Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu Çalışanları Sendikası (El-Sen), devlet kurumlarının elektrik tarifesinin 70 kuruştan 45 kuruşa (kWh başına) düşürülmesinin, kurumun bilerek zarara sokulması ve satılması anlamına geldiğini savundu.
   El-Sen, Bakanlar Kurulu’nun bu yöndeki kararının Kıb-Tek’in “görev zararını 10 milyon TL artırarak 120 milyon TL’ye” çıkaracağına dikkat çekerken, uygulamayı protesto etmek amacıyla dün Başbakanlık önünde eylem yaptı. Sendika ayrıca, “Daha aydınlık yarınlar için karanlıklar da yaratmaktan çekinmeyeceğiz” diyerek, santrallerin susacağı sinyalini de verdi.
   El-Sen Yönetim Kurulu üyelerinin gerçekleştirdiği eyleme, El-Sen’in üye olduğu Kıbrıs Türk İşçi Sendikaları Federasyonu (Türk-Sen), Kıbrıs Türk Kamu Çalışanları Sendikası (Kamu-Sen) ve Telekomünikasyon Dairesi Çalışanları Sendikası (Tel-Sen) destek verdi.    Eylem sırasında Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı ve El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer Başbakanlığın bahçe kapısına siyah çelenk bıraktılar.

Bıçaklı: Polis sayısı bizden fazla
   Eylemde ilk konuşmayı yapan Türk-Sen Genel Başkanı Arslan Bıçaklı, eylem için alınan polis önlemlerini eleştirerek, “Son zamanlarda bu ülkenin bir çocuğu olarak gördüklerimden üzülüyorum.... Basın açıklaması için geldik bizden fazla polis var” dedi.
   Bakanlar Kurulu’nun devlete satılan elektriğin birim fiyatını 70 kuruştan 45’e düşürme kararının Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu’nu (Kıb-Tek) bilerek zarara sokarak satma amacına yönelik olarak değerlendiren Bıçaklı, kurumun yapmadığı tahsilatı yapması ve devletin de ödemediği elektrik parasını ödemesi halinde kurumun 140 milyon karda ve yatırım yapacak durumda olacağını söyledi.

Cesurer: Zarar 120 milyon TL’ye çıkacak
   El-Sen Başkanı Çağlayan Cesurer ise Bakanlar Kurulu kararının Kıb-Tek’in görev zararının 10 milyon TL artırarak 120 milyon TL’ye çıkmasına neden olacağını kaydetti.
   Cesurer, “TC Kıbrıs İşleri Başmüşavirliği’nin yazmış olduğu değerlendirme raporunda Kıb-Tek’e sübvansiye sağlandığı belirtilerek devlet dairelerinin fiyatının geriye çekilmesi istenmiştir. Akabinde de bu gerçekleşmiştir. Burada şunu görüyoruz, Kıb-Tek veya devletin tarife belirleme yetkisi yoktur” dedi.
   Cesurer, “Neden Kıb-Tek’in daha verimli bir hale gelmesinde ısrar ediyoruz ? Çünkü elektrik fiyatlarının yüzde 30 gerilemesi mümkün” dedi.
   Şubat ayında yayımlanan Sayıştay raporunda Kıb-Tek’in ivedi santral yapması gerektiğinin bunun yapılmadığı takdirde süreç sonunda 1 milyar dolar ödeme yapması gerekeceği uyarısında bulunulduğuna işaret eden Cesurer, kurumun bunu yapmaması durumunda Kıb-tek’in yapması gereken iki santral yerine 26 adet santralin bedelini ödemek zorunda kalacağını ifade etti 
   Cesurer, “Burada yapılmak istenen Kıb-Tek’in çıkmaza sokulmasıdır....Daha aydınlık yarınlar için karanlıklar da yaratmaktan çekinmeyeceğiz ” dedi.

“Üyeler değil, halk için direniş”
   Konuşmaların ardından El-Sen Genel Sekreteri Toprak Altay tarafından okunan basın açıklamasında “Hükümetin icraatlarına karşı haklı direnişimizin sadece El-Sen üyeleri için değil tüm halkımız için olduğunu bir kez daha haykırmak için buradayız” denildi.

Devlete satılan elektriğin tarifesi ile ilgili alınan Bakanlar Kurulu kararının “TC Lefkoşa Büyükelçiliği’nin memur maaşları için kaynak aktaramam tehdidi” ile alındığı iddia edilen açıklamada TC Kıbrıs İşleri Başmüşavirliği’nin Türkiye Başbakanı’na hitaben hazırladığı raporda devlet dairelerine uygulanan elektrik tarifesini de içerdiği ileri sürüldü.

Maliyet 43 kuruşa inebilir
   Temmuz 2012 tarihi itibarı ile 1 kWh elektriğin maliyetinin 56 kuruş olduğunu, bunun 10.8 kuruşluk kısmının borç ve faizlerden, 2 kuruşluk kısmının ise kredili yakıt alımından kaynaklandığı anlatılan açıklamada, “Kıb-Tek’in alacakları tahsil edilebilse, maliyet sadece bu iki kalem nedeni ile 56 kuruştan 43 kuruşa düşecektir” denildi. 
   Açıklamada şöyle denildi:
   “Kurum, mevcut tariflere göre sattığı elektriği tam olarak toplayabilse bile bu koşullarda yıllık 103 milyon TL görev zararı oluşmaktadır. Devlet tarifesinin 70 kuruştan 45 kuruşa düşürülmesi ile Kıb-Tek yıllık olarak 103 milyon TL’ye ek olarak 10 milyon 200 bin TL daha görev zararına uğrayacaktır. Sonuçta bu fark ya tüketicilerin faturalarına zam olarak yansıyacak yada da Kıb-Tek’in yatırım yapamaması sonucu halkımıza karanlık olarak geri dönecektir.” 
   El-Sen’in önerilerinin hayata geçirilmesi durumunda hem mevcut tarifelerin ucuzlayacağını hem de kurumun görev zararından kurtarılacağı da savunulan açıklamada El-Sen’in sunduğu, kurumun tahsil ettiği miktar üzerinden KDV ödemesi, Belediyelerin borçları hakkında yasal değişiklik önerilerine de değinildi.
   Maliye Bakanlığı’nın sürekli olarak “devlet dairelerinin tükettiği elektrik için kuruma borcu olmadığı” yönünde beyanlar verdiği de savunulan açıklamada, Maliye Teftiş ve İnceleme Kurulu’nun yazısında Kıb-Tek’e ödenmeyen devlet daireleri tarafından tüketilen elektrik akım ederlerinin belirtildiği kaydedildi.
   Açıklamada, “Kıb-Tek, Maliye Bakanlığı’ndan 64 milyon TL alacaklı bulunmaktadır” denildi.
   Tarife belirleme yetkisinin Kıb-Tek Yönetim Kurulu’na ait olduğu ifade edilen açıklamada, Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar neticesinde oluşacak zararın UBP Kurultayını takiben konut tüketicileri ve diğer sektörlere yansıtılacağını savunuldu.
   Açıklamada, Başbakan’a 24 Kasım ‘da sunulan önerilerin hayata geçirilmesi ve kurumun en erken bir zamanda özerkleştirilmesi çağrısında da bulunuldu.