ULUSLARARASI SAĞLIK TÜZÜĞÜ’NÜN ONAYLANMASININ UYGUN BULUNMASINA İLİŞKİN ONAY YASA TASARISI ONAYLANDI
4 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Uluslararası Sağlık Tüzüğünün Onaylanmasının Uygun Bulunmasına İlişkin Onay Yasa Tasarısı’nı oybirliğiyle onayladı.
Tasarı üzerine söz alan CTP-BG Milletvekili Ferdi Sabit Soyer, Dipkarpaz ve Yenierenköy sağlık ocaklarının geliştirilmesinin bölge insanı yanında, orayı ziyaret edenlerle turistler açısından da gerekli olduğunu belirterek, Sağlık Bakanlığı’nı bu konuda göreve çağırdı.
Milletvekillerinin meclise devamsızlığı konusuna değinen Soyer, iktidar milletvekillerinin nisap sağlayamaması sonucu Genel Kurul’un toplanamadığı zamanlar da olduğunu belirterek, bu konuların birlikte değerlendirilmesi; ayrımının iyi yapılması gerektiğini ifade etti.
Soyer, iktidarın meclise getirdiği yasa için nisabı sağlayamaması durumunda muhalefetin oturuma girme zorunluluğu bulunmadığını; bunun demokratik tavır ve hak olduğunu söyledi.
Siyaset alanının daraltıldığını belirten Soyer, KTHY’nin kapatılması, Ercan Havalimanının özele devredilmesini örnek gösterdi.
Ercan havalimanını alan firmanın, bir yıl sonra ülkeye katkı sağlayacağı yönündeki açıklamalarına atıfta bulunarak, bunun ardından hükümetin çıkış ücretlerine zam yapmasını eleştiren Soyer, toplumun kaynağıyla özel bir şirkete kaynak sağlanmasının nasıl liberalizm olduğunu sordu.
Soyer, Merkez Bankası faiz sınırlamasına gittiği halde Ziraat Bankası’nın sıfır faizle kredi vermesini eleştirerek, bunun hem diğer bankalara hem de vatandaşa yönelik haksız rekabet yarattığını söyledi.
Türkiye kaynakları ve Faiz Farkı Fonu’ndan gelen kaynakla Ziraat Bankası tarafından kullandırılan sıfır faizli kredilerin tüm bankaların kullanımına açılması gerektiğini kaydeden Soyer, Başbakan’ın Rekabet Kurulu’nu göreve çağırmasını istedi.
Yerli bankaların yurt dışındaki kaynaklara erişim sorunları gibi nedenlerle faiz konusunda dezavantajlı olduğunu kaydeden Soyer, haksız rekabetin ortadan kaldırılması için gereken adımların atılmasını talep etti.
Soyer, sağlığın ekonomik istikrarla bire bir ilişkili olduğunu sözlerine ekledi.
Bazı UBP’li milletvekillerinin İrsen Küçük’ten Turizm Fonu uygulamaları, Ercan’ın özelleştirilmesi, telefon dinlenmeleriyle ilgili konuların grupta ele alınmasını talep ettiklerini iddia eden Soyer, bu gibi sorunların Meclis’te, halkın önünde tartışılması gerektiğini kaydetti.
SANER
Ercan Havalimanı konusundaki eleştirileri yanıtlayan Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, çıkış ücretlerine zam gelmediği; sadece bugüne kadar uygulanmayan bazı emtiaları uygulamaya koyduklarına işaret etti.
Saner, bugüne kadar uygulanmayan havalimanına yaklaşma ve aydınlatma ücretlerinin alınmaya başladığını ve özelleşmeyle bu vergilerin alınmaya başlandığını belirti.
Saner, hedeflerinin havalimanındaki uçuşların pahalılaşmasını engellemek olduğunu vurguladı.
Saner, gelen-giden uçakların konaklama ücretlerine zam yapıldığı iddialarının da doğru olmadığını ifade ederek bun u rakamlarla ortaya koydu.
Belediyelerin yolculardan çıkışta ücret alma durumunu da Savcılığa yazıyla bildirdiklerini ve görüş beklediklerini kaydeden Saner, bunun dünyanın hiçbir yerinde olmadığını söyledi.
Bakan Saner, yasalara herkesten fazla saygılı olduklarını vurguladı.
ÜSTEL
Turizm Çevre ve Kültür Bakanı Ünal Üstel, TDP Milletvekili Hüseyin Angolemli’nin çevreyle ilgili eleştirilerine cevap vererek, mecburiyetten Turizm Bakanı olmadığını, bakanlık yaptığı dönemde sıkı bir şekilde çalıştıklarını söyledi.
Üstel, ülkedeki konaklama tesislerinde doluluğun 20 bin yatağa ulaştığı bir dönemde gelen turistlerin “kaliteli mi kalitesiz mi olduğu” tartışmasının kendisini üzdüğünü kaydetti.
Son yıllarda bine yakın charter uçuş düzenlediğini kaydeden Üstel, turist sayısının geldiği noktanın önemli bir başarı olduğunu dile getirdi.
Sadece sağlık değil çevreyle ilgili önemli adımlar attıklarını ifade eden Üstel, Çevre Yasası’nı güncellediklerini söyledi.
Geçen sene arıtma tesisi kurduklarını hatırlatan Üstel, Mesarya da dahil olmak üzere değişik bölgelere arıtma tesisleri açılarak vidanjörlerin derelere bıraktıkları su sorununu çözmeyi planladıklarını anlattı.
Çevre konusunda halka da önemli görev düştüğünü belirten Üstel, kaçak vidanjörlerin bakanlığa bildirilmesini istedi.
SİBER
CTP-BG Milletvekili Sibel Siber, sağlığın en önemli gündem maddesi olduğunu belirtti.
Hastanelere güvenin sarsılmasının herkesi derinden etkileyeceğini ifade eden Siber, maddi durumu ne kadar iyi olursa olsun herkesin acil sağlık sorunlarını ülke içinde çözmek zorunda olduğunu hatırlatarak sağlığın önemine vurgu yaptı.
Çevre ve sağlığın iç içe olduğunu kaydeden Siber, zirai ilaçların satışıyla ilgili daha önce eleştiride bulunduklarını hatırlatarak bu tip ilaçların denetime tabi şekilde reçeteyle satılmasıyla ilgili plandan duydukları memnuniyeti dile getirdi.
Siber, sağlıkta en önemli eksikliklerden birinin de istatistiki bilgilere ulaşılamaması olduğuna işaret ederek, bir kişinin ölümüyle gündeme gelen zatürre konusunda, “yıllara ve yaşlara göre ne kadar sayıda vaka görüldüğü” gibi bilgilerin önemli ve gerekli olduğunu söyledi.
Bakanlığın bu konuda veri toplaması ve doktorların bulaşıcı hastalıkları ihbar etme konusunda zorunluluğu bulunması gerektiğini vurgulayan Siber, kendilerinden böyle bir bilgi talep edilmemekte olduğunu örnek gösterdi.
Siber, bu kadar küçük bir ülkede veri toplamanın zor olmadığını, bunun kolaylıkla başarılabileceğine inandığını kaydetti.
“Sağlık bakanlığı, hastaneler bakanlığı değildir” diyen Siber, bakanlığın tüm ülkenin bakanlığı olduğu ve bilgilendirmelerin özel doktorları da kapsaması gerektiğine işaret etti.
HASİPOĞLU
Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, sağlık konusunda gösterilen hassasiyete teşekkür ederek başladığı konuşmasında, sağlıkta güzel şeyler de yapıldığını ve yapılmaya devam edeceğini söyledi.
Hasipoğlu, Yenierenköy sağlık ocağıyla ilgili planların hazır olduğunu, Dipkarpaz’da ise bir sorun yaşanmadığını dile getirdi.
HPV(rahim ağzı kanseri virüsü) aşısıyla ilgili çalışma başlattıklarını belirten Bakan, yardıma muhtaç kişilere devletin yaptıracağı, diğer vatandaşların da satın alarak yaptırabileceğini söyledi.
Laboratuarla ilgili yasanın kısa süre önce meclisten geçtiğini anımsatan Hasipoğlu, otopsiler için bazı testleri Türkiye’ye göndermek durumunda kaldıklarını ancak ileriki günlerde bunun için istihdam yapmayı planladıklarını kaydetti.
Bulaşıcı Hastalıklar Yasa Tasarısı’nı bu hafta Bakanlar Kurulu’na götürmeyi düşündüğünü ifade eden Hasiopoğlu, sağlıkla ilgili diğer ilgili yasaların da tamamlanma aşamasında olduğunu kaydetti.
Ülkede gerek hemşire, gerekse doktor açığı bulunduğu belirten Hasipoğlu, Kamu Hizmeti Komisyonu’nun çalışmaması ve ardından gelen seçim yasaklarıyla bu konudaki çalışmalarda aksamalar yaşandığını anlattı.
Elektronik sigaranın Rum tarafında satıldığını, insanların oradan alıp getirdiğini ve satanların da olduğunu belirten Hasipoğlu, yasaklamanın bir işe yaramayacağını söyledi.
Hasipoğlu, bu konunun kendilerini düşündürdüğünü belirtirken AB ve Türkiye’den bu konuda cevap beklediklerini anlatı.
Hasipoğlu, basında çıkan ölüm vakasında teşhisin “domuz gribi” olduğuna dair herhangi bir açıklamaları olmadığına işaret ederek bunun nereden çıkarıldığını bilemediğini söyledi.
Zatüreenin belli bir yaş üstü için ölüm riski taşıyabileceğini anlatan Hasipoğlu, hastanede yeni “domuz gribi”vakaları olduğu iddialarının da doğru olmadığını belirterek, hiçbir şeyi toplumdan gizlemediklerini vurguladı.
70 hemşirenin bütün adada ev ev gezerek sağlık haritası çıkardığını söyleyen Hasipoğlu çoğu yerde bu çalışmaların tamamlandığını ifade etti.
Bakan Hasipoğlu, kendisi göreve geldikten sonra YDÜ’ye hiçbir vaka gönderilmediğini açıklarken, MRI’ı olan hastanelerle yapılan anlaşmaların, hastanede cihazın bozuk olması ya da acil bir durum oluşması halinde 3 doktorun imzasıyla sevk yapılabileceğini öngördüğünü söyledi.
Konuşmaların tamamlanmasının ardından oylamaya geçildi; tasarı oybirliğiyle kabul edildi. Tasarıya 30 olumlu oy verildi.
Bu arada, Sosyal ve İdari İşler Komitesi üyesi UBP Milletvekili Ahmet Çaluda’nın yerine, UBP Girne Milletvekili Necdet Numan’ın getirilmesine ilişkin tezkere onaylandı.
(ÖK-DOĞ/HÖ)