BİR “UNIT” ALKOLE 45 SENTLİK TABAN FİYAT ÖNEREN HÜKÜMETİN AMACI “SUDAN UCUZ” SATIŞLARIN YAPILDIĞI MARKET VE DÜKKANLARDAKİ SATIŞI KONTROL ALTINA ALMAK

İngiltere ve Galler, sağlık sorunlarına neden olan ve toplum düzenini bozan aşırı alkol tüketimini kontrol altına almak amacıyla her 1 unit (10 mililitre) alkole 45 sentlik taban fiyat önerisinde bulundu.

İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın geçen hafta açıkladığı önerinin hayata geçmesiyle İngiltere ve Galler’de taban fiyatın altında içki satışı yasak olacak. 45 sentlik taban fiyatı uygulamasıyla, 1 teneke bira 1.56 Sterlin’den, 1 şişe şarap da 4.22 Sterlin’den ucuza satılamayacak. “1 içki fiyatına 2 içki” gibi indirim kampanyaları da yasaklanacak.

Bu düzenlemeyle, “sudan ucuz” içki satışlarının yapıldığı market ve dükkanlardaki satış kontrol altına almak amaçlanıyor. Bar ve cafelerdeki içki fiyatlarının bu düzenlemeden etkilenmesi beklenmiyor.

ALKOL TÜKETİMİ YÜZDE 4.3 AZALACAK

BBC, hükümetin Sheffield Üniversitesi’ne yaptırdığı araştırmaya dayandırdığı habere göre, 45 sentlik taban fiyatı uygulamasıyla, alkol tüketimi ilk  bir yılda yüzde 4.3 azalacak, 24 bin kişi daha az suç işleyecek ve 2 bin kişinin alkole bağlı ölümden kurtulabilecek.

İçişleri Bakanlığı’nın açıklamasına göre, aşırı içki kullanımının topluma maliyetinin 21 milyar Sterlin. Aşırı alkol tüketimine bağlı nedenlerden dolayı acil servislere gidenlerin maliyeti ise 1.2 milyar Sterlin.

İSKOÇYA’DA HEDEF 50 SENT

The Economist’e göre, Birleşik Krallık’ta, alkollü içeceklerin satışını kontrol altına alma girişimi İskoçya’da başladı. Alkol tüketiminin daha yüksek olduğu İskoçya, 2011’de alkollü içecek satışlarında indirim yapılmasını yasakladı.

İskoçya’nın, Nisan 2013’de alkollü içki satışına 50 sent taban fiyatı uygulaması başlatması bekleniyor.

TEPKİLER

Alkollü içki satışına taban fiyat getirilmesine karşı çıkan alkollü içki endüstrisi ise bu uygulamanın amacına ulaşamayacağına inanıyor.

The Independent’te yer alan habere göre, sektör temsilcileri, taban fiyat uygulamasının, sadece kontrollü içki tüketenleri olumsuz etkileyeceğine ve aşırı alkol tüketimini azaltmayacağına inanıyor.

Bazı çevreler ise alkollü içeceklere taban fiyatı getirmenin, Avrupa Serbest Ticaret Kanunu’na aykırı olduğu olduğu gerekçesiyle karşı çıkıyor.

Aşırı alkol tüketiminden mağdur olan kişilere yardımcı olmak amacıyla oluşturulan sivil toplum örgütleri yeni uygulamadan memnun olmalarına rağmen taban fiyatın 45 sentten 50 sente çıkarılmasını talep ediyor.

(FEZ/HÖ)