Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, üçüncü çeyrek büyümenin beklentileri aştığına dikkat çekerek, yüzde 8.2'lik oran ile Türkiye'nin Çin'i geride bıraktığını belirtti. 2011 yılında Orta Vadeli Program (OVP) hedefini aşıp yüzde 8'in üzerinde bir büyüme gerçekleştirileceğini aktaran Çağlayan, "2012 yılında da OVP hedefinin üzerinde büyüme gerçekleştireceğiz. Büyüme devam ederken, cari açığımızı azaltacak yapısal çözümlerimizi de gerçekleştireceğiz." dedi.
İstatistik Kurumu'nun açıkladığı büyüme rakamları ve cari açıkla ilgili değerlendirmelerde bulunan Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, "Yakaladığımız güven ortamının ve ekonomideki, büyümedeki istikrarın her alana yansıdığını hep birlikte göreceğiz." diye konuştu. 2011 yılının ilk iki çeyreğinde büyümede gösterdiği performans ile dünya ekonomilerinden ayrışan Türkiye'nin üçüncü çeyrekte de beklentilerin üzerinde büyüyerek farklı olduğunu bir kez daha ispatladığını vurgulayan Çağlayan, "Bu büyüme oranına şaşırmadık ve şaşırtmadık, sadece parmak ısırtıyoruz. 3. çeyrekte, bir önceki yılın 3.çeyreğine göre yüzde 8.2 oranında büyüyen Türkiye ekonomisi, şimdiye kadar 3. çeyreklerde yakalanan en yüksek büyüme hızına ulaştı. Büyüme 9 ayda yüzde 9.6 oldu. Çin bu dönemde yüzde 9.4 büyüdü. Yani Türkiye ekonomisi Çin ekonomisinden daha hızlı büyüdü." ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin 2011 yılı sonunda Orta Vadeli Program hedefi olan yüzde 7,5'i rahatlıkla geçebileceğini aktaran Çağlayan, "Kaldı ki son çeyrekte Türkiye ekonomisi yüzde 2 büyüse bile yıl sonunda büyüme hızımız yüzde 7,8 civarında olacaktır. Ekonomimizin gösterdiği yüksek performansta ihracat artışının önemli bir payı vardır." değerlendirmesinde bulundu.

"BÜYÜME İSTİHDAMA OLUMLU YANSIYOR"
Büyümede gerçekleşen bu yüksek oranın istihdama da yansıdığını belirten Çağlayan, şöyle devam etti:
"2011 Temmuz-Ağustos-Eylül döneminde istihdam hacmi 2010'un aynı dönemine göre 1 milyon 689 bin kişi artarken, işsiz sayısı 450 bin kişi azalmıştır. İşsizlik oranı bu dönemde yüzde 11,4'ten yüzde 9,2'ye gerilemiştir. Avrupa'nın içinde bulunduğu sisli durum, dünya ekonomisinden gelen olumsuz sinyallere rağmen Türkiye ekonomisinin ihracatta 9 ayda yüzde 21,8 GSYİH'da yüzde 9,6 oranında büyüme gerçekleştirmesi ekonomimizin dinamizmini göstermektedir. Ekim ayında gelen 11 milyar 935 milyon dolarlık ihracat, geçen yıla göre yüzde 9 artış göstermiştir ve 4. çeyrek büyüme hızı için olumlu bir işarettir. Bugün açıklanan ödemeler dengesi verileri de cari açığımızın azalma eğilimine girdiğini teyit etmektedir. Ekim 2011 cari açığımız beklentilerin altında kalarak 4 milyar 151 milyon dolar olarak gerçekleşmiştir ve geçen aya kıyasla (2011 Eylül) 2 milyar 225 milyon dolar azalmıştır. Bu bir önceki aya göre yüzde 35 gerileme anlamına gelmektedir."

"CARİ AÇIK, KASIM VE ARALIKTA DA DÜŞÜK ÇIKACAK"
Cari açığın geçen aya göre 2 milyar 225 milyon dolar azalmasında, mal ithalatının geçen aya göre 1 milyar 188 milyon dolar azalması ve mal ihracatının 773 milyon dolar artması önemli ölçüde etkili olduğunu vurgulayan Bakan Çağlayan, şunları ifade etti:
"Benzer şekilde hizmetler dengesi altında yer alan dış ticaretimizle yakından ilişkili taşımacılık geçen ay 124 milyon dolar iken bu ay 380 milyon dolara ulaşmıştır. Geçen aya göre artış sadece taşımacılık dengesi 256 milyon dolardır. Taşımacılıkla ilgili olarak, 2010 yılının ilk 10 aylık döneminde 1 milyar 199 iken 2011 yılında (yüzde 73) 870 milyon dolarlık artışla 2 milyar 69 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Taşımacılık sektörü, hizmetler dengesinde turizmden sonra en önemli kalemlerden birisi haline gelmiştir. Sağlanan bu gelişmelerde kuşkusuz dış ticaretimiz ve işadamlarımızın yurtdışındaki başarıları etkili olmaktadır. Kasım ve Aralık aylarında cari açığımızın bu ay olduğu gibi geçmiş aylara kıyasla düşük kalacağını tahmin ediyoruz. Ekonomi Bakanlığı olarak ihracata dönük üretim stratejisi ve girdi tedarik stratejisi ile ithalatımızı azaltmaya çalışırken, ihracatımızı hem yüksek katma değerli yapıya dönüştürmeyi, hem de ürün ve pazarlarımızı çeşitlendirmeyi, hizmet ihracatımızı artırmayı hedefliyoruz. Çalışmalarında son noktaya geldiğimiz yeni teşvik sistemimiz, cari açık mücadelemizde en etkin araçlarımızdan biri olacaktır."