YÜZLERCE KİLOGRAM YOĞURT VE PEYNİR İMHA EDİLDİ

Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Halk Sağlığı Şubesi ile Zabıta şubesi ekipleri halk sağlığını korumak ve gıda güvenliğini sağlamak amacıyla gıda üretimi ve satışı yapan iş yerlerine yönelik denetimlerini sürdürüyor.

LTB’den yapılan açıklamaya göre, bu çerçevede son on gün içerisinde 243 adet işyeri denetimi yapılmış olup sağlık yönünden uygun koşullarda olmayan ve yapılan uyarılara rağmen kurallara uymayan iş yerlerinin gıda maddeleri müsadere edilerek iş yeri kapatma cezası uygulandı.

LTB ekipleri, LTB’nin içinde bulunduğu tüm olumsuzluklara rağmen, halk sağlığına verilen önem doğrultusunda gerçekleştirdiği denetimlerde, işyerlerinin sağlık koşullarına uygun çalışıp çalışmadığı, işyeri izinleri ve çalışanların sağlık karnelerinin bulunup bulunmadığını  kontrol ederek kurallara uymayan iş yerlerine yasal işlem uyguladı.

LTB ekiplerinin son on gün içerisinde yaptığı denetimler sonucunda; “Sağlık yönünden gerekli hijyenik şartları taşımayan 2 restoran mühürlenerek kapatılırken bu restoranlarda bulunan mamul-yarı mamul döner, ekmek, piliç, pizza vb. tüm gıda maddeleri de müsadere edildi.
Süt ürünleri (yoğurt, ayran vb) üretimi yapan bir işletmenin de üretim tarihi olarak 5-gün sonrasının tarihini kullandığı tespit edilerek, 5755 ayran ve 15 adet 20 kg.’lık yoğurt müsadere altına alınarak imha edildi. 

Yasa gereği izin alması zorunlu olup izin alınmadan çalıştırıldığı tespit edilen muhtelif nitelikle (kuaför, berber, kebap salonu, kafeterya vb) 17 işyeri mühürlenerek kapatıldı.

Peynir ithali yapan bir gıda işletmesinin de son kullanım tarihi dolmak üzere olan peynirlere, raf ömrünü uzatacak şekilde hatalı tarih vererek paketleme yaptığı, LTB ekipleri tarafından tespit edilerek 1605 kg peynir müsadere ve imha edildi.                                                                                                                      

ÖZVEREL; “ DENETİMLERDE HİÇ KİMSEYE AYRICALIK TANINMIYOR”

LTB Halk Sağlığı Şube Amiri Levent Özverel yapılmakta olan denetimlerde hiç kimseye ayrıcalık tanınmadığını ve halk sağlığı adına yapılan bu denetimlerin, aralıksız sürdürüleceğini, belirtti. Özverel, işyeri sahiplerine yaptığı çağrıda gıda ve halk sağlığı ile ilgili yasal mevzuata ve sağlık koşullarına uygun çalışılması durumunda hem halkın hem de işyeri sahiplerinin mağduriyet yaşamayacağını vurguladı.