“BİNA HAKKINDA ARA EMRİ VAR…MAHKEME SONUÇLANMADAN VE BİNA YASAL ZEMİNE KAVUŞMADAN HERHANGİ BİR KİRALAMA İŞLEMİ YAPILAMAYACAK”

Maliye Bakanlığı, Girne Kervansaray’da inşa edilen bina hakkında ara emri olduğuna işaret ederek, mahkeme sonuçlanmadan ve bina yasal zemine kavuşmadan herhangi bir kiralama işlemi yapılamayacağını açıkladı.

Maliye Bakanlığı, Girne Kervansaray’da devlete ait arazi üzerine, 2000 yılında iş yeri nitelikli bina yapan, ancak daha sonra yatırımın yasal olmadığı tespit edilerek hakkında hukuk süreci başlatılan Sezai Kıraçoğlu’nun önceki gün Meclis önünde eylem yaptığını belirterek, konu hakkında açıklama yaptı.

Açıklamada, Sezai Kıraçoğlu’na, sorunlar ve hukuki süreç hakkında gerekli bilgilendirme yapıldığı belirtildi.

Açıklamada konu hakkında yaşanan sıkıntılar ve devam eden çalışmaların şöyle olduğu belirtildi:

“Sezai Kıraçoğlu’nun hak iddia ettiği arazi, Girne, Kervansaray bölgesinde KKTC adına kayıtlı olup, hazine malı kapsamında Maliye Bakanlığının kontrol ve yönetimdedir.

Bahse konu arazi, 63/93 sayılı Taşınmaz Hazine Malları Kiralama ve Değerlendirme yasası altında Mehmet Savarona’ya turizm yatırımı yapmak üzere uzun vadeli olarak kiralanmıştır.

Mehmet Savarona isimli kiracımız kira sözleşmesinde açıkça belirtilmesine rağmen bilgi ve onayımız olmadan bahse konu yeri Sezai Kiraçoğlu’nun işgaline ve/veya tasarrufuna terk etmiştir.

Bu aşamada  yatırımcı tarafından yasal onaylar ve ruhsatlar olmadan işyeri nitelikli bina yan parsellere sınır ihlaleri yaparak inşaa edilmiştir.

Anlaşmazlıkların meydana gelmesi nedeniyle, Maliye Bakanlığı, gerek işgalci sıfatı ile Sezai Kıraçoğlu ile, gerekse de Mehmet Savarona ile bahse konu yerin tahliye edilmesi için hukuksal süreç başlatılmıştır.

Girne Kaza Mahkemesi’nin 405/2006 sayılı dava ile ilgili almış olduğu 22/02/2010 tarihli karar gereği, Girne, Kervansaray bölgesi, P/H XII/10, E1&E2, 87/1/5/1 ve 87/1/5/2 no’lu parsellerdeki binanın nizamat doğrultusunda Sezai Kıraçoğlu’na kiralanması emri mevcuttur.

Ancak sözkonu bina izin ve onaylar alınmadan inşaa edildiği ve sınır ihlalleri olması nedeniyle bina yasal zemine kavuşturulmadan bu aşamada herhangi bir kişiye kiralanması mümkün değildir.

Sözkonusu arazide inşaa edilen binanın yan parsellere taştığı, sınır ihlalleri yapıldığı Tapu ve Kadastro Dairesi Müdürlüğü tarafından tespit edilmiştir.

Sınır ihlali yapılan parsellerin tümünün de mal sahibi  KKTC Devleti olup,  91/12 ve 91/13 no’lu parseller, Bakanlar Kurulu’nun 29/11/2006 tarihli kararı doğrultusunda 41/77 sayılı İskan Topraklandırma ve Eşdeğer Mal Yasa’nın 4(1) maddesi altında kamu yararına ayrılarak rekreasyon amaçlı olmak üzere Girne Belediyesi’nin kontrol ve yönetimine verilmiştir.

Şehir Planlama Dairesi’nin görüşleri doğrultusunda sınır ihlali yapılan parsellerin ifraz ve amalgame edilmesi ile binanın yasal mevzuatlara  uygun hale geleceği belirtilmektedir.

Sözkonusu bina ile ilgili olarak Şehir Planlama Dairesi’nden onay görmesi halinde ruhsatlandırılacağı görüşü de mevcuttur. Bu aşamada binanın yasal zemine kavuşturulması için yapılan çalışmalar devam etmektedir.

Ayrıca konu bina ile ilgili Girne Kaza Mahkemesi’nin vermiş olduğu bir  ara emiri de mevcuttur. İş bu ara emir ile mahkeme sonuçlanana kadar herhangi bir kiralama işlemi yapılamayacağı konusunda Sezai Kıraçoğlu’na da bilgi verilmiştir.”