Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Lefkoşa’daki çöp felaketiyle ilgili olarak ilk kez ‘Ültimatom’ niteliğinde bir açıklamada bulundu. Eroğlu, şu an için olağanüstü hal ilan etme noktasında bulunmadığını, gerekmesi halinde bu yetkiyi rahatlıkla kullanacağını söyledi. Eroğlu, “Hükümetin aldığı kararı uygulayıp uygulamadığını gördükten sonra Cumhurbaşkanı olarak üstüme düşen görev olursa o görevleri yerine getirmekten kaçınmayacağım” dedi.


   Lefkoşa Türk Belediyesi’nde yasağa rağmen grevin devam etmesini de eleştiren Eroğlu, bu durum karşısında aciz kalan hükümetin tedbir almakta da geciktiğini söyledi. Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Hükümet sendikaya grev yasağı koydu. Ama grev yasağını tanımayan bir sendika var karşılarında.


Hükümetin bu konuda biraz acizlik içinde olduğunu görüyorum. Eğer grev yasağı aldıysanız, bunu uygulatacaksınız. Yok eğer uygulattırma gücünüz yoksa böyle bir karar alırken düşünmeniz gerekir” diye konuştu.


   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu dün bir kabulü sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu.
 
“Hükümet kendinde suç aramalı”

   Cumhurbaşkanı Eroğlu, Lefkoşa Türk Belediyesi’ndeki olayların bu noktaya kadar gelmesinde, hükümetin önce kendinde suç araması gerektiğini söyledi.
   Eroğlu, “Eğer belediye çalışanlarının bu noktaya gelmesinde katkıları olduğunu bir gerçek olarak görüp, kabul ederlerse, alacakları tedbirler daha değişik olabilir” dedi.
   Hükümetin sendikaya grev yasağı koyduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, “Ama grev yasağını tanımayan bir sendika var karşılarında. Hükümetin bu konuda biraz acizlik içinde olduğunu görüyorum. Eğer grev yasağı aldıysanız bunu uygulatacaksınız. Yok uygulattırma gücünüz yoksa böyle bir karar alırken düşünmeniz gerekir” şeklinde devam etti.

“Tedbir almakta geciktiler”

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, hükümetin tedbir almakta da geciktiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
   “Konu bu noktaya gelmemeliydi. Hatta ilk sendikal eylem yapıldığı zaman dikkatle bu olay bu noktaya getirilmeyebilirdi. Ama ne maksatla olayı bu noktaya, bugüne kadar taşıdılar bilemem. Ama şimdi seçilmişlerin istifası isteniyor; sendika istiyor, hükümet de istiyor. Bu ne derece doğru bir harekettir, bunu kamuoyunun takdirine bırakıyorum.
   Ama her halükarda mühim olan Lefkoşa’nın bu pislikten kurtarılmasıdır. Bu çöplerin temizlenmesi, belediye meclis üyeleri ile belediye başkanı, hükümetle işbirliği içinde alınacak tedbirlerin alınması ve bu pisliğin, dünyanın gözü önünden kaldırılmasıdır önemli olan”.

“Olağanüstü hal ilan etme
 noktasında değiliz”

   Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, olağanüstü hal ilan edilmesi gerektiği yönündeki söylemlere de değinerek, olağanüstü hal ilan etme noktasında olunmadığını söyledi.
   Eroğlu, şöyle devam etti:
   “Anayasa’nın ilgili hükmü gayet nettir. Salgın hastalık, ekonomik bunalım olması gerekir... Böyle bir halde bile Bakanlar Kurulu’na başkanlık eder, bu kararı alırız ve meclis onaylarsa yürürlüğe girer. Dolayısıyla olağanüstü hal ilan etme noktasına gelmiş durumda değiliz. Gelindiği zaman bu yetkimi rahatlıkla kullanacağımı herkes biliyor”.
   Cumhurbaşkanı Eroğlu, şu anda en fazla görevin hükümete düştüğünü belirterek, “Hükümetin aldığı kararı uygulayıp uygulamadığını gördükten sonra Cumhurbaşkanı olarak üstüme düşen görev olursa o görevleri yerine getirmekten kaçınmayacağım” dedi.

“Bozat ile yemek yemedim”

   Cumhurbaşkanı Eroğlu, Belediye Emekçileri Sendikası (BES) Başkanı Savaş Bozat ile yemek yediği yönündeki iddialara da değinerek, bunun doğru olmadığını söyledi.
   Eroğlu; “Herkesle yemek yiyebilecek kadar açık olduğumu herkes bilir. Evimiz de herkese açıktır. Cumhurbaşkanlığı da herkese açıktır ama öyle bir yemek yemedik. Öyle bir yemek yeme imkânı ya da olanağı olmuş olsaydı, böyle bir yemek yediğimden de pişmanlık duymazdım. Neticede o da bu memleketin insanı. Bir kuruluşun başkanıdır ama olmamış bir şeyi, olmuş gibi yazmak doğru değildir” dedi.