EROĞLU: “BİZLER DENKTAŞ’I GENÇ NESİLLERE AKTARABİLME GÖREVİMİZİ YERİNE GETİRİRKEN, BİZDEN SONRA GELECEK NESİLLER DE RAUF RAİF DENKTAŞ DESTANINI GELECEK NESİLLERE AKTARACAKTIR”

2 Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından düzenlenen “KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Müzesi Uluslararası Proje Yarışması”nın ödül töreni yapıldı ve dereceye girenlere ödülleri verildi. 

Girne’de Acapulco Otel’de gerçekleştirilen ödül törenine, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da katılarak, yarışmada projesi birinciliğe layık görülen Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yüksek Mimar Mehmet Metin Polat ile Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mimar Bilge Altuğ ve ekiplerine 50 bin TL’lik ödülü takdim etti. 

Yarışmada ikinci gelen ekibe 30 bin TL, üçüncü gelen ekibe 20 bin TL, mansiyon alan ekiplere ise 10’ar bin TL ödül ve katılım belgesi verildi.

Törene, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Denktaş’ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, eşi Aydın Denktaş, Denktaş ailesi ve davetliler katıldı.

Saner, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş’a anı plaketi sundu. Konuşmaların ardından yarışmaya katılan projelerin sergilendiği salon gezildi.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, yaptığı konuşmada, bir döneme damga vuran, bir dönemin lideri Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş için bir anıt mezar yapmanın ne kadar zor olduğuna dikkat çekerek, Denktaş’ın anıt mezarını yapmanın, Kıbrıs’ta genç yaşlarında verdiği mücadeleyi simgelemenin, bir devletin doğuşunu o yapının içerisine sokabilmenin büyük bir yetenek istediğine vurgu yaptı.

Eroğlu, yarışmaya katılan mimarların zor bir görev üstlendiğini, hepsini tek tek kutladığını ifade ederek, “Böyle büyük bir insanın anıt mezarını yapmak ve ortaya çıktıktan sonra taktir toplamak kolay bir şey değildir” dedi.

Özellikle Ulaştırma Bakanı’nı kutlayan Eroğlu, açılan yarışmaya uluslararası bir katılım olduğunu, sonucunda da Denktaş’ı simgeleyen bir eserin ortaya çıkacağına inanç belirtti.

Eroğlu, Denktaş ile birlikte çalışma şansı bulduğunu ve hep birlikte bir devlet kurma onurunu yaşadıklarını, ancak devletin esas mimarının liderleri Rauf Denktaş olduğunu vurguladı.

Liderlerin dünyada sınırlı sayıda olduğunu, Denkatş’ın da büyük bir lider olduğunu ve böyle bir liderin nesiller boyu anıt mezarının ziyaret edileceğini ifade eden Eroğlu, “Bizler de bugünün yöneticileri olarak Denktaş’ı genç nesillere aktarabilme görevimizi yerine getirirken, bizden sonra gelecek nesiller de Rauf Raif Denktaş destanını gelecek nesillere aktaracaktır ve gençler bu kahramanın yaptığı faaliyetleri, bir devlet kurarken ne gibi yolların izlenmesi gerektiğini görecektir” diye konuştu.

Eroğlu, böyle bir önemli güne tanık olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, Denktaş’ın adına şanına yaraşır bir anıt mezar ortaya çıkacağına inanç belirtti.

Yarışmanın tamamlandığına ve bundan sonra projenin hayata geçirilmesinin vaktinin geldiğine işaret eden Eroğlu, bu konuda hükümetin gerekli hassasiyeti göstereceğine inandığını ifade etti.

SERDAR DENKTAŞ

Rauf Raif Denktaş’ın oğlu DP Genel Başkanı Serdar Denktaş da, yarışmaya katılan tüm mimar ve mühendislere teşekkür ederek, emek harcayan herkesi kutladı.

Serdar Denktaş, babası Denktaş’ın rahatsızlığından bugüne her zaman yanlarında olan herkese teşekkür ederek, anıt mezar çalışması sırasında hep Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ı simgeleyen bir anıt mezar yapılmasını amaçladıklarını söyledi.

Jürinin titiz bir çalışma yaptığını, yarışmanın tamamlandığını ve artık sıranın anıt mezarın yapımına geldiğini ifade eden Serdar Denktaş, anıt mezarın “yaşayan bir anıt” olmasını temenni etti.

SANER

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner de, Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş’a yakışır ve O’nu simgeleyen bir anıt mezar yapabilmek için yaklaşık 8 ay boyunca titiz bir çalışma yaptıklarını ve bugün projenin ilk ayağını tamamlamanın haklı gururunu yaşadıklarını söyledi.

KKTC’de ilk kez bir uluslararası yarışmaya çıkıldığını ve yüksek bir katılım olduğunu ifade eden Saner, seçim yaparken Kurucu Cumhurbaşkanı’nın tarihsel kişiliğini yansıtmasına önem verdiklerini belirtti.

Saner, yarışmaya katılan projeler ve mimarlar hakkında detaylı bilgiler vererek, Denktaş yaşasaydı “İyi yaptınız be çocuklar” diyeceğini dile getirdi.

Çok yoğun tempoda çalıştıklarına, yarışmadan bir proje çıktığına ancak daha alacakları çok yol olduğuna dikkat çeken Saner, Denktaş’ın mütevazi kişiliğini yaşatacak projenin en kısa zamanda hayat bulmasını istediğini kaydetti.

Saner, Anıt Mezarın, Kurucu Cumhurbaşkanı Denktaş’ın anısını gelecek nesillere yaşatacak bir eser olacağını da vurguladı. 

YARIŞMAYA 104 PROJE KATILDI

Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş Anıt Mezarı ve Müzesi Uluslararası Proje Yarışması’na toplamda 104 proje katıldı.

Yarışmaya Türkiye’den 80, KKTC’den 14, Portekiz, İspanya ve kimlik bilgisi olmayan bir yerden 1’er, 7 karma, 3 TC-KKTC, 1 İngiltere-KKTC, 1 TC-İspanya ve 1 TC-Hollanda-KKTC’den katılım oldu.  

Projeler, “Mimarlık bilimi ve sanatına uygunluk, etik bağlam, Konuya mesleki yönden doğru yaklaşım ve estetik bağlam, jüri üyeleri açısından estetik bağlam” olmak üzere üç başlık altında değerlendirildi.

Bu değerlendirme ışığında jüri üyeleri katılan projelerin arasından 3 ödül ve 5 mansiyon verdi.

Yarışmaya katılan tüm eserler Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi’de, yarından itibaren 27 Ocak tarihine kadar sergilenecek.

ÖDÜLLER

KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı  Rauf Raif Denktaş Anıt  Mezarı ve Müzesi Uluslararası Proje Yarışması’nda dereceye girenler şöyle:

“1.’lik ödülü: Bilgi Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nden Yüksek Mimar Mehmet Metin Polat, Yıldız Teknik Üniversitesi’nden mimar Bilge Altuğ.

2.’lik ödülü: Mimar Sinan Üniversitesi Yüksek Mimar Ş.Selim Velioğlu, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimar Erce Funda, İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mimar Mustafa Orkun Özüer, Yıldız Teknik Üniversitesi Mimar Ersen Gömleksiz.

3.’lük ödülü: Dokuz Eylül Üniversitesi Mimar Cihan Sevindik.

Eşdeğer Mansiyon: İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mimar Melike Altınışık ve Yüksek Mimar Coşkun Alper Derinboğaz.

Orta DoğuTeknik Üniversitesi Yüksek Mimar Doğuşcan Aladağ, Gazi Üniversitesi Umut Baykan.

İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mimar Umut İyigün, California Üniversitesi Mimar Saffet Kaya Bekiroğlu ve Mimar Olaf Gipser, İstanbul Teknik Üniversitesi Yüksek Mimar Murat Aksu.

Osmangazi Üniversitesi Mimar Barış Demir ve Mimar Gülşah Örs Demir, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mimar Tuna Han Koç.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi Yüksek Mimar Hüseyin Bütüner, Yüksek Mimar Işıl Sencar Ertosun ve Yüksek Mimar Cem Korkmaz.

(EMR/HA)          FOTOĞRAFLI