlı okudu. Esendağlı, sanıklar hakkında mahkumiyet kararı verildiğini, ceza takdirine gelince tüm olguların titizlikle incelendiğini söyledi. Esendağlı, cinsel tecavüz suçlarının suçun mağduru üzerinde derin travmatik etkiler bıraktığını, toplumda yayılması nedeni ile mağdurların böyle suçlar karşısında suskun kaldığını, bu nedenle mağdurların şikayetçi olmasının güçleştiğini söyledi. Esendağlı, mahkemelere intikal eden suçlardan daha fazla suçlar olduğunu, bu nedenle bu rakamların siyah sayı olarak nitelendirildiğini söyledi.

Kıdemli Yargıç Esendağlı, cinsel suçların sayıca arttığını, mevzuatta cinsel suçlara dair fasıl 154 ceza yasasında tadilat yapıldığını ve yeni yasada suç tanımlarının yapıldığını; tecavüzün sadece vajinal yolla değil, anal yolla da olabileceğine dair düzenleme yapıldığını ifade etti. Esendağlı, 16 yaşın altındaki çocuklarla ilişkiye girenler için, rızası olup olmadığına bakılmaksızın küçüklerin korunması ilkesi çerçevesinde müebbet hapis cezaları öngörüldüğünü belirterek, bu olayda taraflar arasında meydana gelen cinsel birleşmede şiddet ve zorlama olmadığını, müştekinin davranışları ile olaya katkı koyduğunu ancak müştekinin psikolojik tedavisinin devam ettiğini, sanıkların ise müştekinin bu durumundan faydalandığını söyledi.

Esendağlı, ciddi ve artma eğiliminde olan bu suç türlerine ceza verilirken kamu menfaatinin göz önünde bulundurulduğunu belirtti. Esendağlı, suç tarihinde sanık Ömer Yurdusev’in 17 yaşında olduğunu, yasada 18 yaşın altında bu suçu işleyenlere 15 yıl hapis öngörüldüğünü, bu nedenle sanıklara ceza takdir ederken, ayrım yapılması gerektiğini söyledi. Kıdemli Yargıç, sanık Mustafa Çabuk ile Mehmet Yurdusev’i 2 yıl, sanık Ömer Yurdusev’i ise 15 ay hapis cezasına çarptırdıklarını açıkladı.