Soyguncular 3’er yıl hapse mahkûm oldu

Taksi şoförünün boğazını makine lastiğiyle sıkıp, ciddi şekilde darp ettikten sonra 620 TL hâsılatını alan Kamerunlu Valery Sante ve Che Nji Nsoh isimli soyguncularla ilgili karar açıklandı.

Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Melek Esendağlı, ülkede yaygınlaşıp, korku ve endişe yaratan soygun suçunun yasada müebbet, sirkat ve ciddi darbın ise 3 yıl hapis cezası öngördüğüne dikkat çekti.

Ekmeğini taksicilik yaparak kazanan Mustafa Korkmaz isimli taksi şoförünün boğazını makine lastiğiyle sıkıp, ciddi şekilde darp ettikten sonra 620 TL alan Kamerunlu Valery Sante ve Che Nji Nsoh isimli soyguncular, 3’er yıl hapse mahkûm oldu.

Geçen yılın ekim ayında işlenen suçla ilgili kararı Melek Esendağlı’nın başkanlığında Yargıç Murat Soytaç ve Yargıç Seran Bensen’den oluşan Gazimağusa Ağır Ceza Mahkemesi’nin oy birliğiyle aldığı karar açıklandı.

Kararı okuyan heyet başkanı Melek Esendağlı, öncelikle İddia Makamı Başsavcılık adına Savcı Ahmet Özlemler’in meseleyle ilgili aktardığı olgulara değindi.

Gazimağusa Devlet Hastanesi ve Tuzla köyü arasındaki yolda, 26 Ekim 2015’te, müşteri olarak bindikleri THA 380 plakalı araç içerisinde, arka koltukta oturan sanık Nsoh’un çamaşır makinesi kayışıyla Mustafa Korkmaz’ı boyun kısmından sıktığını kaydeden Melek Esendağlı, ön koltukta oturan Sante’nin de adı edileni darp ettiğini anımsattı.

Esendağlı, sanık Sante’nin, elleriyle Mustafa Korkmaz’ın karın kısmına yumruk vurmak suretiyle etkisiz hale getirip fiili şiddet kullanarak pantolonunun sağ arka cebi ve gömleğinin ön cebinde bulunan toplam 620 TL’sini zorla elinden alarak daimi surette mahrum edip soygun suçunu işlediklerini söyledi.

Sanıkların, başka bir aracın gelmesiyle korkup olay yerinden kaçtığına değinen Esendağlı, sanıkların teminat emri gereği Kasım 2015’ten beridir Lefkoşa Merkezi Cezaevi’nde hükümsüz tutuklu bulunduklarına değindi.


“Gurbetteler” savunması

Sanıkları savunan Avukat Ramadan Sanıvar’ın, sanıklar lehine mahkemeye aktardığı hafifletici sebeplere de değinen başkan, sanıkların avukatı aracılığıyla mahkemeden özür dilediğini, sanıkların pişman ve nadim olduklarını anlattı.

Başkan, avukatın, mahkemeden, sirkata konu olan 620 TL’yi mahkeme veznesine yatıran gurbetteki sabıkasız pişman sanıklara mülayim ceza vermesini talep ettiğini de sözlerine ekledi.


“Suçlu bulduk…”

Heyetin oybirliğiyle aldığı kararı açıklayan başkan Melek Esendağlı, sanıkları “soygun”, “kişi üzerinden sirkat” ve “ciddi darp” suçlarından, olgu ve emareler ışığında suçlu bulup mahkûm etti.

Soygun suçunun yasada müebbet, sirkat ve ciddi darbın ise 3 yıl hapis cezası öngördüğüne dikkat çeken Melek Esendağlı, sanıkların görevi başındaki savunmasız kişiye karşı işlemiş olduğu suçların ciddi ve vahim suçlar olduğunu söyledi.

Hiç kimsenin bu şekilde davranarak, başkalarının alın teriyle kazanımlarına el atmaya hak ve yetkisinin olmadığını vurgulayan Esendağlı, ülkede yaygınlaşan bu tür suçların korku yaratıp toplumu huzursuz ettiğine değindi.

Başkan, bu tip suçların önüne geçilmesi için, sanıklara verilebilecek en uygun cezanın hapislik olduğuna kanaat getirdiklerini söyledi ve heyetin meselenin tüm hususlarını değerlendirdiğini belirterek, oybirliğiyle aldıkları kararla sanıkları 3’er yıl hapse mahkûm ettiklerini açıkladı.

Kıbrıs