Suriye rejimine karşı ABD’nin öncülüğünde bir askeri müdahale durumunda misillemenin olup olmayacağı tartışılırken İsrailli basın, Ürdün ve Türkiye’nin hedef olabileceğini öne sürüyor.Haaretz gazetesi, Türkiye’nin Suriye ile “savaş hali” ilan etmek üzere olduğu, Türk ordusunun da “saldırıya hazırlandığı” iddiasında bulundu.

Haaretz gazetesi, “Dünya Suriye’ye saldırıyı destekliyor ama bir bataklığı hazmedemeyebilir” başlığı ile yayınladığı haber analizinde bir müdahale durumunda Esad’ın, müdahaleye katılmalarına bahane vermemek için baştaİsrail olmak üzere, komşulara füze fırlatarak yanıt vermeyeceğinin inanıldığını kaydetti.

Buna karşın Suriyeli sözcülerin, rejim karşıtı askeri faaliyetlerin bir merkezi olarak gördükleri Ürdün’e saldırma tehdidinin gerçekleşebileceği uyarısında bulunan gazete, şu savları da dile getirdi: “Türkiye de Suriye’nin diğer bir hedefi olabilir özellikle sınıra yakın mülteci kampları. Suriye ile bir savaş hali ilan etmek üzere olan Türkiye’nin, bir saldırıya hazırlanan güçlü bir ordusu var. Suriye’nin Türkiye’ye bir saldırısına ilişkin değerlendirmelerin, İsrail’e bir saldırıkonusundaki değerlendirmeleri aynı yönde oldukları için mevcut inanç, Türkiye’nin muhaberenin bir parçası olmayacağıdır"

İSRAİL'DEN MİSİLLEME ÖNLEMİ

Suriye'ye askeri müdahale durumunda Esad rejiminin misilleme olarak saldırmasından korkan İsrail yönetimi, tüm füze savunma sistemlerini harekete geçirdi.

İsrail Radyosu'nun haberinde hangi sistemlerin nerelere konuşlandırılacağı belirtilmedi. İsrail'in elinde kısa menzilli roketler için 'Demir Kubbe' sistemi, orta menzilliler için Patriot ve uzun menziller için Arrow II füzeleri bulunuyor.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün yaptığı açıklamada Suriye krizinin dışında kalmak istediklerini fakat herhangi bir saldırıya da güçlü şekilde karşılık vereceklerini söylemişti.

OBAMA İLE CAMERON TELEFONDA GÖRÜŞTÜ

İngiltere Başbakanı David Cameron, dün gece Amerika Birleşik Devletleri başkanı Barack Obamaile Suriye’deki kimyasal silahlı saldırısına ilişkin ayrıntılı bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Başbakan Cameron’ın, bugün gerçekleşen Milli Güvenlik Konseyi toplantısı öncesinde ABD'nin niyetini öğrenip, İngiliz hükümetin alacağı kararlarla ilgili seçenekler hakkında bilgi verdiği belirtildi.

İki lidere göre eldeki mevcut bilgiler Suriye’de kimyasal silahlı saldırının gerçekleştirdiğini teyit etti.

Cameron ile Obama, saldırlardan Esad rejiminin sorumluğu olduğundan kuşku duymadıklarını belirtti. Rejimin kimyasal saldırının yaşandığı bölgeyi muhalif güçlerin elinden almak için askeri operasyon yapmasına da bunun delili olarak gösterildi. Muhalif güçlerin de böyle bir kimyasal saldırı gerçekleştirecek güce sahip olduklarına dair bir delil olmadığı ifade edildi.

David Cameron, İngiliz hükümetinin henüz saldırılara yönelik net bir karar almadığını belirtti, alınacak eylem kararının meşru ve özellikle kimyasal silah saldırısına yönelik olacağını dile getirdi.