KKTC, Tatar'ın Cumhurbaşkanlığı ile yeni bir sürece girdi. Yrd. Doç.Dr. Muharrem Özdemir yeni konjektürü Kıbrıs Manşet'e yorumladı. Özdemir, 'artık içine sıkıştırıldığımız fanustan çıkıp okyanuslara açılmanın zamanı geldi' dedi.

KIBRIS MANŞET-ÖZEL

Özdemir "Yeni dönemde federasyon değil iyi komşuluk ilişkilerine sahip iki ayrı egemen devletten oluşan bir yapıyı Kıbrıs’ta inşa etmekten başka çare kalmadı.' yorumunda bulundu.

GAÜ Basın Yayın Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Muharrem Özdemir,  Ersin Tatar’lı yeni döneme ilişkin Kıbrıs Manşet'in sorularını yanıtladı.

Doç.Dr. Özdemir, zorlu ve gergin bir havada gerçekleşen seçimlerin ardından gergin havanın son bir haftada yerini daha sakin bir sürece bıraktığını ifade etti.

Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti ile yaşanan gergin sürecin avantajlarından söz eden Özdemir,  Tatar'ın Cumhurbaşkanı olarak sarayda oturmayacağını yeni dönemde GKRY ile görüşmelere devam etmekle birlikte adada iki devletten oluşan bir yapıyı ve KKTC’nin yapılanmasının daha önemli olduğu vurgusunu sıklıkla yapan bir cumhurbaşkanını göreceğimizi söyledi.

'Barış elini uzatan ve 52 yıldır çözüm için masada haklarını uluslararası hukuk kurallarına bağlı kalmak için çaba gösteren Kıbrıs Türkü artık yeni yaptığı hamlelerle dünya kamuoyunda yerini alacaktır' diyen Özdemir, 'Kıbrıs Türkünün kaderinin  yeni dönemde  Rum-Yunan ikilisinin merhametsizliğine bırakılmayacağı kesin. Kıbrıs Türkü için yeni dönem icraatların var olacağı bir süreç olacak' dedi.

Maraş konusuna da değinen Özdemir, Maraş artık kapalı söylemiyle anılmayacak. Maraş artık görüşme masasından kalktı. Verilecek bir bölge olmaktan çıktı. Bölge KKTC egemenliğinde aktif turizm alanı olarak faaliyetlerine bölüm bölüm açılacaktır. değerlendirmesinde bulundu.

İki devletli çözüm yada KKTC’nin tanınması mümkün mü? sorusuna da yanıt veren Özdemir şöyle konuştu:

"Yeni dönemde federasyon değil iyi komşuluk ilişkilerine sahip iki ayrı egemen devletten oluşan bir yapıyı Kıbrıs’ta inşa etmekten başka çare kalmadı. Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın “Birleşmiş Milletler beşten büyüktür” söylemi bence yerinde ve önemli bir söylem olarak gündemdeki yerini korumaktadır. Artık içine sıkıştırıldığımız fanustan çıkıp okyanuslara açılmanın geldiği bir süreci yaşayacağız düşüncesindeyim."