Ebediyete giden yolculukta  maliyeti dudak uçaklatıyor. Lefkoşa Kabristanlığı'nda lüks kabristanlıkların fiyatları dikkat çekiyor., mezar fiyatlarının bin 500 TL'den 80 bin TL'ye kadar çıkabildiğini söyledi.

Mezarların fiyatlarının pahalı olmasından dolayı insanların genellikle  doğal mermerden tercih ettiğini söyleyen işletmeciler,maddi gücü olan kişilerin ise çogu zaman ev parasına mezar yaptırdığını kaydetti.
Sektör temsilcileri ,yaz mevsiminde ölümlerin arttığını ve ayda 40'a yakın mezarlık siparişi aldıklarını ifade ettiler.

 500 TL'den 80 bin TL'ye kadar mezarlık

Lefkoşa Kabristanlığın'da faaliyet gösteren mezar işletmecileri, mezar fiyatlarının 1,500 TL'den başlayıp 80 Bin TL'ye kadar çıktığını söyledi.Mezarlar fiyatlarının pahalı olması nedeniylede insanların genellikle doğal mermer  tercih ettiklerini kaydeden işletmeciler , maddi gücü olan kişilerin ise çoğu zaman ev parasına mezar yaptırdığını kaydetti.

Fiyatlar malzemeye göre değişiyor

Sektör temsilcileri,granit türü mermerin doğal mermere daha pahalı olması nedeniyle vatandaşın en çok tercih ettiği mezar taşlarının başında doğal mermer geldiğini söyledi.Sektör temsilcileri, fiyat aralıklarının malzeme kalitesine göre belirlendiğini kaydetti.

Hamitköy'e yeni mezarlık gündemde 
Öte yandan Lefkoşa Kabristanlığının kapasitesinin dolduğunu dile getiren sektör temsilcileri ''Kabristanlıkta artık boş yer bulmak mümkün değil , buradaki mezarlık en fazla seneye dolmuş vaziyette olur''diye konuştular.Sektör temsilcileri,Hamitköy’de yeni mezarlık yapılacağını ve yeni yıldan itibaren mezarlık olarak bu arazinin kullanılacağını ifade etti.

Sektör temsilcileri ne dedi? .. Sektör temsilcileri ne dedi?..

‘’Fiyatlar 500 TL ile 80 bin TL’ye kadar çıkıyor’’

Şaban İnkaya(Akyürek Mermer Doğal Sanayi)’’Mezar fiyatları 1500 TL ile 70-80 bin TL arasında değişiyor. Vatandaşlar ekonomik durumun iyi olmamasından dolayı mezar taşlarında genellikle doğal mermeri seçiyorlar.İnsanlar için önemli olan nokta taşların ucuz ve kaliteli olması.
Doğal mermer ,granit mermere göre daha çok tercih ediliyor çünkü granit mermer çok pahalı.İnsanların % 90’ı doğal memreri tercih ediyor. Doğal memrerin fiyatı granitin neredeyse 3’te 1 oranında. Lefkoşa Kabristanlığı dolmak üzere.Muhtemelen bu yılın sonuna kadar Hamitköy’de yeni belirlenen mezarlık alanına taşınacağız.

 

Lefkoşa Kabristanlığı’nın alt tarafında siyasiler için ayrılmış bir mezarlık alanı var. Orada sadece Osman Örek’in kabri var.Bu alan da mezarlık için kullanılabilir.İnsanların Hamitköy’e sürmeye gerek yok. İşlerimiz geçtiğimiz yıllara göre bu yıl kötü.Geçtiğimiz yıl bayram öncesi 1 ay içerisinde 40-50 adet mezar siparişi aldık. Bu yıl da fiyatlar aynı olmasına rağmen işler yarı yarıya düştü.Hatta mezarına sadece beton isdeyen var. Ülkede ekonomi kötü olduğu için vatandaşlar maddi sıkıntı seçiyor.Bazı vatandaşlarında durumu iyi olduğu için en pahalı mezarlarıda yaptırabiliyorlar.Bazı mezarlar apartman gibi. Mezarların belli bir standartı olması lazım ki mezarlar hoş olsun. Kabristanlık içerisinde çöken mezarlar var.Yardımsever vatandaşlar gelip bu mezarların yapımı için yardımcı olsunlar,büyük sevaba girerler.

 

‘Bazı siparişler ev fiyatına kadar ulaşabiliyor’

Ahmet Erönde(Emir taş Mermer Sanayi):

‘Mezar fiyatları heryerde değişebiliyor.Bizim firmamız 1200 TL ile 18 Bin TL arasında fiyatlar değişiyor. Bazı siparişler ev fiyatına kadar ulaşabiliyor.İşler bazen hızlanıyor bazen yavaşlıyor.

Lefkoşa Kabristanlığı’nın dolmasından dolayı muhtemelen yeni yılda Hamitköy’de belirlenen mezarlığa teşınacak.Ancak Lefkoşa Kabristanlığı’nın tamamen kapanacağını düşünmüyorum.Çünkü daha önceden yer ayırmış vatandaşlar var.

Lefkoşa Kabristanlığı’nda  ise en büyük sorun temizlik.Mezarlık içerisine kaçak girip bkım yapanlar var. Lefkoşa Kabristanlığı’na denetim lazım.Geçtiğimiz günlerde bir vatandaşın isteği üzerine bir mezara çeşme yaptırdık.Ancak yaptırdığımız çeşme bitme aşamasındayken kimliği bilinmeyen kişiler tarafından kırıldı.Mezarlıkta güvenlik önlemlerinin daha da artırılması gerekiyor’’.

‘Sorunlarımız var’

Fatma Karapaşa(Hasan Kahveci Ltd):’İnsanlar genellikle çok lüks mezar taşları tercih etmiyor.sadece uygun fiyatta olan mezarlara telep geliyor.Sadece uygun fiyatta olan mezarlar için talep geliyor.Yeni mezarlık Hamitköy’e açılacakmış.Alan büyükse mezarlık sorunu çözülür.Lefkoşa Kabristanlığı içerisinde en büyük sorun pislik var.Buraya devlet eli deymiyor.Ayrıca hırsızlık sorunuda var.Çiçekler ve vazolar mezarlıklar üzerinden sökülüyor.Güvenlik önlemlerinin artırılması gerekiyor. Lefkoşa Kabristanlığı 300 dönümlük bir arazi ve bu araziye sadece bir bekçi veriliyor.Bir bekçi neye yeter ki? Mezarlıkta belirli yerlere güvenlik kamerasi konulsun , bekçi sayısı artırılsın.Mezarlıkı içerisinde fare ve yılanda çok var.Kimliği belirsiz mezarlar oldukça fazlalaştı.Devlet mezarlara sahip çıkıp onlara mezar görüntüsü vermelidir.