Güney Kıbrıs, ABD Başkan Yardımcısı Biden’ın KKTC lideri Eroğlu ile cumhurbaşkanlığı sarayında görüşmesine itiraz etti. Rumların baskısı üzerine Biden’ın, Eroğlu ile sarayın yanındaki basın binasında görüşeceği belirtildi.

ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden’in bugün Ada’ya yapacağı ziyaret öncesinde KKTC’de yapacağı görüşmeler krize neden oldu. Rum kesiminin baskısı üzerine Biden, KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile yarın makamında yapmayı planladığı görüşmeyi basın binasında gerçekleştirme kararı aldı.


Güney Kıbrıs yönetimi ve muhalefeti, Biden’in Eroğlu’nu makamında ziyaret etmesine karşı çıktı. ABD’nin Lefkoşa’daki büyükelçiliği ile Beyaz Saray yetkilileri ile temasa geçen Rum yönetimi, ‘Biden’ın, Eroğlu ile görüşmesinin KKTC’ye statü kazandırabileceği’ yönündeki kaygısını iletti, Cumhurbaşkanlığı kapısında, “Türk ve KKTC bayrakları bulunduğuna dikkat çekildi. Rum tarafından Biden’a “Saray’a gitme, gidersen de bayraklar olmasın” baskısı yapıldı. Amerika Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Dimitrios da Biden’a mektup göndererek, “Rum toplumuyla aranızdaki 40 yıllık ilişkiyi bozmayınız” telkininde bulundu.

Rum lider Nikos Anastasiadis ile yakın işbirliği içinde olan Biden’ın, Rumların baskısı üzerine Eroğlu ile cumhurbaşkanlığı makamı yerine basın toplantılarının yapıldığı binada görüşeceği ifade edildi. Rum yönetimi, bu konuda ABD’den ‘teminat aldıklarını’ savundu.
Kıbrıs Türk tarafı ise, saraya BM Genel Sekreteri Ban Ki-Moon’un bile geldiğini belirterek, ‘O dönemde bile böyle durumla karşılaşılmadı’ eleştirisinde bulundu. Ban, 2010 yılında dönemin Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat’ı makamında ziyaret etmişti. Moon, Rumların, tepkilerine rağmen ziyaretten geri adım atmamıştı. Rum siyasetçiler ise ‘BM tarafından gafil avlandık’ açıklamaları yapmıştı.
Biden, eski ABD Başkanı Johnson’un 52 yıl önceki Kıbrıs ziyaretinden sonra Ada’ya giden ilk üst düzey siyasetçi olacak.