CUMHURBAŞKANI EROĞLU: “KKTC GÜVENLİ VE GÜVENCELİ BİR DEVLET”

“GELİNİZ ÜLKEMİZE YATIRIM YAPIN… YATIRIM YAPARSANIZ PİŞMAN OLMAYACAKSINIZ”

“BUGÜNKÜ FIRSATLAR GELECEKTE OLMAYABİLİR… İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC’de yatırımlar ve gelecek için  tehlike söz konusu olmadığını, KKTC’nin güvenli ve güvenceli bir devlet olduğunu ifade ederek, İslam ülkelerinin yatırımcılarına hitaben, “Geliniz ülkemize yatırım yapın. Yatırım yaparsanız pişman olmayacaksınız” dedi.

Dışişleri Bakanlığı ile İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) İslam Kalkınma Bankası ortak organizasyonunda “fırsatlar adası” sloganıyla düzenlenen “Kuzey Kıbrıs’ta Yatırım” konulu forumun açılışında konuşan Eroğlu, geçen hafta sonu İİT Genel Sekreteri İhsanoğlu’nun konuğu olarak Cidde’ye yaptığı ziyaretin ardından forumun yapıldığını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

KKTC’ye yatırım yapılması için büyük gayretler sarf eden TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na da teşekkür eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, yıllardır özlemle beklediklerinin artık gerçekleşeceğine inandığını söyledi.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, forumun dost ve kardeş ülkelere yeni ufuklar ve işbirlikleri yaratacağına inandıklarını kaydederek, KKTC’nin küçük ekonomiye sahip olsa da büyük yatırım imkanları bulunduğunu; bugün olduğu gibi kendisinin Başbakan olduğu hükümetler döneminde de bu yatırım imkanlarını artırmak için çalıştıklarını belirtti.

Eroğlu, Cidde ziyaretinin de bu amacı taşıdığını ifade ederek, Türkiye’nin desteğiyle birçok altyapı konusunda önemli mesafeler kat ettiklerini; şimdi 7 Mart 2014’te Türkiye’den gelmeye başlayacak yılda 75 milyon metreküplük suyla üniversiteler yanında tarımda da büyük atılımlara hazırlandıklarını kaydetti.

Sevecen, hoşgörülü, başarılı bir halka sahip oldukların belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, yatırımcılar için kaliteli işgücü de bulunduğunu söyledi. İhtiyaç duyulacak alanlarda işgücünü eğitmenin de mümkün olduğunu ifade eden Eroğlu, ülkenin yatırım koşullarının iyileştirilmesi çabalarının da sürdüğünü belirtti.

“BUGÜNKÜ FIRSATLAR GELECEKTE OLMAYABİLİR… İYİ DEĞERLENDİRMELİ”

“KKTC bugün yabancı yatırımcılara uygun fırsatlar sunmaktadır. Bugün uygun olan fırsatlar gelecekte olmayabilir. Bunlar iyi değerlendirilmeli. Bugün bu fırsatları değerlendirenler, gelecekte bunları arayanlara göre daha avantajlı hale gelecek” diyen Cumhurbaşkanı Eroğlu, YAGA’nın kurulmasıyla yatırımcılara önemli bir kolaylık sağlandığını anlattı.

“KKTC GÜVENLİ VE GÜVENCELİ BİR DEVLET”

“KKTC güvenli ve güvenceli bir devlettir” diyen Eroğlu, Türkiye’nin desteğiyle gelişerek dünyaya entegre olmakta kararlı olduklarını, farklı düşünenlerin hayal kırıklığına uğrayacağını söyledi.

Eroğlu, “Yatırımlar ve ülkenin geleceği için en küçük bir tehlike söz konusu değildir” diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye Başbakan Yardımcısı Belir Atalay’ın “Gelecek belirsizliği gibi kaygılarla yatırımları asla ertelemeyin. Gelecek mutlaka daha iyi olacak. Şartlar ne olursa olsun, görüşmeler ne olursa olsun KKTC daha iyiye gidecektir” dediğini de anımsattı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerine de değinerek, adada kalıcı bir çözüm istediklerini; topun BM’de olduğunu söyledi. Genel Sekreterin vereceği kararla tarihi bir rol oynayacağını ifade eden Eroğlu, uygulanabilir, kalıcı bir anlaşmanın bölge ve dünya için de örnek olacağını vurguladı.

BELİRSİZLİK… ZARAR VEREN BİR DURUM…

Rum tarafının statükoyu sürdürmeyi amaçladığını; AB’yi kullanarak Kıbrıs Türk halkın ezmek, egemenliği altına sokmak istediğini belirten Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, bugünkü statükonun Kıbrıs Türkü’nün aleyhine, belirsizlik algısı yaratan, zarar veren bir durum olduğunu söyledi.

Eroğlu, müzakereler sürecinin aleyhlerine bir sürece dönüştüğünü, ne yapmaya kalksalar “görüşmeler sürüyor, oraya odaklanın” denildiğini kaydederek, “bırakınız gençlerimiz dünyaya açılsın, yarışsın, çağdaş dünyada yerimizi alalım, sivil toplum örgütlerimiz dünyadaki muhataplarıyla buluşsun, uluslararası örgütlere üye olsun” dediklerinde de aynı karşılığı aldıklarını anlattı.

Rum tarafı anlaşma istemiyorsa artık Kıbrıs Türk halkının önünün tıkanmaması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkını belirsizlik içinde bırakacak bir sürecin devam ettiricisi olmak istemediklerini belirtti,  “40 yıl yeter, bir 40 yıl daha Rumları beklemek istemiyoruz, bunu dayatma hakkı da kimsenin yoktur” dedi.

ACABA İSLAM ÜLKESİYİZ DİYE Mİ?

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs Türk halkına yapılanların arkasında “acaba İslam ülkesi olması mı yatıyor” diye düşünmekten de edemediklerini kaydederek, İslam ülkelerinin Filistin halkını daha sıcak kucaklamasını ve KKTC halkına uygulanan ambargoların kaldırılması için çalışmasını istedi.

Eroğlu, forumun dünyanın gerçeği, ambargoları görmesi açısından önemine işaret ederek, konuşmasını “Geliniz ülkemize yatırım yapın, gelin biz kazanalım, biz kazanalım. Yatırım yaparsanız pişman olmayacaksınız” çağrısıyla tamamladı.

Cumhurbaşkanı Eroğlu’nun konuşmasıyla forumun açılış konuşmaları tamamlandı.