İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Albares, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca'nın Avrupa Birliği'nde (AB) kullanılan resmi diller arasında olması için üye ülkeleri ikna girişimlerini sürdürdü.
İspanya'da hükümet kurma müzakerelerinde Katalan, Bask ve Galiçya'daki ayrılıkçı küçük partilerin talebiyle gündeme getirilen, bu bölgelerdeki dillerin AB kurumlarında kullanılması için İspanya tarafından girişimler devam ediyor.
Dışişleri Bakanı Albares, Lüksemburg'da yapılan AB Dışişleri Bakanları toplantısında İspanya'nın ortak dillerin AB'de kullanılmasıyla ilgili talebini bir kez daha dile getirerek, Katalanca, Baskça ve Galiçyaca'nın "AB'deki resmi statüsünün İspanya ile sınırlı olacağını ve bu dillerin kullanımından doğacak masrafların İspanya tarafından karşılanacağını" belirtti.
Basına açıklama yapan Albares, İspanya'nın ortak dillerinin AB içinde kullanılmasının özel bir durum olduğunu, Katalancayı bazı AB ülkelerinden çok daha fazla bir oranla 10 milyondan fazla kişinin konuştuğunu ifade etti.
İspanya'nın ortak dillerinin AB'de kullanımı talebine Letonya karşı çıkıyor.
Letonya Dışişleri Bakanı Edgards Rinkevics, "AB'deki resmi dillerin sayısının artırılması gerektiğini düşünmüyorum. Masada tartışmamız gereken başka konular var. Jeopolitik ve AB'nin gelecek stratejisinin, odaklanmamız gereken konular olduğuna inanıyorum." dedi.
İspanya'da 23 Temmuz'da yapılan erken genel seçimlerden sonra yeni hükümetin kurulmasına kadar görevine devam eden mevcut azınlık sol koalisyona bağlı bakanlar, İspanya'nın ortak dillerinin AB'de kabul edilmesi için 19 Eylül'den bu yana girişimde bulunuyor.
İspanyol Meclisi, İspanyolca dışında ülkenin resmi dilleri olan Baskça, Katalanca ve Galiçyaca'nın meclis içinde kalıcı olarak kullanılmasını 21 Eylül'de yapılan oylamayla kabul etmişti.
Azınlık sol koalisyon hükümetinin devamı için ayrılıkçı Bask, Katalan ve Galiçya'daki siyasi partilerin dışarıdan desteğine ihtiyacı olan Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ve Sumar, başta Katalanlar olmak üzere ayrılıkçı partilerin talebinden dolayı ortak dillerin AB'de kullanılmasını istiyor.