‘Yasa dışı kürtaj’ davasında uzman görüş

Kamuoyunda büyük infiale neden olan Girne’deki ‘yasa dışı kürtaj’ davasında bu kez İstanbul Adli Tıp Kurumu’nda uzman Dr. Elif Kara konuştu, davaya damga vuracak açıklamalarda bulundu.


TESPİTLER…
 

“34 haftalık bebeğe otopsi 6 Mart’ta yapıldı. Bu tarih itibariyle bebeğin ölüm zamanı 2-3 hafta ile 1 ay kadar öncesine dayanır. Hastalık bulgusu yok. Bebeğin dış muayenesinde bir anomali görülmedi ancak iç muayenesinde çürümeden dolayı hücresel olarak bir anomali varsa tespit edilemedi

RAPOR…

 “7 numaralı (34 haftalık) bebeğin cinsiyeti kız, 2.90 gram ağırlığında, tüm vücudu çürümeye bağlı olarak değişim sağladı, başında yassılaşma görüldü, saçları altında deride cürüme görüldü, göğüs boşluğunda çürüme görüldü, anomali görülmedi, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı”


Fetüs davasıyla ilgili olarak bu kez Türkiye’den gelen Adli Tıp Uzmanı Dr. Elif Kara tanık olarak dinlendi. Kara, fetüslerle ilgili yapılan otopsi raporlarını tek tek açıkladı, önemli detaylar verdi, “34 haftalık bebeğe otopsi 6 Mart’ta yapıldı. Bu tarih itibariyle bebeğin ölüm zamanı 2-3 hafta ile 1 ay kadar öncesine dayanır. Hastalık bulgusu yok.

Bebeğin dış muayenesinde bir anomali görülmedi ancak iç muayenesinde çürümeden dolayı hücresel olarak bir anomali varsa tespit edilemedi” şeklinde konuştu.

Girne Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüşülen ‘yasa dışı kürtaj’ davasıyla ilgili olarak tanıkların dinlenmesine dün de devam edildi.

Dünkü duruşmada Savcılık, İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Daire Başkanı Bestami Çolak, İstanbul Adli Tıp Uzmanı Dr. Elif Kara ve Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Oto Parmak İzi Şubesi’nde görevli polis memuru Olgun Demir’i mahkemeye tanık olarak dinletti.


Avukatlar ve sanıklar hazır


Sanıklar Mehmet Ali Tunçbilek, Verda Özkent Tunçbilek, Ayşegül İşbilen, Taner Okburan, Fahri Karagözlü ve Rasiha Serdaroğlu dün yeniden Girne Ağır Ceza Mahkemesi huzuruna çıkarıldı.


Başkan Fatma Şenol, üye yargıç Murat Soytaç ve üye Yargıç Seran Bensen huzurundaki davada, Başsavcılık adına İddia Makamı’nda Kıdemli Savcı Erdinç Akyener, sanıklar ve sanıkların avukatları mahkemede hazır bulundu.

Sanık Mehmet Ali Tunçbilek’i Avukat Serhan Çınar, sanık Verda Tunçbilek’i Avukat Mustafa Şener, sanık Taner Okburan ile Ayşegül İşbilen’i Avukat Emre Kadri, sanık Fahri Karagözlü’yü Avukat Güneş Menteş ve sanık Rasiha Serdaroğlu’nu Avukat Tahir Seroydaş ve Ömer Başay temsil etti.


Çolak: “2 numaralı fetüsün annesi M.A”


Savcı Erdinç Akyener, üçüncü tanık olarak İstanbul Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Daire Başkanı Bestami Çolak’ı dinletti. Çolak, mahkemede yeminli şahadet vererek, kurumu tarafından hazırlanan raporla ilgili bilgiler verdi ve soruları yanıtladı.

Bestami Çolak, fetüslerle ilgili hazırlanan 8 sayfalık raporu mahkemeye emare olarak sunarak, 6 fetüsün anne ve babasıyla ilgili tespite yönelik rapor olduğunu aktardı. Çolak, fetüslerden sadece 2 numaralı fetüsün annesinin M.A. olduğunun tespit edildiğini açıklayarak, bu yönde bir rapor hazırlandığını vurguladı.


Fetüslerin otopsi sonuçları


Daha sonra Savcı Akyener, 5 fetüs ve 34 haftalık bebek ile ilgili otopsi yapan İstanbul Adli Tıp Uzmanı Dr. Elif Kara’yı mahkemeye dördüncü tanık olarak dinletti. Kara, 6 fetüs ile tek tek şu sonuçları açıkladı:

“1 numaralı fetüsün cinsiyeti erkek, 19- 21 gebelik haftasında, 5.5 gram ağırlığında, potasyum bulundu, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı.


2 numaralı fetüsün cinsiyeti erkek, kemiklerden oluşuyor, 17-19 gebelik haftasında, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı.


5 numaralı fetüsün cinsiyeti erkek, kemiklerden oluşuyor, 16-18 gebelik haftasında, potasyum analizi yapılamadı, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı.


7 numaralı bebeğin cinsiyeti kız, 2.90 gram ağırlığında, tüm vücudu çürümeye bağlı olarak değişim sağladı, başında yassılaşma görüldü, saçları altında deride cürüme görüldü, göğüs boşluğunda çürüme görüldü, anomali görülmedi, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı.


8 numaralı fetüsün cinsiyeti erkek, 17-19 gebelik haftasında, 22 cm boyunda, 6.94 gram potasyum bulundu, canlı olup olmadığı konusunda tıbbi değerlendirme yapılamadı.


9 numaralı fetüsün cinsiyeti kız, kemiklerden oluşuyor.”


“Bebeğin ölüm zamanı 2-3 hafta ile 1 aya kadar”


Elif Kara, yöneltilen sorular üzerine şunları da vurguladı: “1 numaralı fetüsün çürüme bulguları 1 aydan uzun süreyi gösteriyor. 2 ve 5 numaralı fetüslerin ölüm zamanı 1- 3 yıl arasında bir süre diyebiliriz. 8 numaralı fetüs kemiklerden oluşuyor, ölüm zamanı 1 aydan uzun süre görülüyor.

7 numaralı bebeğin ölüm zamanı otopsi yapılan tarihten 2-3 hafta ve 1 aya kadar diyebiliriz. Toprak altında bir bebeğin çürümesi, büyüklere göre dava yavaş olur. Hastalık bulgusu yok. Doğuştan bir anomali görmedik”


“Dıştan bir anomali yok”


Kara, bebeğin göbek deliğine ilaç enjekte edilip edilmediği konusunda bir bilgi olmadığını belirterek, propofol ilacının anneden geçmiş olabileceğini ya da daha sonra çocuğa verilmiş olabileceğini, bunun ayırımının yapılamayacağını aktardı.

Bebeğe yaptığı dış muayenede 34-36 haftalık gebelik olduğunun görüldüğünü aktaran Kara, anomali olarak dıştan hiç bir şeyin olamadığını yineledi.


Kara, “bebeğin dış muayenesinde bir anomali görülmedi ancak iç muayenesinde çürümeden dolayı hücresel olarak bir anomali varsa tespit etmemiz mümkün değildi” diyerek 26 gebelik haftasına kadar bir bebeğin yaşam kabiliyeti olabileceğini aktardı.


“Çürüme olduğu için canlı mı değil mi söyleyemeyiz”


22 haftadan sonra ‘bebek’ kelimesinin kullanıldığını aktaran Kara, bebeğin göbeğini incelediği zaman herhangi bir bulguya rastlamadığını aktardı.

Tüm organlarda çürüme olduğu için bebeğin canlı olup olamadığını söyleyemeyeceğini de kaydederek, bebeğin doku, vücut ve organ bütünlüğünü koruduğunu söyledi.


Mesajlar okundu


Dördüncü tanığın ardından Polis Genel Müdürlüğü’ne bağlı Oto Parmak İzi Şubesi’nde görevli polis memuru Olgun Demir mahkemeye tanık olarak dinlendi.

Demir, Ada Hospital’de el konulan cep telefonları ve bilgisayarla ilgili görüntüleri mahkemeye ibraz etti. Ayşegül İşbilen, Fahri Karagözlü, Aziz Doğgün, Cemali Ölmez ve Verda Tunçbilek’e ait kayıtları mahkemeye aktardı.

Yenidüzen