Başta inşaat sektörü olmak üzere birçok alanda kullanılan pomza madeninin dünyadaki rezervlerinin yüzde 45'i Türkiye'de. İşin uzmanından, 'iyi değerlendirilirse cari açığı kapatabilir' açıklaması geldi.

Pomza madeni, diş macunundan tarıma, savunma sanayinden inşaat sektörüne kadar birçok sektörün hammaddesi durumunda.

Madenin, farklı endüstriyel alanlarda değerlendirilmesi halinde Türkiye'nin cari açığını bile kapatabilecek bir gelir elde edilebileceği ileri sürüldü.

İddianın sahibi, bu madenin çok geniş rezervlerine sahip olan Isparta'daki Süleyman Demirel Üniversitesi'nden Prof. Dr. Lütfullah Gündüz.

Prof. Gündüz, dünya rezervlerinin yüzde 45'nin Türkiye'de olduğu pomza için üniversite bünyesinde kurulan araştırma uygulama merkezinin müdürü.

Hürriyet'in haberinde, 250’nin üzerinde sektörde kullanılan pomzadan, Isparta Belediyesi’nin işletiminde bulunan Isparta Bimsblok Anonim Şirketi'nin Türkiye ve dünya pazarına yapı malzemesi ürettiği kaydedildi.

Pomza ile ilgili, "Bugün kullandığımız diş macunlarının büyük bir çoğunluğunda pomza taşı beyazlatıcı hammadde olarak yer alıyor. Avrupa’da belediyelerin bir kısmı içme sularının arıtılmasında pomzayı ana filitrasyon malzemesi olarak değerlendiriyor. Ziraat sektöründe topraksız tarımın çok önemli olduğu koşullarda seracılıkta, çölleşmiş bölgelerde toprak yerine kullanılıyor" diyen Prof. Gündüz'ün, madenin asıl ekonomik değerinin nanoteknoloji ürünlerin yapılmasında ortaya çıktığını belirtti.

"CARİ AÇIĞI KAPATIR"
Prof. Dr. Gündüz, "Türkiye’nin en büyük sıkıntılarının başında cari açık geliyor. Pomza, endüstride farklı alanlarda değerlendirildiği takdirde çok önemli bir katma değer sağlayacak ve tek başına cari açığın kapatmasını sağlayacaktır" dedi.

Ayrıca, 2011 yılı verilerine göre ponza ihracatının 500 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğinin, söz konusu ürünün işlenmesi halinde bu rakamın 20-25 milyar dolara çıkarılabileceğinin hesaplandığının kaydedildiği haberde şu bilgilere yer verildi:

Dünyadaki toplam pomza rezervinin yüzde 45'lik bölümünün Türkiye'de bulunduğu tahmin ediliyor. Rezervler Türkiye'de İç Anadolu ve Doğu Anadolu bölgelerinde yoğunlaşmış durumda. Mevcut yataklar Orta Anadolu’da özellikle Ürgüp Avanos ve Kayseri’nin Talas-Tamarza-Develi bölgesinde yoğunlaşmış. Ayrıca Bitlis, Van, Ağrı, Kars, Ankara, Isparta ve Muğla illerinde de yoğun pomza yatakları bulunuyor.