Oya Göz’e 1 Yıl Hapis

Evrim Kamalı
Kıbrıs Manşet Özel Haber

Gönyeli'de 20 Şubat 2016 tarihinde meydana gelen trafik kazasında Cuma Mağusalı'nın ölümüne sebebiyet vermekten yargılanan sanık Oya Göz aleyhindeki mahkûmiyet kararının ardından bugünde cezası açıklandı.



Başkan Ömer Güran ve Yargıçlar Gökan Asafoğlulları, Meltem Dündar’dan oluşan Lefkoşa Ağır Ceza mahkemesi heyeti mahkûmiyet kararında hem fikir olurken Ceza takdirinde ayrılığa düştü. Başkan Ömer Güran ve Yargıç Gökan Asafoğulları ceza takdirinde tek karar üretirken Yargıç Meltem Dündar farklı karar üretti.

Başkan Ömer Güran ve Yargıç Gökan Asafoğulları’nın ceza takdirini oluşturan kararı Başkan Güran açıkladı. Başkan Ömer Güran sanığın lehine ve aleyhine olan unsurları değerlendirdiklerini sanığa ceza takdir ederken birçok olgu incelendiğini söyledi. Başkan Güran sanığın tali yoldan ana yola çıktığı yerde halen daha bugün hiçbir uyarıcı levha konmamasını, yolu ayıran çizgilerin sadece kalıntı olarak kalmasını, yolun çift şerit olarak yapılmasına rağmen o özelliğini yitirmesinin ölümlü kaza olmasına rağmen düzeltilmemesinin yetkilerin ilgisizliğini gösterdiğini söyledi.

Başkan Ömer Güran kazanın oluş şekline gelinecek olursa sanık ile müteveffanın çarpışma öncesinde kusurlarının da incelenmesi gerektiğinin altını çizdi. Başkan müteveffanın kavşağa 90 metre kala araba geçilmemesi kuralı olmasına rağmen araba geçmesini, 50 KM hız sınırı olduğu halde polisin tespitlerine göre 100 KM süratin üzerinde bu eylemi gerçekleştirmesinin de göz ardı edilemeyeceğini söyledi.

Başkan Ömer Güran tüm olgular ışığında sanığında anayoldan gelen araçların öncelik hakkı olmasına rağmen gerekli özeni göstermeyerek ve dikkat edilmesi halinde yerde olan çizgilerin sağa dönülmez anlamına geldiğini görmesi gerektiği bulgusuna da vardıklarını belirtti. Başkan Ömer Güran tüm aktarılan olguları bir kül olarak değerlendirdiklerini belirterek sanığı suçlu bulup mahkûm ettikleri davalardan 1 yıl hapis cezası ile cezalandırdıklarını açıkladı.

Yargıç Meltem Dündar ise azınlıkta kalan kararından heyet Başkanı Güran ve Yargıç Asafoğulları’na katıldığını ancak takdir ettikleri hapislik süresinin çok olduğunu düşündüğünü belirterek sanığın 6 ay hapis cezası ile cezalandırılması kararı verdiğini açıkladı. Ancak Başkan Ömer Güran ve Yargıç Gökan Asafoğulları’nın vermiş olduğu karar oy çokluğu ile sanığın cezasını belirledi.

Mahkeme sonrasında geçtiğimiz duruşmada meydana gelen linç girişimi nedeni ile polis 2 kat daha fazla güvenlik önlemi aldı. Kararın ardından Cuma Mağusalı’nın annesi sinir krizi geçirerek baygınlık geçirdi. Mahkum Oya Göz

ise kalabalığın arasından geçirilmeden salon içerisinde bulunan arka kapıdan çıkarılarak araca bindirilip götürüldü.

Olay nasıl olmuştu?

Dava konusu kaza 20 Şubat 2016 tarihinde HC 735 plakalı araçla Gönyeli Belediye Bulvarı’na çıkan Sanık Oya Göz’ün, Cuma Mağusalı’nın yönetimindeki MG 014 plakalı motosiklet ile çarpışması sonucu meydana gelmişti. Mağusalı Çarpışmanın ardından yönetimindeki motosiklet ile Süleyman Yılmaz yönetimindeki EN 382 plakalı salon aracın ön kısmına çarparak yaşamını yitirmişti.